Bağırsak Parazitleri Hakkında Bilgiler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sıklıkla çocukluk döneminde görülebilen fakat erişkinlerde de görülme sıklı hiçte küçümsenemeyecek boyutta olan bağırsak parazitlerinden bahsetmek istiyorum. Hijyenin çok önemli olduğun altını çizmek ve besin maddelerinin temizliğine büyük özen göstermek bu parazitlerin oluşumunda çok etkin bir rol oynadığını belirtmek isterim. Şimdi bu konunun biraz detaylarına inmeye ne dersiniz?


slide_27.jpg


Sindirim sistemimizde yaşayan kurtçuklara bağırsak paraziti deniliyor. Genelde yumurtaların ağızdan alınması ile sindirim sistemine yerleşen bu kurtlar, 1mm ila 2 metre boyuna ulaşabiliyor. Gelişme çağında olan çocuklarda gelişim geriliği yaparken, erişkinlerde pek çok sağlık sorununa yol açar.


Bağırsak parazitleri, hijyenik olmayan yerlerden, çiğ sebze ve meyvelerin iyi yıkanmaması, pişmemiş etlerden bulaşmaktadır. Parazit yumurtlarının olduğu her yerden alınırlar. Bu nedenle hijyene çok önem verilmelidir.

Bağırsak paraziti belirtileri nelerdir?

Karın ağrısı ve kramplar,

Şiddetli gaz,

Tekrarlayan ishal ve dışkıda yumuşama,

Burun kaşıntısı, yastığa salya akması,

Dil kenarlarında kabartılar,

Kilo alamama,

Sabah bulantıları,

Ağız kokusu,

Vücutta kaşıntılar olarak sayılır. Bazı hastalarda tuvalet esnasında makattan dışarıya parazit düşebilir. Makat ağzında ince, beyaz kurtçuklar görülebilir. Parazitlerin tedavisi uzun süre yapılmazsa, bağırsak tıkanması, dalak büyümesi, alerjik döküntüler, organ hasarları görülebilir.

Bağırsak paraziti çeşitleri ve kuluçka süreleri nelerdir?


Bağırsak parazitleri iki grupta incelenirler. Mikroskop altında incelenen amip türevliler ve erişkin hali kurt veya kurtçuk şeklinde olanlardır. Ülkemizde en fazla görülenler, tenia, kıl kurdu, bağırsak solucanı denilen ascaris’ dir.

Parazitin çeşidine göre basit soğuk algınlığı gibi 2-3 günlük belirtiler parazitin alınması ile başlar. Kıl kurtlarında kuluçka süresi, 1-2 ay, sığır tenyasında 2-3 ay, domuz tenyalarında 1 yıldır. Köpeklerden bulaşan parazitler yaklaşık 1 yıl kadar belirti vermeyebilir.

Bağırsak paraziti tedavisi nasıl yapılır?

Parazitin bulaşıp bulaşmadığını ve tanıyı koymak için, kan, idrar, dışkı ve ultrason görüntüleme yapılır. Her parazit için farklı ilaçlar kullanılır. Yaklaşık olarak ilaçlar 15 gün kullanılır ve tahliller yapıldıktan sonra tedaviye devam edilebilir. Ameliyat gereken vakalar bile mevcuttur. Parazit görülen hastalarda doktor genelde tüm aileye ilaç tedavisi verebilir. Hastanın iç çamaşırları 100 C da kaynatılmalı ve sıcak ütü ile ütülenmelidir.

Bağırsak Kurdu Tahlili Nasıl Yapılır?

Bağırsak kurdunun teşhisine öncelikle hastanın şikayetlerinin dinlenmesi gerekir. Hastanın çevresindeki insanlar arasında bağırsak parazitine yakalanan biri olup olmaması çok önemlidir . Hastanın yemek yediği, su içtiği ortamlar öğrenilir. Doktor bu verilere dayanarak şüphelenir ise gaita tahlili ister. Hastanın dışkı örneği incelenerek kesin teşhis koyulabilir. Dışkı testinin sonucundan emin olabilmek için en az 3-4 kez tekrarlamak gerekir. Çünkü her dışkı örneğinin içerisinde bağırsak kurdunun yumurtası olmayabilir. Kıl kurdunun teşhisinde kullanılan selofan bant her bağırsak kurdu teşhisinde kullanılamaz. Bunun sebebi ise tüm bağırsak kurdu çeşitlerinin yumurtalarını anüs çevresine bırakmamasıdır. Tam tersine kıl kurdunun yumurtası da dışkı örneğinde pek bulunmaz ve anüs çevresinde bulunur. Bu yüzden kıl kurdu tahlili anüs çevresine yapıştırılıp çekilerek kullanılan bantların incelenmesiyle yapılır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çocuklarda Parazit

Anne sütü emen çocuklarda genellikle parazit olmaz. Eğer parazit yumurtaları anne aracılığıyla geliyorsa durum farklıdır. Bulaşan parazitler çocuklar üzerinde pek çok olumsuz etki yapar. Bu etkilerden en sık görüleni yetersiz gelişimdir. Bağırsağa yerleşen bir parazit çocuğun sindirdiği besinine ortak olur. Böyle bir durumda kana karışan besin miktarı azalır ve çocuk yeterince gelişemez. Anneler gelişimi yetersiz çocukların tedavisini daha çok beslemekte arar. Ancak anneye düşen asıl görev çocuğu hastaneye götürerek gelişim yetersizliğinin altındaki sebebi bulmaya çalışmaktır. Hastanede çocuğa gözlem ve gerekli testler yapılır. Bunların sonucunda çocuğun vücudunda parazit olduğu tespit edilirse en kısa sürede tedaviye başlanmalıdır. Çünkü parazitler tedavi edilmediği takdirde çocuklar için ölümcül olabilir. Ayrıca birçok parazit çocukların gelişimini olumsuz etkiler.


Çocuklarda Parazit Görülme Nedenleri Nelerdir?

** Çocukların beslenmesi sırasında hijyene dikkat edilmemesi. (Biberonların veya çatal-kaşıkların temiz olmaması, çocuğun beslenme sırasında biberon ağzını kirli yerlere sürmesi)

** Çocukların yaşamın ilk yıllarında merak nedeniyle çevredeki her nesneye dokunmak istemesi

** Çocuklarda kirlilik algısı olmadığı için çamur gibi pis yerlere rahatlıkla temas edebilmesi

** Çocukların diğer çocuklarla sürekli temas halinde olması

** Anne-babaların çocuğa tuvalet konusunda yardımcı olmaması


Çocuklarda Parazit Belirtileri

** Uyku sırasında ağızdan salya gelmesi (En karakteristik belirtidir)

** Çocuğun şiddetli karın ağrısı çekmesi

** Çocukta iştahsızlık ve halsizlik

** Çocuğun yetersiz kilo alması veya aniden kilo vermesi

** Çocukta süreli olarak bulantı ve kusma görülmesi
 
Tekerlekli Sandalye
Üst