Bağırsak Tümörleri Tedavi Yöntemleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Tümörler vücudumuzun heryerinde oluşabildiği gibi bağırsaklarda da oluşabilir. İyi yada kötü huylu olup olmadığı tesbiti sonrasında uygun tedaviye geç kalınmadan başlanılması çok önemlidir. Bağırsak tümörlerinde cerrahi,radyoterapi ve kemoterapi seçenekleri doktorun değerlendirmesi sonucunda kararlaştırılıp hasta adına en doğru olan yöntemle tedavi başlar. Her hastalıkta olduğu gibi bağırsak tümörlerindede erken teşhis çok önemlidir. Kendini bir takım belirtilerle ele verir fakat bilgimiz olmamasından dolayı bazen geç fark edilebilir. Bu gibi durumların önüne geçmek için bağırsak tümörleri konusunda bazı önemli bilgileri paylaşmak istiyorum.


kolon-rektum-kanseri.jpg

Bağırsak Tümörü, Sindirim sisteminin bir parçası olan bağırsak ince bağırsak ve kalın bağırsak olarak ikiye ayrılmaktadır. Bağırsaklar içerisinde en uzun olan kısmı ince bağırsak olarak adlandırılmaktadır ve ince bağırsak kalın bağırsağa göre daha dardır. İnce bağırsakta tümör görülmesi de kalın bağırsağa oranla çok nadirdir. Kolon ve rektumdan oluşan kalın bağırsağın çeşitli tabakalardan oluşan duvarları vardır. Bağırsak tümörü bağırsağın en iç zarı tabakası olan kalın bağırsakta başlamakta ve tedavi edilmediği zaman da kalın bağırsağın altında bulunan kas tabalarına ve zamanla da bağırsağın duvarına doğru büyümektedir.

Bağırsak Tümörü (Kanseri) Belirtileri: Kalın bağırsak kanseri hastalarında rektumda ya da dışkıda kanama, ishal, karın bölgesi ya da rektumda yumru, kilo kaybı, yorgunluk, rektumda gerilme hissi ve karın bölgesi ya da rektumda ağrı gibi bazı belirtiler görülebilmektedir. Abdomende sancı, şişkinlik hissi, kabızlık ve kişinin kendini hasta hissetmesi ise, bağırsak kanserinin bağırsak tıkanıklığına sebep olması durumunda görülebilecek belirtilerdendir. Ancak, bu belirtiler sadece bağırsak kanserinde ortaya çıkmamakta ve başka hastalıkların belirtisi de olabilmektedir. Bu sebeple de bu belirtilerden birini ya da bir kaçını yaşayan kişinin bir doktora başvurarak nedeninin ne olduğunu öğrenmesi gerekmektedir.

Bağırsak Tümörü (Kanseri) Riskini Azaltmak için Yenilmesi Ve Yenilmemesi Gereken Yiyecekler

Genel olarak meyve, sebze ve tahıllarda bulunan lif, bağırsak kanserine karşı koruyucu görev üstlenmektedir.
Bol miktarda sebze ve meyve tüketen kişilerde bağırsak kanserine yakalanma riski daha düşük olmaktadır.
Başta işlenmiş olmak üzere sık sık kırmızı et tüketmek kişinin bağırsak kanserine yakalanması riskini daha fazla arttıracaktır. Bunun yanı sıra, bol miktarda tüketilen balık ise, bağırsak kanserine yakalanma riskini düşürmektedir.
Aşırı kilolu olan kişiler (özellikle erkekler) de bağırsak kanserine yakalanma riski yüksek kişilerdir.
İçinde bol miktarda kalsiyum olan diyetler bağırsak riskini azaltmaktadır.
Alkol tüketimi ve bağırsak kanseri riski doğru orantılıdır. Yani, alkol kullanımı arttıkça bağırsak riski de artmaktadır.

Bağırsak Tümörü (Kanseri) Riskini Azaltan Diğer Faktörler

Spor yapmak kişinin sağlığı açısından ve stresin azaltılması bakımında çok önemlidir.
Bu sebeple de düzenli olarak spor yapan kişilerde bağırsak kanseri riski düşmektedir.
Aspirin ve benzeri bazı ilaçlar da bağırsak ve sindirim sisteminin diğer kanser türlerine karşı koruma sağlamaktadır.
Bunların yanı sıra, sigara kullanmayan, D vitamini seviyesi ortalamanın üzerinde olan ve doğum kontrol hapları kullanan kişilerde de bağırsak kanseri olma riski düşmektedir.

Bağırsak Kanseri Tedavi Yöntemleri:
Kalın bağırsak kanseri tedavisinde genel olarak, cerrahi, radyasyon ve kemoterapi yöntemi uygulanmaktadır. Uygulanan bu tedavi yöntemleri tümörün yerleşim yeri ile ilerlemesinin hangi evrede olduğuna göre değişmektedir. Bu sebeple de tedavi öncesinde hasta ile ilgili bunları bilmek gerekmektedir.

Cerrahi Yöntem:
Kanserin karaciğer, akciğer ya da beyin gibi uzak organlara da bulaşmış olması durumunda hastaya cerrahi uygulama yapılması gerekmektedir. Cerrahi yöntem, hastanın vücudunda bulunan tümörlü kısmın etrafındaki sağlıklı doku ile birlikte çıkarılmasına dayanmaktadır.

Kemoterapi: Kolon kanserinin bazı evrelerinde ve vücudun başka yerine de sıçramış olması halinde kemoterapi yöntemi kullanılmaktadır. Kemoterapi bilindiği üzere ilaç tedavisidir ve kolon kanseri için vücuttaki kanserli hücreleri öldüren anti kanser ilaçları kullanılmaktadır.

Radyasyon Tedavisi (Radyoterapi): Radyasyon tedavisi, iyonize radyasyon ile hastanın tümör hücrelerinin tahrip olması işlemine dayanmaktadır ve bu şekilde yüksek enerjili ışınlar ile kanser hücrelerini öldürmek amaçlanmaktadır.

Bağırsak Kanseri Tedavisinin Yan Etkileri:
Cerrahi tedavi sonrası hastada ağrı ya da rahatsızlık hissinin giderilmesi için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra, cerrahi tedavinin hastada halsizlik, yorgunluk, kabızlık, ishal ve kanama gibi acil durum gerektiren yan etkileri de olabilmektedir. Kemoterapinin yan etkileri ise, dozuna ve türüne göre değişmektedir. Kemoterapinin saç dökülmesi, mide bulantısı ya da kusma, ishal, kanlı dışkı, halsizlik ve yorgunluk gibi yan etkileri görülebilmektedir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst