Bayramda Diyabet ve Kolesterol Hastaları Dikkatli Olmalı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et ve tatlı tüketimi kolesterol ve diyabette ani yükselişlere neden oluyor. Central Hospital'dan Diyetisyen Deniz Şafak, günlük 150 gramın üstünde et tüketilmemesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala uzmanların beslenme konusundaki uyarıları arttı. Diyetisyen Deniz Şafak, tüketilen etin pişirme şeklinin ve yağ oranının sağlığımızı tehdit ettiğini belirtti. Şafak, "Etlerin en yağsız kısmından yapılan kavurmaların ve yemeklerin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Özellikle iç yağı gibi yağlar tamamen doymuş yağlar olduğundan kolesterol değerlerimizi yükseltebilir. Ayrıca ne kadar sağlıklı hazırlanırsa hazırlansın günlük tüketmemiz gereken et miktarı ortalama 150 gramdır. Bu miktar herkesin yaşına, boyuna, kilosuna ve var olan hastalık durumuna göre değişir." dedi.

Bayramda dikkat edilmesi gereken bir diğer konunun ise tatlı tüketimi olduğunu dile getiren Şafak, özellikle kolesterol ve diyabet hastalarının yanı sıra sağlıklı insanların da çok dikkatli olması gerektiğini kaydetti. Şafak, "Misafirperverliğimiz nedeniyle tatlılar konusunda ısrarcı olabiliyoruz. Ancak karşımızdaki insana zarar verdiğimizi unutmamalıyız. Tatlı tüketmek şekerin yükselmesine (hiperglisemi), sonrasında da şekerin düşmesine (hipoglisemi) neden olabilir. Yine gereğinden fazla tatlı tüketmek, asıl besin ihtiyaçlarımızı karşılamamıza engel olabilir. Bu nedenle bayramda tatlı tüketimi biraz sınırlandırılmalıdır. Diyabet ve kolesterol hastalarının yanı sıra, sağlıklı bireylerin de kan şekerlerini dengede tutabilmeleri için tatlı tüketimine dikkat etmeleri gerekir." ifadelerini kullandı.

Beslenme düzenimizdeki ani değişiklere de dikkat çeken Şafak, "Günlük beslenmelerde ara öğünler atlanabiliyor. Kurban Bayramı'nda mümkün olduğu kadar düzeni kaçırmamalı, beslenme saatlerine dikkat edilmeli. Bayram sonrasında tartıda hızlı artışlar görülebiliyor. Bunu istemiyorsak bayramda da besinleri dengeli tüketmeliyiz. Gereğinden fazla et ve tatlı tükettiysek günün geri kalanında meyve, salata, sebze gibi besin değeri yüksek ancak kalorisi düşük besinleri tüketmeye özen göstermeliyiz. Taze sebze ve meyve vücudumuz için çok gerekli olmakla birlikte, tok tutma özelliğine sahip olduklarından bizim kurtarıcımızdır." diye konuştu.

Cihan Haber Ajansı
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Bayramda beslenmeye dikkat !

Kurban Bayramı ile her evin mutfağında pişecek olan leziz et yemeklerinin ve ardından ikram edilecek tatlıların keyfini, dikkat edeceğiniz birkaç önemli nokta sayesinde, sağlığınızı bozmadan çıkartabilirsiniz.

Özellikle kalp, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalığı olan; gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı bulunan kişilerden biri iseniz, diyetteyseniz ya da yaşı ilerlemiş aile büyüklerinizin sağlığı konusunda endişeleriniz varsa bayramda doğru et tüketiminin nasıl olması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Berna Ertuğ, Kurban Bayramı’nda et tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Kırmızı et tüketim miktarını sınırlayın

Kırmızı ette bulunan yüksek miktardaki doymuş yağ kandaki kolesterol seviyesini yükselterek koroner kalp hastalıkları riskini artır. Bayram süresince et tüketim miktarında ve sıklığında çok dikkatli olunmalıdır. Öğünlerde 2-3 köfte kadar (60-90 gram) et tüketimi günlük et gereksinmenizi karşılayacaktır.

Izgara, fırın ve haşlama yöntemlerini tercih edin

Etler kanserojen öğelerin oluşumuna meydan vermemek, vitaminlerin kaybını ve besin zehirlenmelerini önlemek için ızgara, fırın ve haşlama yöntemleriyle pişirilmelidir. Kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Katı yağlar et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Et kullanılarak yapılan sebze yemekleri yağ eklenmeden pişirilmelidir. Mangal yaparken etleri ateşten 15 santimetre uzakta tutmalı ve kömürler kor halini aldıktan sonra pişirilmelidir. Etin hem içi, hem de dışı iyi pişmiş olmalıdır.

Eti kesilir kesilmez tüketmeyin

Taze kesilmiş etin sindirimi çok zor olacağı için hazımsızlığa neden olacaktır. Etler buzdolabında 1-2 gün bekletilerek tüketilmelidir. Etler büyük parçalar olarak değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, poşet veya yağlı kâğıda sarılarak saklanmalıdır. Doğru saklama yöntemlerinin kullanılması ile hem besin öğelerinin kayıpları en aza indirilmiş hem de mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş olur. Etler buzdolabında 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3 ay saklanabilir.

Eti kalorifer üzerinde çözdürmeyin

Pişirmek için buzluktan çıkartılan etleri çabuk çözdürmek için uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler sağlık açısından tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu yöntemlerin yerine etler buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmelidir.

Bayram süresince yeterli ve dengeli beslenmek için…

• Sabah mutlaka güne kahvaltı ederek başlayın.
• Günde 2-2.5 lt su tüketin.
• Çay ve kahve tüketimini sınırlayın.
• Kavurma ve kırmızı eti öğle yemeğinde; sebze ve kuru baklagilleri ise akşam yemeğinde tercih edin.
• Etlerin çok yağlı kısımlarını yemeyin, hayvanın iç yağlarını yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanmayın.
• C ve E vitamini içermeyen etin yanında, bu vitaminlerin bulunduğu sebze, salata, taze sıkılmış meyve sularını tüketin.
• Hamurlu tatlı ve çikolata yerine, sütlü ve meyveli tatlıları az porsiyonlarda tüketin.
• Günlük tempolu yürüyüşlere bayramda da devam edin.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst