Bademcik ve Geniz Eti Hakkında Bilmemiz Gerekenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bu yazımızda bademcik ve geniz eti hakkında bilgler paylaşacağız. Nezaman ameliyat gereklidir? Ameliyat sonrası neler yaşanabilir? Nelere dikkat etmeliyiz? Merak mı ediyorsunuz o halde bu yazımız bütün meraklara son verecek ve bizi bu iki hastalık hakkında bilgilendirecektir.

Bademcik_jpg.jpg


Lenfoid doku denilen ve vücudun bağışıklık sisteminde rol alan organlardır. Bademcikler yutak girişinde , dil kökünün iki yanına yerleşmektedir. Geniz eti ise yutağın üst kısmında yani burun boşluğunun arka tarafında bulunur. İçerdikleri lenfositler vücudun bağışıklık sistemine yardımcı olan antikorları üretir.

Şikayetler

Geniz eti daha çok çocukluk çağının problemleri olmasına rağmen bademcik hem çocuklarda hemde erişkinlerde hastalık yapabilir.

1- Sık geçirilen iltihaplar: Hastanın günlük yaşamını etkilediği gibi, sık sık ilaç kullanımınada neden olmaktadır. Ancak geçirilen iltihapların en önemli sonuçları kalp kapakçıkları, eklem ve böbreklerin risk altında olmasıdır.

2- Bademciklerin büyük olması: Yutma, beslenme, konuşma sorunları yapar. Ayrıca bademcik üzerinde biriken yiyecek ve doku artıkları ağız kokusu ve hijyen bozukluğuna neden olur.

3- Geniz eti dokusunun büyük olması. Her şeyden önce burun tıkanıklığına yol açar. Bu hastalarda ağzı açık uyuma ve horlamaya neden olur. Burun solunan havanın ısısını ve nemini ayarlar ve bazı zararlı partikülleri tutar. Bu nedenle ağız solunumu yapan hastalarda bazı solunum yolu problemlerine yol açar.

4- Geniz eti ayrıca şu problemleride oluşturur.
-Orta kulakta havalanma bozukluğu ve buna bağlı kulak zarında çökme, işitme kaybı ve iletişim bozukluğu.

-Çene ve yüz kemiklerinde gelişim bozukluğu.

-Geniz akıntısı nedeniyle boğaz iltihabı faranjit, öksürük ve alt solunum yolu problemleri.

-Baş ağrısı

-Sinüzit

-Yüksek damak , üst çenenin öne doğru büyümesi, ağızın sürekli açık olması hali,bozuk dişler ve göz altı çöküklükleri ile karakterize olan (adenoid yüz) denilen tipik bir yüz ifadesi ortaya çıkar.

Tedavisi nasıldır?

1- Akut iltihaplarda: Ciddi problemlere yol açmayan ve sık enfeksiyona yol açmayan bademcik ve geniz eti ilaçlarla tedavi edilmelidir. En sık antibiyotikle ,ağrı kesiciyle, alerjik faktör düşünülüyorsa alerji ilaçları ile tedavi yoluna gidilmelidir.

2-Ameliyata karar verilmesine neden olan olaylar: Sık enfeksiyon geçirilmesi, bademciğin yutmayı engelleyecek kadar büyümesi, bademciğin tek taraflı büyümesi ( lenfoma veya başka kanser belirtisi olabileceğinden ameliyat düşünülür.Bademciklerde ağız kokusuna neden olan sık,sık birikim olması,Geniz eti dokusunun nefes almaya engel olacak kadar büyümesi,Orta kulak iltihabı ve işitme kaybına neden olması,Sık,sık sinizüt ve alt solunum yolu problemlerine neden olması gibi durumlar ameliyat olmayı gerektirecek şikayetlerdir.


Ameliyat nezaman yapılmalıdır?

Hastaya verdiği zarara göre karar verilir ve kesin bir yaş yoktur. Bademcik ameliyatı için hastanın 3 yaşını doldurması gerektiği kabul edilmiştir.Geniz eti alınması ise 1 yaşında dahi yapılabilir. Çocuk büyüsün diye beklemek hastaya zarar vermekte ve tedavi başarısını düşürmektedir.

Ameliyat nasıl yapılır?

Bademciğin alınması uygun kesi ile etrafındaki kapsül ile birlikte çıkarılması şeklinde olur. Geniz eti ameliyatı ise büyümüş dokunun kazınması şeklindedir. Ameliyat süresi genellikle kısadır ve 30-60 dk arasında değişir. Bazen özellikle kanama açısından bir gece hastanede kalınması gerekliliği harici ameliyat sonrası hastanede yatmak gerekmez.

Ameliyat sonrası uyulması gereken kurallar

-İlk 3 günde kanama olasılığı özellikle daha çok olduğundan soğuk ve sıvı gıdalar seçilmelidir. Soğuk süt, çorba ,meyve suyu, muhallebi, dondurma gibi besinler idealdir. Ameliyatın ilk gününde koyu renkli kan kusulması normaldir ve ameliyat sırasında yutulan kanla ilgilidir. Ancak sürekli kırmızı renkli yeni kan gelmesi hemen doktora başvurmayı gerektirir.

-4. gün itibaren yavaş,yavaş normal gıdaya geçilir. Hastanın ağrı nedeniyle birşey yemek istememesi ağrının devamına neden olur. Mutlaka bol miktarda sıvı alınmalıdır.

-Ameliyattan sonra hafif ateş olabilir. Yeterli sıvı alınması ve ateş düşürücü ilaçlarla genellikle normale dönülür.

- Bazen hastalar bademcikleri alındıktan sonra ,o bölgede beyaz bir örtü oluşturan iyileşme dokusunun kendilerini yanıltması sonucu iltihap oluştuğunu zannederler. Bu durum aslında iyileşme belirtisidir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst