Bazen Kelimeler'in Gücünü Unutuyoruz

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Türk halkı olarak engelli bir insanı nasıl tanımlıyoruz?

Öncelikle şunu söyleyebilirimki bizler konuşmayı bilmiyoruz. Engellileri tarif etme konusunda kavram kargaşası yaşamaktayız (sakat-özürlü, veya engelli gibi)


Konuşurken karşımızdaki insanın ne düşüneceğini pek de umursamadan patavatsızca dilimize ilk geleni söyleyiveririz böylesi kolayımıza gelir. Mesela bir görme engelliye kör dememiz gibi baktığımız zaman ikiside aynı şeyi ifade etmesine rağmen bıraktığı izlenim çok farklıdır.

Şöyle bir bakarsak her iki kelimenin aslında ne kadar farklı bir ifadede olup insanları nasıl rencide ettiğini anlayabiliriz. Kör - görme engelli... sağır -isitme engelli... topal - yürüme engelli... gerizekalı - zihinsel engelli... toparlarsak sakat- engelli

Küçük detaylar bile bazen çok üzücü olabiliyor bunu unutmamak lazım bakıldığında altı üstü bir kelime dediğimiz olaylar bazen kafamıza takılıp kendimizi kötü hissetmemize neden olabiliyor. Belki böylesi küçük detayları çoktan aşmış umursamayanlar'da vardır ama hala aşamamış ve bu tür yaklaşımlara çok hassas olabilecek insanlar olduğunu'da düşünüp kelimelerimizi ona göre seçelim.

Şöyle örnek vermek istiyorum bir soru sorulsa engelliler için ne yapmalıyız? diye bu soruya kalkıpta hoşgörülü olmalıyız ,yardımcı olmalıyız, onları kabullenmeliyiz gibi cümleleri kurduğumuz an işte engelliyi toplumun dışında tutmuş ayrı bir grup haline getirmiş, yapılanların bir lutuf olduğu izlenimini vermiş oluruz. Belki bunu tüm iyi niyetimizle söylemişizdir, fakat amacından sapmıştır. Bunun yerine engelliler için ne yapmalıyız? sorusuna toplumun her alanını engelliye uygun hale getirmeliyiz gibi kısa bir cümle kurulmuş olsa burada sorunun engellide değil düzende olduğu ortaya çıkar ve o insanıda rencide etmemiş oluruz.

Söylemek istediğim şudur ki söylemler ne kadar iyi niyetli olursa olsun söyleniş tarzı çok önemli engelliyi anlatırken'de , engelli sorunlarından bahsederken'de kelimelerimiz iyi seçmeliyiz. Aslında bunu engelli olarak genellemeyelim çünkü söylemler her kez için çok önemlidir.

Karşımızdaki her insan için engelli/engelsiz fark etmeksizin kelimelerin gücünü unutmayalım.
 

medo35

Üye
Üye
Katılım
Mar 23, 2012
Mesajlar
29
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bütün zorlukları yaşadım kendimce. Ancak, insan olabilmek kadar zor olanına rastlamadım.
 

Tülayca

Üye
Üye
Katılım
Eyl 20, 2011
Mesajlar
133
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bazen dudaklarımızın arasından çıkan bir tek kelime karşımızdaki insanı hayata bağlarken bazende o kelimeler hayattan bıkmamıza neden olabiliyor. Ne demişler söz ola kese savaşı söz ola ağulu aşı yağ ile bal ede bir söz...
 
Tekerlekli Sandalye
Üst