Bakım ücreti verilenler özürlü maaşı da alabilecek

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan bakım ücreti alanlar aynı zamanda özürlü aylığı da alabilecek. İl ve ilçe idare kurullarının muhtaçlık başvurusunu en geç 3 ay içerisinde karara bağlaması bekleniyor.

SGK yazılı bir açıklama yaparak, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik'in detayları hakkında bilgi verdi. Yeni yönetmelikle bürokrasinin azaltılması ve referandumla yürürlüğe giren Anayasa değişikliklerinde belirtilen yaşlı ve özürlülere ilişkin pozitif ayrımcılık hükümleri yer aldı.

Yeni yönetmelikle, maaş başvuru formu yeniden düzenlendiğinden artık vatandaşlardan ikametgah ilmühaberi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği istenmeyecek. Yüzde 40 -69 arasında özür oranına sahip başvuru sahiplerinin talepleri ile İş-Kur kayıtları mahalli maliye teşkilatı personeli tarafından yapılabilecek. Özürlü sağlık kurulu raporu aslı, noter onaylı örneği, ilgili başhekimlikçe onaylanmış örneği, Kurumca elektronik ortamda temin edilen örnekleri ve raporun aslının getirilmesi halinde Kurumca onaylanmış fotokopisi de işlem görecek. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından ödenen bakım ücretleri gelir olarak dikkate alınmayacak. Dolayısıyla bakım ücreti alanlara özürlü aylığı bağlanabilecek. İl ve İlçe idare kurulları muhtaçlık başvurusunu en geç 3 ay içerisinde sonuçlandıracak.

Aylık alanların yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına tabi çalışmaları halinde aylıkları kesilmeyecek. Böylelikle özürlü aylığı alan kişilerin çırak olarak çalışmaları durumunda aylıkları kesilmeyecek. Yüzde 40-69 oranında özürlü olanların yanı sıra yüzde 70 ve üzeri oranda özürlüler ile 18 yaşını tamamlamamış çocuğundan dolayı özürlü yakını aylığı alan kişilerin de bir takvim yılı içerisinde 90 günü aşmayan çalışmaları halinde aylıkları kesilmeyecek.

18 yaşını tamamladığı için aylığı kesilenlerin raporları sürekli ise yeniden başvurmaları halinde rapor istenmeyecek. Aylıktan feragat eden, muhtaçlığı kalkan ve çalışmaya başladığı için aylıkları kesilen kişilerin raporları sürekli ise 5 yıl içinde yeniden aylık almak için başvurduklarında kendilerinden rapor istenmeyecek. Durumlarındaki değişiklikleri bildirmeyen aylık sahiplerine bildirim yükümlülüğüne uymadıklarından dolayı yüzde 50 fazlası ile borç çıkarılmayacak. Bunun yerine bildirim yükümlülüğüne uymayanlara asıl borçları ile birlikte yalnızca kanuni faiz borç olarak çıkarılacak.


zaman
 
Tekerlekli Sandalye
Üst