Bakım Hizmetlerinde Yapılması Düşünülen Değişiklikler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanlığına sunulan, ancak meclisin tatile girmesi nedeniyle görüşülemeyen “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” tasarısı ile 2828 sayılı kanunun Ek 7 nci maddesi yeniden düzenlenmiştir.



Tasarıda yer alan düzenleme ile resmi ve özel bakım merkezlerinde sunulan bakım hizmetleri ile evde bakım hizmetlerinde köklü değişikliklere gidilmiştir.



Evde bakım hizmeti uygulaması yapısı itibariyle bir hizmet modeli olmaktan çıkarılıyor. Sosyal yardım verilmek suretiyle bakıma muhtaç engellinin evde bakımına destek verilmesi olarak ifade edilmektedir.



Söz konusu yardımdan yararlanmaya ilişkin gelir kriterinin hesaplanmasında hanede bulunan bir engelliden sonraki her engelli iki birey olarak değerlendirilecektir. Bu düzenleme ile daha önce kapsamda olmayan veya başvurmuş olup, gelir kriteri nedeniyle başvuruları red edilenlere yeniden başvurma imkânı getirilmektedir.



2013 Temmuz-Aralık dönemi için net asgari ücretin 2/3’ü olarak uygulanan kişi başına düşen muhtaçlık sınırı yaklaşık 486 TL’dir.



Tasarının yasalaşması durumunda yeni hesaplama yöntemiyle kişi başına düşen muhtaçlık sınırı;



Bir engellisi olan üç kişilik bir aile için yaklaşık 486 TL

İki engellisi olan dört kişilik bir aile için yaklaşık 607 TL

Üç engellisi olan beş kişilik bir aile için yaklaşık 680 TL

Dört engellisi olan altı kişilik bir aile için yaklaşık 729 TL



Olacaktır.



Bir örnekle açıklayacak olursak; Aylık gelirleri toplamı 2000 TL. olan iki engellisi olan dört kişilik bir ailenin, eski hesaplama yöntemiyle hesaplandığında (2000/4=500 TL) kişi başına düşen geliri 500 TL olmakta olup, bu durumda da yasada belirlenen kişi başına düşen muhtaçlık sınırının (486 TL’nin) üstünde olduğu için bu yardımdan yararlanamamaktaydı.



Yeni hesaplama yöntemiyle bu aile için kriter olarak uygulanması gereken kişi başına düşen muhtaçlık sınırı (486*5 = 2430, 2430/4=607) 607 TL olacaktır. Bu durumda kişi başına düşen geliri 500 TL ile, 607 TL’lik sınırın altında kalan aile yapılacak yardımdan yararlanabilecektir.



Tasarıda öne çıkan ikinci bir düzenleme de özel bakım merkezlerine verdikleri bakım hizmeti karşılığı asgari ücret esas alınarak ödemesi yapılan bakım aylıklarının memur maaşlarına endekslenmesidir. Bakıma ihtiyacı olan engellilere özel bakım merkezlerinde sunulacak bakım hizmetinin karşılığı olarak belirlenecek kişi başına aylık bakım ücreti tutarı, (20.000) gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutardan fazla olamayacak. Bakıma ihtiyacı olan engellinin evde bakımına destek için ise (9.500) gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar aylık sosyal yardım yapılacak.



2013 Temmuz-Aralık dönemi için bakım hizmeti karşılığı yapılacak sosyal yardım;



· Özel bakım merkezlerine ödenecek tutar 20000*0,076791=1535 TL



· Evde bakım ücreti olarak kişilere ödenecek tutar 9500*0,076791=729 TL’yi



Geçemeyecektir.



Tasarıda öne çıkan üçüncü düzenlemede ise bakıma ihtiyacı olan engellilere hizmet veren resmi kurumlara da bu hizmetten dolayı yardım yapılabilmesinin önü açılmaktadır. Uygulamada bu ödeme sadece özel bakım merkezlerine ve evde bakım sağlayan gerçek kişilere yapılmaktadır. Engellilerin ailelerinin bulunduğu şehirlerde bakımlarının sağlanması amacına hizmet edecek bu düzenleme ile hizmetlerin yerel düzeyde yaygınlaştırılması ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı dışındaki resmi kurumların da teşvik edilmesinin amaçlandığı düşünülmektedir.



Tasarın ile bakıma ihtiyacı olan engellilerin evde bakımına destek için yapılacak sosyal yardımlara ilişkin iş ve işlemler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’nca gerçekleştirilecek.



1 Ocak 2014 tarihine kadar özel bakım merkezlerinde veya ikametgâhında bakım hizmeti verilenlerin gelir değişikliklerinin, bu hizmetlerden yararlanmak için başvurmuş olanların ise gelir durumunun tespitinde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki hükümler uygulanmaya devam edecektir.
 

VIP

Üye
Üye
Katılım
May 22, 2012
Mesajlar
108
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
anladıgım kadarı ile tek engellisi olan ve geliri sınırın aşagısında olan aileyi baglayan bişi yok.
 

sinandeniz

Üye
Üye
Katılım
May 23, 2010
Mesajlar
890
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
tek engellisi olan aileyi kapsamıyor yine aynı şekilde hesaplama ya devam bumudur yaptıkları köklü değişim kendilerin olsun ağı engelli zorunluluğunu kaldırsınlar engellinin gelirine malına mülküne bakılsın sadece hesaplamada engellinin adına direk verilsin ödeme birilerine muhtaç bırakmasın devlet bu evde bakım yardımını alabilmek için illaaaa birilerine muhtaç bırakılıyorzuz versin bakalım engellinin adına bu yardımı ozaman hem evde bakım maaşı yardımını alıp hemde engellisine bakmayan insanlıktan yoksun zavallılar engellisine adam gibi bakmak zorunda kalır ama nerdeee nato mermer nato kafa başımızdakilerde güya köklü değişim yapıyorlarmış mış mış mış işleri güçleri ancak miş muş yapmak devletin
 

TUĞBAAA

Üye
Üye
Katılım
Ocak 25, 2012
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
ben yine bişey anlamadım aylık gelir 2050lira lira tek engelli var ve 4kişilik bir aile.bakım parası bağlanmıyormu
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kişi başı gelir 487 lirayı geçmemesi gerekmektedir sizin geliriniz bölündüğü zaman 512 tl yapar bu durumda maaş bağlamazlar.
 

VIP

Üye
Üye
Katılım
May 22, 2012
Mesajlar
108
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
ben yine bişey anlamadım aylık gelir 2050lira lira tek engelli var ve 4kişilik bir aile.bakım parası bağlanmıyormu


Engelli ola kişide dahil 4 kişiyseniz 100 TL gibi bir farkla kaçırıyorsunuz.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst