Bakım sigortasında anlatılanlar sadece ssk ve emeklileri mi kapsıyor?

sinandeniz

Üye
Üye
Katılım
May 23, 2010
Mesajlar
890
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bakım sigortası, sosyal sigorta kapsamında olan veya sigortalı sayılan kişinin, bakıma muhtaç duruma gelmesi hâlinde bakım güvence kapsamına alınmasıdır. Bu boyutuyla bakım sigortası, primli sistem içinde yer alan sosyal sigortalının eşi ve çocuklarının da yararlanabileceği zorunlu bir sosyal sigorta güvencesidir. Ödenen sigorta primleri sayesinde sosyal sigortalılar ve sigortalı sayılanlar, bakım güvence hizmetlerinden (bakım ödeneği; evde veya bakım merkezinde yardım görme masraflarının karşılanması vb.) yararlanabilmektedirler.

Bakım güvence sistemi (bakım sigortası), bir sosyal risk türü olan bakıma muhtaçlık riskine ve bu riskten doğan maddî zararların (gelir kaybı veya gider artışı) yanında bakım ihtiyacının karşılanmasını ve bakıcı aile fertlerinin bakım yükünü hafifletmeyi sağlamalıdır.

Bakım Sigortası’nın bakım güvence sisteminden ve hizmetlerinden yararlanabilmenin tek şartı, kişinin bakıma muhtaç olmuş olmasıdır. Bir başka ifadeyle, temel kıstas bakıma muhtaçlıktır. Bunun yanında gelir yetersizliği gibi sosyo-ekonomik şartlar aranmamaktadır.

Bakım güvencesinde stratejik yaklaşımın özeti, “bakıma muhtaç olan herkese bakım güvence hizmetleri sağlamak” olmalıdır. Bakıma muhtaç her vatandaşımız, bakım hizmetlerinden yararlanabileceği bakım güvence sistemi (bakım sigortası) içinde yer alabilmelidir.

Ülkemizde de yaşanan sosyal ve ekonomik gelişmelere paralel olarak sosyal güvenlik sisteminde önemli düzenlemelere gidilmiştir. Bu kapsamda 08.09.1999 tarih ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu, 16.05.2006 tarih ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile 16.06.2006 tarih ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe girmiştir. Bu Kanunlarla yaşlılık, hastalık, meslek hastalığı, sakatlık, ölüm, ailevi yükler gibi sosyal risklere yönelik tedbirler alınmıştır.

Sosyal Güvenlik Sisteminde bakım güvence modeli ve bakım sigortası oluşturulması hususunda genel ve teknik düzeydeki; finansman yönteminin belirlenmesi, aktüeryal (sigorta risklerine ve istatistiklere dayanan) hesapların yapılması, ilgili kurum ve kuruluşların belirlenmesi ve konu hakkında yasal düzenlemeler yapılabilmesi için Başkanlığımız ön çalışmaları başlatmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Sigorta Ve Reasürans Şirketleri Birliği, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanlığı ve Engelliler Konfederasyonu Başkanlığından gerekçeli rapor istenmiştir.

bu konuyu anlayamadım beni aydınlatırmısınız arkadaşlar şimdiden tşk ederim vereceyiniz aydınlık için
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Şuan devlet bakım sigortasını anlattı ancak detaylı olarak ne zaman ve hangi içerikle gerçekleşecek belli degil, altyapısı hazır olmayan ve net olmayan bir açıklamadır sanırım en az 3-5 yıl sonra belki olabilir şu aşamada böyle birşey yok.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst