Bebekler İçin Hastalık Rehberi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bebeklerdeki hastalık belirtilerini bazen abartıyor bazen de önemsemiyoruz.

Yeni doğmuş bebeklerde, doktor tedavisi ve önem verilmesi gereken hastalık belirtilerini sıraladık.

İşte o belirtiler...

Bebeğiniz aşırı hareketliyse: Bebek yerinde duramıyor, inler gibi aralıksız ağlıyorsa, uykusuzluğuna ve tüm yorgunluğuna rağmen, kendini oradan oraya atıyorsa, gerçekten önemli bir rahatsızlığı olduğunu düşünmek gerekir, özellikle, çırpınma biçimine dikkat edin. Her zamankinden örneğin, acıktığındakinden farklıysa, zaman kaybetmeden bir uzmana başvurun.

Derin uyuşukluk: Bebek her zamanki gibi güçlüyse ya da hiç ağlamıyorsa, ama rengi soluksa, sütü istemiyorsa, gevşek bir halde, öylece serili yatıyorsa, sürekli uyuyorsa, çok ciddi bir sorun söz konusu olabilir.

Bebeğiniz inilti sesler çıkartıyorsa: Dikkat edin, gerçek bir ağlama değil, iniltiden söz ediyorum. Bebek ağlıyor ve avazı çıktığı kadar bağırıyorsa, genellikle ciddi bir sorun söz konusu olmaz. Ama hafif hafif inliyor, derinden ve acıklı sesler çıkarıyorsa, bu ciddi bir uyarı yerine geçebilir.

Bebeğiniz sürekli olarak ayağını bükülü tutuyorsa: Ayağını içeri, dışarı, yukarı ya da aşağı doğru bükülü tutuyorsa, bir uzmanın denetimi kesinlikle şarttır. Belki ayağı, gerçekte normal durumdadır. Ama ayağın çarpık veya başka kusurları olması da olasıdır, unutmayın, ne kadar erken önlem alınırsa, sorunun çözümü o kadar çabuk ve kolay olur. Bir bacağını sürekli bükülü tutuyor, bir omuzu hareketsiz, kolu da gövdesine yapışık duruyorsa ya da bir dizi bükülüyse, gözünüzü dört açın. Bunların yanında, ilgili eklemde bir kızartı ya da şişlik varsa, hemen bir uzmana başvurun.

Bebeğiniz ateşlendiyse: Yeni doğmuş bebeklerde, sık sık görülen bir durumdur ateş. En Yaygın nedeni, sanıldığı gibi, enfeksiyon değil, çoğu kez vücudun büyük miktarda su kaybetmesi ya da fazla sıcak tutulmasıdır. Hafif bir ishal, ağır giysiler, fazladan bir battaniye, hatta yüklü bir beslenme, bebeğin vücut ısısında artışa neden olabilir. Termometre ile ateşini ölçün. Rektal ateş, 37.6-37.7'yi geçiyorsa, bir değişimle karşı karşıyasınız. 38'in üzerindeyse, bebeğiniz ateşlendi demektir. Nedeni önemsiz olabilir, ama ne olursa olsun, doktor denetiminde fayda vardır.

Bebeğiniz sararmışsa: Bebeğin cildi ve gözünün akı sarı bir renk alır. RH hastalığıyla ilgili olarak gördüğümüz gibi, yeni doğmuş bebekte sarılık olasılığı son derece ciddi ve kuvvetlidir.

Sarılık özellikle,

- Doğumdan hemen sonra ortaya çıkarsa,

- Başka belirtileri (uyuşukluk, iştahsızlık) bir arada görülürse,

- Çok kuvvetli olursa,

- Üç veya dört günden uzun sürerse,

- Anne-baba ayrı kan grubundaysa, (baba RH pozitif, anne RH negatif) doktor müdahalesi gerektirir.

Bebeğinizin vücudunun belli bir bölgesinde derinin kızarıp şişmesi varsa: Bu belirtiler genellikle bir uyarı işareti olduğundan zaman kaybetmeden, bir uzmana başvurmak gerekir. Bu tür değişimlere çoğu kez, göbek çevresinde (omfalit, yani göbek iltihabı), memelerin çevresinde (mastit, meme iltihabı), omuz, kalça ve diz eklemlerinde (epifisit) rastlanır.

Bebeğinizin boynun bir yanında şişlik varsa: Yeni doğmuş bebeklerde bazen boyun kaslarından birinde hafif bir kanama görülür. Bu durumda boynunu yokladığınızda, elinize küçük, sert bir yumru gelir. Yaşamın ilk günlerinde buna karşı bir müdahalede bulunmak uygun değildir. Ama sonradan uygulanacak tedavide sağlıklı bir karar verebilmek için, doktorun durumu bilmesinde fayda vardır.

Bebeğinizin gözlerinden gelen salgılar varsa: Yeni doğmuş bebeklerin gözlerinde hafif yoğun, sarımsı bir salgı görünür. Oldukça sık rastlanan bir durumdur. Çoğu kez, göz kapaklarının iç kısmını ve göz akını örten ince zarda (konjunktivit) kızartı, şişliklerle kendini gösterir. Korkulacak bir durum olmamakla birlikte, hemen tedavi gerektirir. Aksi halde enfeksiyon, kalıcı bir hastalığa neden olabilir.

Bebeğinizin burnu ve kulağı akıyorsa: Yoğun, sarımsı ve iltihaplı bir salgı söz konusuysa, doktora haber vermek iyi olur. İhmal edilmiş rahatsızlıklar hiç de hoş olmayan sonuçlara yol açabileceğinden, yeni doğmuş Bebek için tehlike oluşturur.

Bebeğinizin ağzında Pamukçuklanma varsa: Bebeğin ağzında beliren beyaz mantarlar, dilini, yanaklarını, diş etlerini ve tüm damağı kaplar. İhmal etmemek gerekir. Fazla yayılırsa, bebeğin beslenmesini engelleyerek, gerçekten acı verir.

Bebeğiniz kusuyorsa: Bebek sık sık kusuyor ve bunun yanında, başka rahatsızlık belirtileri de gösteriyorsa, mutlaka doktora haber vermek gerekir. Doktor gelene kadar, bebeğe kesinlikle süt vermeyin. Yalnızca kaynamış su İçirin.

Bebeğiniz kanlı kusuyorsa: Bebek kusarken, bazan küçük kan lekeleri de görülebilir. Bu ağız mukozasındaki küçük bir yaradan ileri gelebildiği gibi Bebek meme emiyorsa, nedeni annenin meme başındaki bir çatlak olabilir. Ama gelen kan miktarı, fazlaysa ve kusmukla birlikte çıkıyorsa, boğazda bir kanama olasılığı gündeme gelir. Bu durumda, zaman kaybetmeden doktora haber vermek, faydadan da öte, zorunluluktur.

Bebeğinizde ishal varsa: Yeni doğmuş bebekte ishal, daima ciddi bir durumdur. Bebeğiniz sık sık ishal oluyorsa, ya da yarı sıvı veya bütünüyle sıvı, yeşilimsi köpüklü dışkı çıkarıyorsa, hiç durmayın, hemen doktora koşun.

Bebeğinizin dışkısında kan varsa: Bebeğin dışkısından kan da gelebilir. Gelen kan, parlak kırmızı ise ve birkaç liften ibaretse, tasalanmaya gerek yok. Ama çoksa ve özellikle rengi siyaha bakıyorsa, bağırsaklarda bir kanama söz konusu olabilir.

Bebeğiniz öksürüyorsa: Hafif, şiddetli, sık, seyrek, kuru ya da balgamlı, nasıl olursa olsun, yeni doğmuş bebekte öksürük hemen doktora bildirilmesi gereken bir belirtidir.

Bebeğiniz solunum güçlüğü çekiyorsa: Bebekte solunum düzensizliğinin bir dereceye kadar normal olduğunu gördük. Ama yalnızca, düzensizlik değil, gerçekten güçlük söz konusuysa, iş değişir. Bebek belki soğuk aldığı için kötü soluyordur. Ama güçlüğün kökeni bronşlar veya akciğerlerde de olabilir. Bebek hem öksürüyor, hem de solunum güçlüğü çekiyorsa, solurken burun dış duvarlarını oynatıyor, burun deliklerini açıp kapıyorsa, ağzın etrafında hafif mavimsi bir renk dikkati çekiyorsa, o zaman ivedilikle doktor müdahelesi gerekir. Solunum güçlüğünün hafifini ağırından kolayca ayırt edemeyeceğinize göre, boşuna bekleyip zaman kaybetmeseniz daha iyi olur.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Ateş ve İshal için evde neler yapılabilir?

Çocuklarda görülen bazı rahatsızlıklar, evde yapılacak ufak müdahalelerle tedavi edilebiliyor.

Ateş ve İshal için evde neler yapılabilir?



Anne-baba ishal, kabız, isilik olan ve ateşlenen çocuğuna kendisi müdahalede bulunabilir. Ancak dikkatli olmak şartıyla. Zira yapılan yanlış uygulamalar, çocuğun sağlığına daha fazla zarar verebiliyor. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Soysal, evde yapılabilecek tedavi yöntemleri ile ilgili önemli bilgiler verdi. Soysal, ishal olan çocuğa meyve suları ve meşrubat verilmemesi gerektiğini söylüyor. Ateşli çocuğun da aspirin kullanmaması gerektiğini ifade eden Soysal, "Aspirin viral hastalık durumlarında kullanılması halinde karaciğer yetmezliği ile giden tabloya neden olabilir. Aspirin hekim önerisi olmadan verilmemeli. Ayrıca ateşli çocuğu soğuk musluk suyunun altına sokmak veya sirkeli su sürmek ateşi düşürmede etkili değildir. Hatta çocukta titreme ve huzursuzluk oluşturur." diyor.

İSHALE KARŞI NASIL TEDBİR ALMALI?

Doç. Dr. Ahmet Soysal, çocuklardaki ishalin en büyük nedeninin virüs, bakteri ve parazitler olduğunu belirtiyor. İshal li çocukta ishalin derecesine göre sıvı kaybı anlamına gelen dehidratasyon tablosunun ortaya çıktığını söyleyen Soysal, bu tablonun ishalin evde tedavi edilip edilemeyeceği hakkında bilgi verdiğini aktarıyor. Anne ve baba, ishali olan çocukta dehidratasyon derecesini değerlendirmeli. Öncelikle çocuğun ağız içinin kuru olup olmadığına bakılmalı. Eğer çocuğun ağız içi kurumaya başlamış, idrar çıkarmasında hafif azalma olmuş ve çocukta susuzluk hissi gelişmiş ise hafif derecede dehidratasyon gelişmiştir. Orta derecede dehidratasyonda ise ağız içi tamamen kuru, bıngıldağı çökmüş, göz küresi çökmüş, idrar çıkışı azalmış ve deri dokusunda bozulma olmuştur. Ağır derecede dehidratasyonda da çocuğun solunumu ve nabzı hızlanmıştır, idrar çıkışı tamamen azalmış, göz küreleri çökmüş, bıngıldağı çökmüş ve çocuğun genel durumu bozulmuştur. Orta ve ağır derecede dehidratasyonu olan çocuklar en kısa sürede hastaneye götürülmeli. Hafif dehidratasyonu olan çocuklar ve oral alımı iyi olan, aşırı kusması olmayan çocuklar evde tedavi edilebilir.

ŞEKERLİ VE YAĞLI GIDALARDAN KAÇININ

Soysal, evde ishal tedavisinde dikkat edilecek hususları şöyle sıralıyor: Antibiyotiklerin ishal tedavisinde yeri yok. Zira ishal sıklığını artırabilir, hekim önerisi olmadan kullanılmamalıdır. Kusma önleyici ilaçların kullanılmasında dikkatli olunmalı, sık yan etkileri görülebilir. İshali olan 6 aydan küçük çocuklarda emzirme asla kesilmemeli, hatta sıklaştırılmalı. Her ishalli dışkı yapışında kaynatılmış ve soğutulmuş sudan alabildiği kadar verilmeli. Yaşı büyük çocuklarda ise öncelikle bol sıvı özellikle su verilmeli, su ise kaynatılmış ve soğutulmuş olmalı. Sıvı ihtiyacını karşılamak için hazır meyve suları ve meşrubatlar tercih edilmemeli. Şekerli ve yağlı gıdalardan sakınılmalı; tatlı, gofret, bisküvi, bal, kola, gazoz, çikolata gibi ürünlerden kaçınılmalı. Beyaz peynir, patates, yoğurt, pirinç lapası, pirinç pilavı, muz, az yağlı köfte tercih edilmeli. Ayrıca çocuklara çinko içeren solüsyonların (çözelti) verilmesi ishalde faydalıdır.

Kabızlıkta çocuğa kuru erik ve armut verin

Çocuklarda kabızlık genellikle ek gıdalara geçildiği (6-12 ay arası), tuvalet alışkanlığının edinildiği ve okula başlama döneminde görülür. Kabızlığın önlenmesi ve basit kabızlığın tedavisinde en önemli nokta lifli (posalı) gıdalar tüketmektir. Liften zengin gıdalar tam tahıldan yapılmış ekmek, baklagiller, fındık, fıstık, meyve ve sebzelerdir. Kuru erik ve armut iyi bir dışkı çıkarıcıdır. Çocuğa havuç, turp, domates gibi sebzeler her gün düzenli olarak verilmeli. Ayrıca günlük elma, kuru erik, portakal veya armut suyu içirilmeli. Üç yaşından büyük çocuklara gün arasında ara öğün olarak fındık veya fıstık, ekmek veya salata yedirilmeli. Bu beslenme şekliyle de kabızlık düzelmiyor ise fitil veya laksatif olarak adlandırılan ilaçlar hekim danışmanlığında kullanılmalı.

Ilık ıslak havlu koymak ateşe karşı daha etkili

Ateşi düşürmek için çocuğun üzerindeki giysiler tamamen çıkarılmamalı, üzerine hafif giysiler giydirilmeli. Bol sıvı ve ateş düşürücü olarak da asetaminofen veya ibuprofen kilosuna göre ayarlanarak verilmeli. Asetaminofen dozu 4-6 saatte, ibuprofen dozu ise 6 saatte bir tekrar edilebilir. Ateşli çocukta ateş düşürücü olarak aspirin kullanılmamalı. Aspirin bazı viral hastalık durumlarında kullanılması halinde karaciğer yetmezliğine neden olabilir, hekim önerisi olmadan kullanılmamalı. Ateşli çocuğu akan soğuk musluk suyunun altına sokmak en sık yapılan hata. Soğuk suyun altına sokmak çocukta titreme hissi ve huzursuzluk oluşturur ayrıca kısa süre içinde tekrar ateş çıkar. Bunun yerine vücudunun belli başlı yerlerine ılık ıslak havlu koymak daha etkilidir. Sirkeli su sürmek de diğer sık yapılan hatalardan biri. Sirkeli su, ateş düşürmede etkili değildir ayrıca çocuğun kötü kokmasına neden olur.

Zeytinyağı içeren kremler, pişiği önlüyor

Pişik olan bebeklerde alt bezi kullanımına kısa süreli ara verilmeli, alt bezi bölgesinin direkt hava ile temas etmesine izin verilmeli ve sık sık alt bezi değiştirilerek çocuğun altının kuru kalması sağlanmalı. Bunun yanında alt bezi bölgesine yüzeysel olarak vazelin ve çinko içeren merhemler sürülebilir ve her alt değişiminde uygulanmalıdır. Ayrıca zeytinyağı ile bu bölgenin sıvanması fiziksel olarak bariyer etkisi sağlayarak pişik gelişiminin önüne geçebilir. Özellikle prematür bebeklerde yapılan çalışmalarda zeytinyağı içeren kremlerin pişik gelişimini önlediği ortaya çıktı. Pişik tedavisinde pudra kullanılması ise tartışmalı bir konu. Pudra cilt hasarı ve terlemesini önleyerek pişik tedavisinde yardımcı olabilir ancak günümüzde ilk önerilen tedaviler arasında yer almıyor. İsilik olan bebeğin ise aşırı terlemesi önlenmeli, daha serin ortama götürülmeli, hafif giysiler giydirilmeli ve ılık banyo yaptırılmalıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst