Bademcik ve Geniz Eti Hakında Bilgiler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Çocuk yada yetişkin fark etmeksizin karşılaşılabilecek olan bir sorundan geniz eti ve bademcikten bahsetmek istiyorum. Oldukca sıkıntı verici olmasına rağmen tedavisi olan bu iki hastalık hakkında merak ettiğiniz bir çok konuyu sizlerle paylaşacağım. Bademcik ve geniz eti büyümesi sonrası ameliyat kararı verilmişse bu ameliyat sonrasında nelere dikkat edilmelidir? Ameliyat hangi aşamada kaçınılmazdır?
Daha bir çok merak edilenlerle ve ilk olarak bademcik nedir diyerek Bademcik ve geniz eti gerçeklerine bir göz atmaya ne dersiniz?



geniz.jpg


Bademcik nedir?
Bademcikler ağız boşluğunda dil kökünün heriki yanında bulunan, vücuda giren mikropları toplayan ve vücutta savunma maddelerinin yapılmasını sağlayan organlarımızdır. Bademciklerin fonksiyonu çocukların mikropları tanıdığı ve bağışıklık sisteminin mikroplara karşı cevap oluşturduğu erken çocukluk döneminde önemlidir, bademciklerin bu fonksiyonu yaş ilerledikçe süratle azalır. Bazı çocuklarda 4-5 yaş civarı sık enfeksiyona bağlı fazla büyürler ve enfeksiyon müzminleşerek bademcik fonksiyonunu bozar. Artık korumaktan ziyade çocukta enfeksiyon kaynağı olmaya başlar. Bazı çocuklarda ise boyutlarının büyük olması solunuma ve yemek yemesine engel olup gece solunum durmasına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda bademciklerin ameliyatla çıkarılması gerekmektedir. Bademciklerden başka boğazda birçok yerde aynı yapıda dokular olduğundan bademciklerin alınması bağışıklık sistemini olumsuz etkilemez.

Sık tekrarlayan bademcik iltihapları her iltihap tekrarladığında antibiyotikle tedavi edilebilir. Müzmin bademcik iltihapları 3-4 haftada bir yapılan uzun etkili penisilin iğneleri ile kontrol altında tutulabilir. Ancak bu kadar sık antibiyotik kullanılmasının vücutta çeşitli olumsuz etkilerinin olacağının akılda tutulması gerekir.

Bademciklerin alınması şu durumlarda gereklidir:

Bademcik iltihabının sık tekrarlaması (çocuklarda yılda 3 – 5’ten fazla, erişkinlerde yılda 2’den fazla)
Uykuda solunum durması (uyku apnesi hastalığı)
Bademcik apsesi,
Kötü huylu bademcik tümörü şüphesi
Solunum ve yutma güçlüğü yapan aşırı bademcik büyümesi,
Nefes / ağız kokusu yapan, lenf bezlerinin şişmesine neden olan müzmin bademcik iltihapları,
Kalp romatizması (akut romatizmal ateş), kalp kapakçığı iltihabı veya böbrek iltihabı olan kişilerde görülen müzmin bademcik iltihapları,
Çene yapısını bozan geniz eti ve bademcik büyümeleri.

Çocukta burun solunumu bozukluğu veya horlama varsa, genellikle bademcik ve geniz eti birlikte alınır.

Geniz eti nedir? Neden ameliyat edilir?

Adenoid dokusu veya geniz eti, burnun arka tarafında yumuşak damağın üst tarafında bulunan ve vücudu mikroplardan koruyan lenfoid bir dokudur. Normalde tüm çocuklarda bulunur ve ağızdan bakıldığında görülmez. Eğer fazla büyürse genizde ve burunda tıkanıklığa neden olarak belirti verir.Aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar:

Burun solunumunun bozulması, ağızdan soluma, horlama, uykuda solunum durması
Burun, geniz ve sinüslerin tekrarlayan veya müzminleşen iltihapları
Ağır işitme ile birlikte orta kulak iltihapları ve orta kulakta sıvı birikmesi
Boyunda bezelerin büyümesi

Bu belirtiler varsa büyümüş veya iltihaplanmış olan geniz eti ameliyatla çıkarılmalıdır.

Geniz eti ve bademcik ameliyatının yapılmaması durumunda neler olabilir?

Eğer ameliyat bademciklerin aşırı büyük olması ve geniz etine bağlı uykuda nefes kesilmesi (uyku apnesi) veya nefes alma / yutma zorluğu nedeniyle önerilmişse ameliyatın yapılmaması aşağıdaki problemlere neden olabilir:

Uykuda nefes kesilmesine bağlı kalp ve akciğer yetmezlikleri
Kalp ritmi bozuklukları, yüksek tansiyon (çocuklarda bile görülebilir)
Uykuda ani ölüm
Büyüme ve gelişme geriliği (Büyümüş olan bademcikler ve geniz eti alındıktan sonra çocukların çoğunluğunda büyüme ve gelişmenin hızlandığı da bir gerçektir.)
Devamlı ağız solunumuna bağlı yüz ve çene kemiklerinde şekil bozuklukları
Dişlerde çarpılmalar ve çene kapanma bozuklukları
Kronik (müzmin) orta kulak iltihabı ve sinüzitler

Eğer ameliyat sık tekrarlayan veya müzmin bademcik iltihabı nedeniyle önerilmişse ameliyatın yapılmaması aşağıdaki problemlere neden olabilir:

İleride kalp yetmezliğine neden olabilecek kalp romatizması, kalp kapakçığı iltihabı
İleride böbrek yetmezliğine neden olabilecek böbrek iltihabı
Vücutta devamlı bir iltihap odağı varlığına bağlı çeşitli müzmin hastalıklar, devamlı yorgunluk, halsizlik

Geniz eti ve bademcik ameliyatı hangi yaşta yapılmaktadır?

Bademcik hastalıkları çocuk yaş grubu hastalığı olarak bilinmekle birlikte erişkinlerde de görülebilmektedir. Alt yaş sınırı zorunlu haller dışında 3 yaş olarak belirlenmiştir.Erişkinlerde de sık boğaz enfeksiyonu ve solunum yolunu tıkayıcı belirtiler varsa ameliyat yapılmalıdır. Üst yaş sınırı yoktur, genel olarak ileri yaşlarda bu hastalığın görülme oranı düşüktür ve anestezi açısından eşlik eden riskli hastalıklar mevcutsa çoğu zaman basit çözümler tercih edilmektedir.

Geniz eti ve bademcik ameliyatlarının riski nedir?

Bademcik ve geniz eti ameliyatları çocuklarda en sık uygulanan ameliyatlardır ve riski oldukça düşüktür. 14.000 ameliyattan birinde anesteziye veya cerrahiye bağlı ciddi komplikasyon, 1000 ameliyattan 5 inde ciddi kanama oranı bildirilmiştir. Toplumda bademcik ameliyatından sonra daha sık farenjit olunduğu yolunda bir inanış vardır ama bademciklerin alınması farenjit olma oranını artırmamaktadır. Bademciklerin alınmasının bağışıklık sistemi üzerine olumsuz etkisi yoktur.

Geniz eti ve bademcik ameliyatı nasıl yapılmaktadır?

Girişim çocuklarda genel (narkoz) anestezi altında yapılır. Anesteziyi takiben ağız özel bir alet ile açıldıktan sonra yumuşak damağın ve küçük dilin üst kısmında bulunan büyümüş olan geniz eti, ağızdan sokulan bir alet ile çıkartılır. Bademcikler çevredeki kaslardan ve örtüden sıyrılır ve bağlantı yerlerinden ayrılarak, açık olan ağızdan çıkarılır. Takiben kanama kontrolü yapılır ve ameliyat sonlandırılır. Bademciklerin çıkarılması için makas, bistüri (bıçak) gibi klasik teknikler kullanılabildiği gibi, dokuyu elektrikle yakma (elektrokoter, radyofrekans…), veya benzeri yeni teknolojiler de kullanılabilir. Bu tekniklerin her birinin kendine göre avantaj ve dezavantajları mevcuttur.


BADEMCİK - GENİZ ETİ AMELİYATI SONRASI ÖNERİLER


Ameliyattan sonra, 3 saat bir şey yenilmemeli ve içilmemelidir. Özellikle çocuk hastalarda 1–2 saat süreyle huzursuzluk, ağlama olabilir; ilk gün anestezinin ve yutulan kanın etkisiyle bulantı ve kahve telvesi gibi kusma olabilir. Önemli değildir. Ancak kusma artıyorsa, ağızdan veya burundan taze kan geliyor ve kanama bir süre devam ediyorsa mutlaka doktora haber verilmelidir.



Çok özel durumlar dışında hastanın gece hastanede kalmasına gerek yoktur. Anestezi etkisi geçince, ağızdan beslenme başladıktan sonra, aynı gün taburcu olur. Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir. Ağrıyı artırabileceği için, ekşi ve asitli gıdalar, kola, gazoz, asitli meyve suları, ekşi ayran içilmemelidir. 3 günden sonra yavaş yavaş diğer gıdalara geçilebilir.

Arzu ediliyorsa ya da söz verilmişse dondurma yenebilir, Çiklet çiğnemek yutkunma açısından faydalı olacaktır.

İlk günlerde özellikle büyük hastalarda yutkunurken çok ağrı olacaktır. Ağrı kulaklara vurabilir endişe edilmemelidir. Tavsiye edilen ağrı kesici ilaçları tam olarak kullanmak gerekir. Ağızdan kullanılan ağrı kesici ilaçlara rağmen ağrı oluyorsa ya da ağrı nedeniyle ilaçlar tam içilemiyorsa, ağrı kesici fitil konulabilir veya iğne yapılabilir. Kanamayı artıran ilaçlar (aspirin ve benzerleri) kesinlikle kullanılmamalıdır.

Bazı hastalarda koruyucu bir antibiyotik gerekebilir, eğer antibiyotik önerilmişse düzenli bir şekilde, doz tamamlanıncaya kadar tam olarak kullanılmalıdır.

İlk günlerde bademciklerin yerleri beyazlaşır, bu iltihap değildir, ağız içi yaraları beyazlaşarak iyileşir. Ağız kokusu olabilir. Bu nedenle özellikle büyüklerde sık sık ağız temizlenebilir veya gargara, spreyler kullanılabilir.

Bol miktarda su ve sulu gıdalar içilmelidir. Yeterli miktarda sıvı alınmazsa ateş yükselebilir, hastalık hali artabilir.

Ameliyattan iki gün sonra sıcak olmamak şartıyla duş yapılabilir.

Kulağa tüp takılmış ya da kulak zarı çizilmişse ameliyat sonrasında kulaktan az miktarda kanlı akıntı gelebilir; önemli değildir. İlk kontrole kadar kulağa su kaçmaması için duş yapılmamalı; yapılacaksa tıkaçla kulak kapatılmalıdır.

Ameliyattan sonra birkaç hafta süreyle seste değişme, boğukluk veya incelme olabilir. Bunlar boğaz ve genizde oluşan boşluk nedeniyle olup geçicidir, tamamen düzelir.

Bademcik ameliyatlarında çocuklarda iyileşme süresi 4–5 gün iken, büyüklerde 10 güne kadar uzayabilir. Sadece geniz eti ameliyatı yapılmış ise, iyileşme süresi 1–2 gündür.

İlk kontrol bir hafta sonra ‘ENT Kulak Burun Boğaz Merkezi`nde yapılacaktır
 
Tekerlekli Sandalye
Üst