Bağırsak sorununu ihmal etmeyin

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Iritabl Bağırsak Sendromu (IBS) uzun süreli bir sorun olduğunu belirten Taylan Kümeli, belirtiler gidip gelse de kalıcı bir tedavi söz konusu değildir. Durumunuza tanı konulduktan sonra kontrol için tekrar doktora gidilmesi gerektiğini belirtti.

Diyetisyen Taylan Kümeli: "Özellikle orta yaşlarda görülen Iritabl Bağırsak Sendromu (IBS), sindirim sistemiyle ilgili bir sorun olduğu için yedikleriniz çok önemli. Yaşam tarzınızı ve beslenme biçiminizi kontrol etmenizde fayda var." Dedi.

Diyetisyen Taylan Kümeli, Iritabl Bağırsak Sendromu (ISB) belirtileri kişiden kişiye değişmekte; karın ağrısı ve rahatsızlık, kabızlık ve / veya ishal, şişkinlik ve aşırı gaz, dışkıda mukus yapı, bağırsakların tam boşaltılamadığı hissi, sık idrara çıkma isteği, yorgunluk, sırt ve bel ağrısı, nefes darlığı görülebilmektedir.

Kümeli, Bağırsak Sorununun yüzde 40'ı 35-50 yaş arasındadır, yaşlandıkça belirti sıklığı azalır. Sorunu ortaya çıkaran nedenlerin psikolojik, fizyolojik unsurlar ve beslenme şeklinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Bağırsak Sorunu belirtilerini şiddetini azaltmak ve tekrarlanmasını önlemek için yaşam tarzınızı ve beslenme şeklinizi değiştirmek gerekiyor diyen Diyetisyen Taylan Kümeli bu sürecin nasıl atlatılacağını anlattı.

Prebiyotik Yoğurt Pek Çok Sıkıntınızı Yok Edebilir

Probiyotik ve prebiyotik yoğurt düzenli olarak tüketildiğinde içindeki yararlı bakteriler sayesinde vücudun mikroplara karşı direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Bağırsak Sorununda Az Etkilenmek İçin Yapmanız Gerekenler:

Az Az ve Sık Sık Yiyin:

Öğünlerinizin sayısını artırın ama az yiyin. Bir anda çok miktardaki yiyecek girişi, sindirim sisteminizi zorlayabilir. Akşam yemeği en hafif yemek olmalı.

Öğünlerinizi Atlamayın:

Düzenli yemek bağırsakların da düzenli çalışmasını sağlamaktadır.

Posadan Zengin Yiyecekler Tüketin:

Posa yani lif bakımından zengin yiyeceklerin tüketimi rahatsızlıkların azalmasını sağlıyor.

Gaz Yapan ve Size Dokunan Yiyeceklerden Uzak Durun:

Kurubaklagiller, lahana, brüksellahanası, bezelye gibi gaz yapan yiyecekleri az tüketin. Eğer size dokunan bir yiyecek varsa, o yiyeceği belirleyip ya yememeniz ya da azaltmanız gerekebilir.

Günde 2-2.5 lt. Su İçin:

Su kabızlığı önlemede en önemli faktörlerden biridir.

Her Gün Bir Kase Probiyotik Yoğurt Yiyin:

Bağırsaklarımızda sindirime yardımcı olan ve bağırsakların sağlıklı kalmasını sağlayan yararlı bakterilerin yanı sıra zararlı bakteriler de var.

Nane, Papatya, Rezene Çayı İçin:

Sindirime, şişkinliğe ve gaza karşı etkili olduğu bilinmektedir.

Yürüyüş Yapın:

Düzenli spor yapmak IBS belirtilerini azaltmaktadır, günde en azından yarım saatlik yürüyüşün bile etkisini göreceksiniz.

Sigara ve Alkol Tüketmeyin:

Nikotin ve alkol bağırsak hareketlerini negatif etkilemektedir. Bırakamıyorsanız en azından azaltmaya çalışın.

Bu Yiyeceklerden Mümkün Olduğunca Uzak Durun:

Beyaz ekmek, beyaz makarna, bisküviler, kurabiyeler, kekler, börekler, mısır, yulaf, peynir, süt, yumurta, çay, kahve, kolalı içecekler ve gazozlar, çikolata, aşırı şekerli yiyecekler, mayalı yiyecekler, şekerli meyve suları ve aşırı baharatlı yiyeceklerin tamamının veya birkaçının tüketimi IBS'ye neden olabilmektedir.

(Hastane.com.tr)
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Bende IBS hastasıyım. Nelerin dokunduğu bilirseniz ve dokunan yiyecek/içeceklerden uzak durursanız yaşam kalitenizi fazlaca etkilemiyor. Ama dediğim gibi kesinlikle dokunan yiyecek /içeceklerden uzak durmanız gerekiyor. Bu makalede uzun yıllardır aradığım/merak ettiğim bir sorunun da cevabını bulmuş oldum. 2 yıl önce sigarayı 1-2 aylığına bırakmıştım ve sigara içmediğim dönemlerde neredeyse hiç bağırsak şikayetim olmamıştı. IBS ve sigara arasında bir ilişki olacağını düşünerek araştırmada yapmıştım. Hatta Erzurum'daki d.r uma telefon açarak IBS ve sigara arasında bir ilişki olup olmadığını sormuştum. Oda bana kesinleşmiş bir bağlantı şuana kadar bulunamadı demişti. Demekki bulunmuş.
Sigara bağırsak hareketlerini tetikliyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst