B12 Vitamin Eksikliği ve Oluşturduğu Zararlar

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Aslında teşhisi ve tedavisi çok kolay olmasına rağmen gözden kaçan B12 vitamin eksikliği toplumumuzda sıkca rastlanan bir sağlık sorunudur. Bu eksiklik vücudumuza oldukca fazla zarar vermekte olup başlıca belirtileri Yorgunluk, çarpıntı, el ve ayaklarda uyuşmalar-yanmalar, başdönmesi,denge bozukluğu ve unutkanlık olarak sıralayabiliriz. Hayvansal gıdalarda oldukca fazla olan B12 vitamini çok fazla aşırıya kaçmadan tüketilmesi oldukca etkili olacaktır.


Başvurduğunuz birçok kurumda tüm tetkikleriniz,hatta beyin görüntülemeleriniz, BT-MRG yapıldı ve normal mi? Psikolojik denilerek çeşitli depresyon ilaçlarını denediniz ama fayda bulamadınız mı? Peki ya hiç kanda B12 seviyenize baktırdınız mı?
B12 eksikliği toplumumuzda oldukça sık görülen, son derece kolay tanı konabilen ancak bir o kadar sıklıkla da akla gelmeyip atlanabilen bir kliniktir. Oysa ki hastayı biraz dinlemek, ayrıntılı bir nörolojik muayene yapmak ve en önce en pahalı ve komplike olanı değilde en basit tetkikleri istemek yeter de artar bile...Türkiye'de özellikle bazı illerimizde beslenme alışkanlıkları nedeniyle, alkol kullanımında, diyet yapanlarda, bazı ilaçların kullanımında veya mide problemi yaşayanlarda sıklıkla rastlanmakta olup tedavisi mümkün bir tablodur.

B12 eksikliği saptanması durumunda eğer depolarda ileri derecede esiklik varsa öncelikle iğne tedavisi yapmak, sonrasında ise ayda 1 kez iğne veya günlük oral tabletlerle idame tedavisi uygundur. En sık görülen şikayet olan vertigo ve denge bozukluğu 10 iğne tedavisi sonrası gerilerken; aşırı eksiklik durumlarında klinik iyileşmenin görülmesi kimi zaman 6 ayı bulabilir. Eğer hastalarda el ve ayaklarda uyuşma-yanma gibi şikayetler varsa Polinöropati yönünden EMG ile değerlendirmek önerilebilinir. Hastalara; dietlerine özen göstermeleri, özellikle kırmızı et ve hayvansal gıdaları aşırıya kaçmadan tüketmeleri mutlaka önerilmelidir.

DNA sentezinde çok önemli bir role sahip olan B 12, sinir sistemi için de çok gerekli bir vitamin. B vitaminleri depo edilebilme özelliğine sahip, en fazla karaciğerde depolanıyor. B12 vitamini eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi sorunlar görüldüğünü vurgulayan Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, B12 vitamini eksikliğinde oluşan tablo hakkında şu bilgileri verdi...


Bu vitaminin eksikliği hafızanın zayıflamasına, el ve ayakların uyuşmasına neden olabilir.

Çocukların zeka düzeylerinde düşüklük, aynı zamanda konuşma ve yürümede gecikmede de etkili olabilir. Pernisiyoz anemide vücut yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmadığı için yeterli miktarda sağlıklı alyuvar yapamaz. Vücudunuza oksijen taşıyacak yeterince alyuvar yoksa kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz.

Şiddetli ve uzun süren pernisiyoz anemi kalbe, beyne ve diğer organlara hasar verebilir. Pernisiyoz anemi aynı zamanda sinir hasarı, nörolojik sorunlar (depresyon) ve sindirim sistemi problemleri gibi başka komplikasyonlara da yol açabilir. Ayrıca, pernisiyoz anemili kişilerde mide kanserine yakalanma riski artabilir.



KİMLER RİSK ALTINDA?

Vejetaryen beslenenlerde, sürekli tek tip diyet yapanlarda, yaşlılarda, emilim bozukluğu hastalıklarında, doğum kontrol hapı ve bazı ilaçların kullanımında, pankreas yetersizliğinde, bağırsak parazitleri ve bakterilerin varlığında B12 yetersizliği görülebilir.”

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, besinlerin saklanması ve pişirilmesi sırasında da vitamin kaybı olabileceğini belirtti, “Örneğin; ızgara etin yüksek ısıda pişirilmesiyle ve et suyunun damlamasıyla, sütün pastörizasyon ve kaynama işlemleriyle, balığın pişirildikten sonra suyunun dökülmesiyle B12 vitamininin etkinliği oldukça azalır.

Asit, alkali ve ısıya karşı dayanıksızdır. Kaynatma süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi B12 vitamininin kaybını artırır” dedi.

B12 vitamininden zengin et, süt, peynir, yumurta ve balığın mutlaka beslenmede olması gerektiğini belirten Diyetisyen Enç, “Vejetaryenler içinse süt ürünleri ve yumurtaya ağırlık vermek önerilebilir. Sonuç olarak unutkanlık, dikkat dağınıklığı, halsizlik ve ileride karşılaşılabilecek daha ciddi problemlerin engellenmesi için B12′den zengin besinlerin ihmal edilmemesi ve 6 ayda bir mutlaka B12 düzeyinin ölçülmesi yararlı olacaktır” şeklinde konuştu.

B12 vitamini hangi besinlerde bulunur ?
Deniz ürünleri, yumurta sarısı, yağsız süt ve ürünleri, et, tavuk, balık, muz, havuç, lahana b12 içeren yiyecekler arasındadır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İbrahim Saraçoğlu B12 Kür Yapımı

Bitkilerde bulunmayan sadece hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini İbrahim Saraçoğlu uygulamalı kürü ile beyaz lahanada da oluşmaktadır. Kür yapımını merak edenler için ilgili videoyu sizlerle paylaşıyoruz.


 
Tekerlekli Sandalye
Üst