Baş Ağrınız Normal Migren mi Yoksa Göz Migreni mi?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bu iki rahatsızlık birbirinden nasıl ayrılır?

Normal migren ve göz migreni genellikle birbirine karıştırılan iki ağrıyı çeşidi.

Tedavi edilmeyen bu rahatsızlık çocuklarda ve yetişkinlerde ciddi sorunlara sebep olabiliyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Akarsu, "Migrende genel karakter esasında başın herhangi bir tarafından başlayan ağrıların özellikle başın tek tarafına yayılması, burada bizi ilgilendiren kısmı ise gözün arkasına yayılan ve gözün öne çıkacakmış gibi şiddetli ağrıların ortaya çıkması." dedi.

Normal migrenden bu şekilde ayrılan göz migreni farklı şekillerde kendini gösteriyor.

Akarsu, "Gözün etrafında ışık çakmaları, parlak görme, bazen parlak ışıkların hareket etmesi, bazen de bir saat kadranı etrafında yavaş yavaş yayılan zikzaklar tarzında renkli ve parlak ışık görme ile ortaya çıkabiliyor." dedi.

Farklı tipleri olan göz migreni çocuklar ve yetişkinler için ciddi bir tehdit.

Cengiz Akarsu, "10 yaş altı çocuklarda ağrıdan sonra ve ağrı olmadan da ortaya çıkabiliyor. Migren çocukluk döneminde çok sık görülen bir rahatsızlık. Ağrıyla beraber eklemlerde, kol ve bacaklardaki dengesizlikle karşımıza çıkabiliyor.Konuşma bozuklukları ile karşımıza çıkabiliyor." dedi.

Kesin tedavisi olmayan göz migreninde ilaç tedavisi gerekiyor.

Akarsu, "Parlak ışık, kahve, bazen kolalı içecekler, bazen alkollü içecekler bu hastalığı tetikleyebiliyor. Öncelikle bunlardan uzak durmak lazım. Sık sık tekrarlıyorsa, hastanın hayatını ciddi şekilde etkiliyorsa, işini ve normal hayatını etkiliyorsa da o zaman uzun dönem koruyucu ilaç tedavisine geçmek gerekiyor." dedi.

Hastalık tedavi edilmediği takdirde görme kaybına da yol açabiliyor.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Doğru bilinen yanlışlar neler? İşte Türkiye'nin 'migren haritası'

“Migren çocuklarda görülmez” diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tedavisi olmayan bir hastalık olduğuna inanıyorsanız yanlış bilgiye sahipsiniz. Eş-dost tavsiyesiyle aldığınız ilaçlarla migreni yeneceğinizden eminseniz bu düşünceyi hemen terk etmelisiniz. Her ağrıyı migren sayma düşüncenizden de kurtulmalısınız... İşte migrene ilişkin bilgiler...

Migren insanı yaşamdan bezdiren, hayat kalitesini bozan, sosyal ilişkilerini zedeleyen, işinden ayıran, aile düzenini yıkan bir hastalık. 21 ilde 5.323 hastayla yapılan bir çalışmaya göre; migren, köy ve kasabalarda yaşayanlara oranla şehirlerde yaşayanlarda 3 kat fazla görülüyor.

Bu sorunla ülkemizde en sık Doğu Anadolu Bölgesi’nde, en azsa Ege Bölgesi’nde karşılaşılıyor. Ülkemizde yapılan araştırmalar migrenin kadınlar arasında en sık 18-55 yaş grubunda görüldüğünü gösteriyor.

Öte yandan öğrenim düzeyi düşük ve eşinden ayrılmış kişilerde migrene daha yüksek oranlarda rastlandığı belirtiliyor. Sosyo-ekonomik düzey açısındansa migren prevalansı önemli bir farklılık göstermiyor.

TEDAVİDE EŞ-DOST ETKİSİ
Baş Ağrısı ve Ağrı Çalışmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu, migrenin tedavisinin olduğunu söylerken, bu hastalığın teşhis ve tedavisinde en büyük engelin hastaların önemli kısmının doktora başvurmaması olduğunu belirtiyor.

Migren hastalarının, çevrelerinden duydukları veya kendi bildikleri ilaçları kullanarak iyileşme çabaları hem tedaviyi engelliyor hem de büyük bir yanlış olarak nitelendiriliyor. Sık görülen sorunlardan birinin de hastaların doğru adres olan nörologlara başvurmak yerine, eş dost tavsiyesiyle hareket etmeleri olduğu belirtiliyor.

Bu şekilde alınan ilaçların etkisizliği tedaviden sonuç alınmamasına neden oluyor. Bu durum, migrenin tam bir tedavisinin olmadığı yolunda yanlış bir kanıya ve umutsuzluğa yol açıyor. Oysa uzmanlar, migrenin spesifik ilaçlarla tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor.

ÇİKOLATA VE ŞARAPTAN UZAKLAŞIN
Migrenli kişilerin çikolata, şarap, kafein, hava değişiklikleri, parlak ışığa maruziyet, yüksek irtifa, sigara kullanımı, açlık, bazı yiyecekler ve belirli kokular gibi tetikleyicilerden uzak durmaları gerekiyor. Ayrıca uykusuz olmamak, aç kalmamak ve yoğun stresten kaçınmak da migrenden uzak kalmayı kolaylaştıran öneriler arasında bulunuyor.

İŞTE TÜRKİYE'NİN MİGREN HARİTASI
Ülkemizde, İstanbul il genelinde migren görülme oranı yüzde 10. Şehirde yaşayan insanların hastalığı olarak bilinen ve kadınlarda erkeklere oranla daha fazla rastlananmigrenin, Türkiye’nin coğrafi bölgelerine göre dağılımıysa şöyle:

Migren prevalansı
Marmara Bölgesi: Yüzde 22
Ege Bölgesi: Yüzde 11
Akdeniz Bölgesi: Yüzde 16
Orta Anadolu: Yüzde 20
Karadeniz Bölgesi: Yüzde 22
Doğu Anadolu Bölgesi: Yüzde 24
Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Yüzde 20

Ülkemizde, 18-65 yaş aralığındakiher 6 kişiden 1’inde migren görülüyor. Bu yaş grubundaki kadınların yüzde 25’inde migrene rastlanırken, erkeklerde bu oran yüzde 9.

BUNLARI YANLIŞ BİLİYORSUNUZ
Migren çocuklarda görülmez. (Yanlış. Çocuklarda da migren görülebilir.) 
Migren tedavisi olmayan bir hastalıktır. (Yanlış. Migren tedavisi olan bir hastalıktır.) 
Migren mutlaka benden çocuğuma da geçer. (Yanlış. Bulaşıcı bir hastalık değildir.) 
Migrenle ilaçsız tedaviyle baş edilebilir. (Yanlış. Migren ilaçsız tedavi edilebilen bir hastalık değildir.) 
Migren tanısı için mutlaka ileri tetkik gerekir. (Yanlış. Mutlaka ileri tetkik gerektirmez.)

ÖNCÜ DÖNEMDE HASTA KAS AĞRISI ÇEKİYOR
Atak başlamadan önce, migren hastalarının yüzde 60’ında öncü dönem bulguları olarak; sinirlilik, gerginlik, kas ağrıları, iştah değişiklikleri, idrar artışı ve ürperme gibi belirtiler ortaya çıkıyor.

Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu, bu dönemi ‘aura’ adı verilen sürecin takip ettiğini belirtiyor ve ekliyor:
“Bu dönemde sıklıkla; görme alanında kararma, parlayıp sönen yıldızlar, renkli ve kesik kırık çizgiler görülüyor. Migrenlilerin yüzde 15-20’si aura dönemini yaşıyor. Bu durum, ‘auralı migren’ olarak adlandırılıyor. Aura dönemini baş ağrısı dönemi takip ediyor.”

DİĞER BAŞ AĞRILARIYLA KARIŞTIRILIYOR
Migren sıklıkla, sinirselgerilim tipi diğer baş ağrıları ve sinüzit gibi hastalıklarla karıştırılıyor. Bu sorun, diğer baş ağrılarından en çok eşlik eden belirtilerle ayrılıyor. Migrende baş ağrısına çoğunlukla iştahsızlık, bulantı, fotofobi (ışıktan rahatsız olma), fonofobi (sesten rahatsız olma), ozmofobi (kokudan rahatsız olma) gibi belirtiler eşlik ediyor.
 
M

mavibalina2012

Guest
Çok iyi bir yöneticisin, çok değerli bilgiler paylaşıyorsun, tarafsızlığın, dürüstlüğün ve emeklerin engellilere katkıların daha doğrusu tüm insanlara kattıkların tartışılmaz derecede önemli bir kez daha teşekkürler...
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
mavibalina bu güzel sözlerin için sonsuz teşekkürler yorumunu görünce inan çok duygulandım ve mutlu oldum. Bu kadar güzel sözleri bana yakıştırmış iseniz ne mutlu bana eğer bir parçada olsun faydalı olabiliyorsam benden daha mutlusu yoktur ozaman asıl ben teşekkür ederim güzel yorumun için.
 
M

mavibalina2012

Guest
Arkadaşım bu ülkede hep meyve veren ağaçlar taşlanır ister engelli tarafından gelsin isterse diğer taraftan, başarılı olanın önü kesilmeye Bizans oyunları yapılmaya başlanır gün gelir ki, attığımız taşlar bize sıçrayıp canımız yeterince yandığında bazı şeylerin farkına varırız ama treni kaçırmışızdır çoğu kere...İnsanlık vasıflarınız eğer engelinizin önüne geçip size yol açmışsa sizde diğer insanlara yol açabiliyorsanız ne mutlu size öyle oyuna falan gerek yok vakit olur ki, "Karamanın koyunu sonra çıkar oyunu" sözü birgün tecelli olur iyilerse devamlı kazanırlar...Mutluluklarınızın daim olması temennilerimle...
 

AYSUCAN

Üye
Üye
Katılım
Haz 14, 2012
Mesajlar
59
Tepkime Puanı
1
Puanları
0
bilgilendirmelerin için teşekkürler arkadaşım... bende de migren vardı , en son mr çektirdiğimde hidrosefali de çıktı... baş ağrılarım dinmek bilmiyor...
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Rica ederim AYSUCAN çok geçmiş olsun ALLAH şifalar versin.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst