Bebeklerde down sendromu riski

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Hamile kadınların en çok korktukları şeylerden bir tanesi de bebeklerinin down sendromlu olarak doğmasıdır. Peki down sendromu nedir? İşte cevabı;

Down sendromu genetik bozukluğa bağlı olarak meydana gelen bir hastalıktır. Normal şartlarda bebeklerde anneden gelen 23 adet kromozom ile babadan gelen 23 adet kromozom birleşir.Dolayısıyla bebeklerde 46 adet kromozom bulunması gerekir.

Down sendromundaysa anne yada babadan gelen kromozom sayısı 23 yerine 24 olur.Yani 21 nolu kromozomdan iki adet bulunur. Bunun neticesinde de 46 adet olması gereken kromozom sayısı da 47 adet olur. Bebekte 2 adet olması gereken 21 no lu kromozomdan 3 tane olur. Bu nedenle de Down sendromu rahatsızlığının bir diğer adı da Trizomi 21 dir.

Down sendromu rahatsızlığında bebeklerde doğuştan zeka geriliğinin yanı sıra aynı zamanda işitme ve görme bozuklukları gibi sağlık sorunları da görülebilir. Down sendromu rahatsızlığının maalesef ki tedavisi bulunmamaktadır. Tek çözüm gebeliğin erken dönemlerinde yapılan testlerle bu rahatsızlığın tespit edilmesi ve anne ve babanın isteği doğrultusunda da gebeliğin sonlandırılmasıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst