Bakanlık Engelli Araç Alımına Yeni Düzenleme Getiriyor

Halil Yılmaz

Yönetici
Yönetici
Merhaba arkadaşlar, maliye bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre engelli araç alımına bakanlığın yeni bir düzenleme getireceği, bu düzenlemenin üzerinde yetkililerin çalıştıkları bildirildi. Konuyu kısaca özetlemek gerekirse. Bildiğiniz gibi yapılan değişiklikle engelli araç alımına %40 yerlilik oranı ve 10 yıl satamama kuralı getirilmişti. Bu kısıtlamanın iptali için CHP anayasa mahkemesine başvurmuştum.

Yaşanan bu gelişmeler sonrası bakanlık yeni bir aksiyon olarak şu yönde bir düzenleme yapmayı planlıyor. ÖTV indirimli engelli araç alımı sil baştan yeniden düzenlenecek. Belirlenen fiyat kapsamında alınan ÖTV indirimli araçlardan yine bakanlığı belirlediği belli bir rakam sosyal yardım kapsamında engelliden alınmayacak.

Konuyu daha açık hale getirmek adına bir örnek verelim. Örneğin şu denilecek fiyatı 2 milyon olan araçlar ÖTV indirimli alınacak, bu fiyat dahilin de 300 bin TL ÖTV indirimi olarak alınmayacak. Yani normalde ÖTV 600 bin TL olsa bile ÖTV nin tamamından değil belli bir kısmından yararlanılacak.

Peki 10 yıl ve %40 yerlilik oranı ne olacak? Bu konuda herhangi bir netlik yok. Buna dair bir bilgi alırsak onu da paylaşacağız.

Merhaba arkadaşlar, maliye bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre engelli araç alımına bakanlığın yeni bir düzenleme getireceği, bu düzenlemenin üzerinde yetkililerin çalıştıkları bildirildi. Konuyu kısaca özetlemek gerekirse. Bildiğiniz gibi yapılan değişiklikle engelli araç alımına %40 yerlilik oranı ve 10 yıl satamama kuralı getirilmişti. Bu kısıtlamanın iptali için CHP anayasa mahkemesine başvurmuştum.

Yaşanan bu gelişmeler sonrası bakanlık yeni bir aksiyon olarak şu yönde bir düzenleme yapmayı planlıyor. ÖTV indirimli engelli araç alımı sil baştan yeniden düzenlenecek. Belirlenen fiyat kapsamında alınan ÖTV indirimli araçlardan yine bakanlığı belirlediği belli bir rakam sosyal yardım kapsamında engelliden alınmayacak.

Konuyu daha açık hale getirmek adına bir örnek verelim. Örneğin şu denilecek fiyatı 2 milyon olan araçlar ÖTV indirimli alınacak, bu fiyat dahilin de 300 bin TL ÖTV indirimi olarak alınmayacak. Yani normalde ÖTV 600 bin TL olsa bile ÖTV nin tamamından değil belli bir kısmından yararlanılacak.

Peki 10 yıl ve %40 yerlilik oranı ne olacak? Bu konuda herhangi bir netlik yok. Buna dair bir bilgi alırsak onu da paylaşacağız.
Merhaba ,

Benim anladığım ;
  • Aracınızın fiyatı 2 milyon TL yerine 1 milyon 700 bin TL’ye düşüyor.
  • Bu sayede, tam değil ama kısmi bir ÖTV avantajı elde etmiş oluyorsunuz.

Bu uygulamanın amacı çok pahalı ve lüks segment araçların ÖTV indiriminden sınırsız yararlanmasının önüne geçmektir.

Merhabalar bu değişiklikler keşke tüm engellilerin önündeki engeller kaldırılmış olsa, insanların gelirleri belli, eski kanun iyi idi, yeni düzenlemeler engellilere engellilere en gel oluyor. Düzenlemede engellilerin fikri neden alınmıyor yada derneklerin ?

Keşke düzenlemeler engellilere kazanım olarak öne çıksa, elindeki olanaklar kesilerek değilde, bu düzenleme ile mevcut olan hakkın kısıtlanması olarak yansıyor. Engelliler vergiden muaf değilmi ki, yarısını ödeyeceğiz.

Ehliyete 10.02 kodu yazılması gerekirken 10.01 yazıldı doktor tarafından bunu düzeltmek için gittiğim de itiraz etmelisin dedi.önce il sağlık müdürlüğüne sonra bursa ve istanbula gitmelisin dedi. Çok detayda vermedi. Nasıl düzeltebilirim raporda yazan 10.01 kodunu yardımcı olabilir misiniz?

Geri