Bakan Şahin'den Engelliler Yasası'na İlişkin Açıklama

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 7 Temmuz 2015 tarihine ertelenen Engelliler Yasası ile ilgili olarak, "Bir yıl gibi bir sürede yapılması gereken hizmetleri, toplu taşımacılık, açık alanlar, kapalı alanları, bir engelli vatandaşımızın ulaşması gereken her yere ulaşabileceği, bütün alt yapının oluşturulması gerektiğinin bir çalışmasını yapacağız. Bir üst kurul oluşturacağız. İçinde sivil toplum, konfederasyon başkanları, akademik kurul olacak ve biz bunu denetleyeceğiz. Her ilde, ilçede durum ne raporlayacağız. Yapmayana gereğini biz yapacağız" dedi.



Gaziantep'te düzenlenen 'Özürlülerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi (IPA-I ) Projesi Hibe Programı'nın tanıtım toplantısına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 7 Temmuz 2015 tarihine ertelenen Engelliler Yasası ile ilgili bazı uyarılarda bulundu. Engelliler için gerekli altyapının oluşturulması ile önemli çalışmalara imza atılacağını söyleyen Bakan Şahin, engelli bireylerin önceleri nüfus sayımlarında aileleri tarafından söylenmediğini ve böylelikle yok sayıldığını söyledi. Engellilerin bir dönem sokağa dahi çıkarılmadığını hatırlatan Şahin, 1990'lı yıllarda Türkiye'ye yabancı heyetler geldiğinde 'Engelsiz toplumu nasıl başarıyorsunuz?' sorusuyla karşılaşıldığını dile getirdi. Şahin, bunun sebebini 'engellilerin sokağa çıkamaması' şeklinde açıkladığını söyledi.



Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla yapılan hukuki düzenlemeyle zihinsel bir devrim yapıldığını belirten Bakan Şahin, "Ülkenin kalkınma hamlesinde engellilerin potansiyeli o zamanlarda kullanılamıyordu. 2005 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hukuki bir düzenleme yapıldı. Hukuki alt yapı oluşturulmasına rağmen esas sorunun engelsizlerin kalbinde ve zihninde olduğu görüldü. Zihinsel bir devrim yapılması ihtiyacı duyulmuştu ve yapıldı" dedi.



Yürürlüğe girmesi ertelenen Engelliler Yasası ile ilgili de açıklamalarda bulunan Şahin, şöyle konuştu:



"11 ay önce bu görev bize emanet edildiği zaman yaptığımız şeyleri ve eksikleri gördük. Özellikle istihdam alanında boş kadroları gördük. Ulaşılabilirlikte şehirlerimizin nasıl sınıfta kaldığını gördük. Bir belediye başkanının hassasiyetiyle çalışan sistemle 7 yıl geçmesine rağmen birçok ilde, ilçede engellinin engellilik parası alması, sağlıktan, eğitimden istifade etmesi, caddeye çıkması, alışveriş yapması, bir insan olarak ihtiyacını karşılayabilmesi için hala kaldırımlarda sorunlar olduğunu gördük. Koca koca projeler gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti'ne bunun yakışmadığını, belediyelerin bir an önce bu eksiklikleri gidermesi gerektiğini, bizim genel müdürlük olarak, bakanlık olarak ne yapmamız gerektiğini çalıştık. 7 koca yılımız geçti, 7 Temmuz'da doluyor. Şimdi bir takım çalışmalarla bunun 3 yıl daha uzatılmasıyla ilgili Torba Yasa'ya bir madde konmasını teklif edildiğini duyduk. Hemen müdahale ettik. Biz engellinin yanında tarafız. Bu 3 yılın çok uzun bir süre olduğunu, ama bir taraftan da 7 Temmuz'da bu yasa bittiği zaman engellilerimizin mahkeme mahkeme dolaşmasını, belediye başkanlarımızın engelli vatandaşlarımızla karşı karşıya gelmesinin de enerjiyi birbirimize harcatacağı, o yüzden sorunlarımızı proje odaklı hızlı bir şekilde çözüp, sorunlarımızı çözmemiz gerektiğine inandık. Bir yıl gibi bir sürede yapılması gereken hizmetleri, toplu taşımacılık, açık alanlar, kapalı alanları, bir engelli vatandaşımızın ulaşması gereken her yere ulaşabileceği, bütün alt yapının oluşturulması gerektiğinin bir çalışmasını yapacağız. Bir üst kurul oluşturacağız. İçinde sivil toplum, konfederasyon başkanları, akademik kurul olacak ve biz bunu denetleyeceğiz. Her ilde, ilçede durum ne raporlayacağız. Yapmayana gereğini biz yapacağız."
 
Tekerlekli Sandalye
Üst