Başakşehir Belediyesi’nin ‘’Engelliler Masası’’ Birimi Beğeni Topluyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Başakşehir Belediyesi’nin sosyal sorumluluk projelerinin en kapsamlılarından biri olan ‘’Engelliler Masası’’, vatandaşlara yönelik yaptığı proje ve çalışmalarla büyük beğeni topluyor.



2009 yılında kurulan Başakşehir Belediyesi Engelliler Masası, engelli vatandaşların sosyal hayatın içine katılması, eğitim ve istihdam imkanlarından yararlanabilmeleri için, kapsamlı çalışmalar yürütüyor.



Engelliler, Belediyeye Bir Telefonla Ulaşabiliyor



Başakşehir Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Engelliler Masası, ilçede yaşayan engellilerin durumlarını yerinde tespit ederek, kayıt altına alıyor. Engelliler Masasında 2 bin 700 engelli birey ile ilgili nitelikli kayıt bulunuyor. İhtiyaç sahibi engellilerin tespiti çalışmaları da halen devam ediyor.



Başakşehir ilçe sınırlarında engelli ve sürekli hastalığı ya da hastası olan vatandaşlar, belediyenin 444 0 669 numaralı telefonundan ‘’Engelliler Masası’’na ulaşabiliyor. Danışmanlık hizmeti de veren Engelliler Masası’nda, engellilerin istihdamı ve yasal hakları ile ilgili bilgilendirme ve yönlendirme hizmetleri yapılıyor. Resmi işlemlerini takip edemeyen vatandaşlar için de yardımcı olunuyor. Ayrıca engelli vatandaşların ihtiyaçları belirlenerek, uygun görülen temel ihtiyaçları için malzeme yardımları da yapılarak, aile bütçelerine katkı sağlanıyor.



Binalardaki Engeller Kalkıyor



Başakşehir Belediyesi’nde engellilere uygun şehir planlamaları da dünya standartları baz alınarak yapılıyor. Belediye, vatandaşların rahat ve güvenli bir şekilde istedikleri yere ulaşabilmeleri için ‘Engelsiz Başakşehir Projesi’ kapsamında, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü ve Park Bahçeler Müdürlüğü mühendis, tekniker ve işçilerden oluşan personeli ile “Engelsiz Başakşehir Timi”ni de kurdu.



Bu bağlamda Fen İşleri Müdürlüğü, Park Bahçeler Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü kamuya açık alanların erişilebilir hale getirilmesi için ortak çalışmalar yürütüyor. “Engelsiz Başakşehir Timi” öncelikle belediye hizmet binası başta olmak üzere ilçede yeni yapılan ve mevcut kamu binalarının girişlerini engelliler için uygun hale getirmek için çalışmalar yapıyor. Sonrasında da engellilerin oturduğu konutları, okulları ve kamuya açık alanları vatandaşların rahatça kullanabilmesi için yönelik blok ve apartman girişlerine, yaya geçitlerine, kaldırımlara, parklara, kamu alanlarına ve okullara rampalar yaparak engelleri kaldırıyor.



Halen devam eden çalışmalarda şu ana kadar 50 apartmanın bina girişi, parklar, ibadethaneler, umumi tuvaletler, alışveriş merkezleri, kaldırımlar, rekreasyon alanları ile okullar, engelsiz erişime uygun hale getirildi. Böylelikle mimari engeller gibi nedenlerle evlerinden çıkamayan özürlü vatandaşlarımızın sosyal hayata tam katılımı sağlandı.



Başakşehir Yollarına Hissedilir Yüzeyler Geliyor



Başakşehir de yaşayan engelliler için yeni projelerden biri de “Hissedilebilir yüzeyler.” Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği Hissedilebilir Yüzey çalışmaları çalıştayında, ‘Hissedilebilir Yüzeylerin’ standart değerleri belirlendi.



Başakşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü de bu anlamda ilçede özellikle kamu kullanımına açık alanlarda tehlikeleri ve yönleri algılamakta zorluk çeken görme özürlülerin günlük yaşamda bağımsız ve güvenli hareket etmelerini sağlamak amacıyla hissedilebilir yüzey uygulamalarını pilot bölgelerde başlattı.



Engelsiz Ulaşım Aracı



Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren “Engelliler Masası” engellilerin ulaşımdan kaynaklanan sorunlarını ortadan kaldırmak için engelli vatandaşlara özel araç tahsis ediyor. Standartlara uygun özel araçlarla, dezavantajları nedeniyle toplu ulaşım araçlarını kullanamayan engelli vatandaşlar, hastane, gezi, toplantı gibi ziyaretlerini gerçekleştirebiliyorlar.



Başakşehir Belediyesi, bu çerçevede 2009 yılında 2 adet engelsiz ulaşım aracını vatandaşların hizmetine sundu. 2009 yılından bu yana 700 özürlü ve yakınına bulunduğu noktadan istediği noktaya gitmek üzere araç tahsisi yapıldı. Engelli vatandaşlarımız araçlardan yararlanmak istediklerinde, belediyenin 444 0 669 No’lu çağrı merkezini aramaları yeterli oluyor. İmkanlardan kayıt yaptırarak faydalanabiliyorlar.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst