Bakanlık, internetten sahte işitme cihazı satışı için vatandaşı uyardı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Sağlık Bakanlığı, son günlerde televizyon ve internet üzerinde ruhsatlı merkezler dışında işitme cihazı satışı yapılmasının önüne geçmek için çalışma başlattı.


Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı ve onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edilerek sahte işitme cihazı satışı yapıldığını belirleyen bakanlık, toplumdaki fertlerin sağlığı hiçe sayarak doğrudan ve online olarak ses yükselticisi adı altında sahte işitme cihazı satışı konusunda vatandaşa uyarılarda bulundu. Bakanlık, son dönemlerde yaptığı denetimlerde sahte işitme cihazı satışı yapanlara yaklaşık 30 bin lira ceza kesti.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, ses yükseltici cihazlar hakkında uyarılarda bulundu. İşitme cihazı satış ve uygulaması yapan merkezlere açılış izni verilmesine ve bu merkezlerin işleyiş ve denetimlerine ilişkin usul ve esasları belirlemek maksadıyla, ‘Ismarlama Protez Ve Ortez Merkezleri İle İşitme Cihazı Merkezleri Hakkında Yönetmeliğin 2011 yılında yürürlüğe girdiğini belirten Kurum, bu nedenle, işitme cihazlarının ruhsatlandırılmış işitme cihazı merkezleri dışında satılmasının yasak olduğunu bildirdi.

Kurum yaptığı denetim ve incelemeler sonucunda son günlerde televizyon ve internet üzerinden, tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı ve onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edilerek ve toplumdaki fertlerin sağlığı hiçe sayılarak, doğrudan ve online olarak ses yükselticisi adı altında işitme cihazı satışı yapıldığı tespit etti. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanları tarafından reçete ve rapor olmaksızın vatandaşa satılan ve hastanın kulağına taktığı ses yükseltici adı altındaki cihazların 87 desibel üzerindeki sesi kulağa aktardığını belirlendi. Kurum yetkililerin, sahte işitme cihazları nedeniyle kulağın uzun süre 87 desibel üzerinde bir sese maruz kalması halinde kalıcı sağırlık oluşacağını vurguluyor. Söz konusu cihazların ses rengi, gürlüğü ve kazanç ayarları olmadığını belirten yetkililer, "İşitme cihazı kullanması öngörülen her hastanın işitme kaybı farklıdır. İşitme kaybı hafif, orta ve ileri derecede olabilir. Bu nedenle her bir hastanın işitme kaybına göre uygulanacak işitme cihazı tespit edilmesi ve odyoloji üzerine eğitim almış personeller tarafından uygulanması gerekmekte." diye konuştu.

İŞİTME RAHATSIZLIĞI ÇEKENLERE 5 YILDA BİR CİHAZ VERİLİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki kişilere her kulak için 5 yılda bir işitme cihazı veriliyor ve bedelleri devlet tarafından karşılanıyor. 18 yaş üzeri hastalara verilecek programlanabilir dijital işitme cihazları için SGK 550 lira ödüyor. 18 Yaş altı çocuklara verilecek cihazlar ise daha gelişmiş bir teknolojiye sahip olup teknik özellikleri programlanabilir, dijital, 4 kanal, çift mikrofon, feedback yönetim, FM sistem özellikli. 0-4 Yaş gurubu çocuklara 550 liranın yüzde 85 artırarak 990 liralık ödeme yapılıyor. 5-12 Yaş gurubu çocuklara 550 liranın yüzde 60 artırarak 880 lira, 12-18 Yaş gurubu çocuklara 550 liranın yüzde 50 artırarak 825 lira ödeniyor.

Kurum, doğrudan satış ve online satış yapan firmaların işitme cihazı merkezi dışında farklı yollarla işitme cihazı satış yapması nedeniyle, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili ceza kesiyor. Ayrıca bu kapsamda satış yapan internet adresleri güvenli internet adresleri kapsamına alındı.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst