Bebeklerde Reflü Nedenleri, Tedavi ve Korunma Yöntemleri

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
240120142350180188401.jpg

Bebeklerde reflü sık rastladığımız bir hastalık özellikle süt çocukluğu döneminde 0-1 yaş içinde şiddetli kusma ile doğumdan itibaren hatta kusmalarla bize başvururlar, bu çocuklar çok kusarlar. Süt çocukluğu döneminde kusmanın tek nedeni reflü değildir diğer bazı enfeksiyonlar, doğuştan metobolik hastalıklar gibi ciddi hastalıklar da kusmaya neden olur. Onun için kusmayla gelen çocuklarda reflü mutlaka aklımızın kenarında olması gereken bir hastalıktır. Fakat reflü tanısı koymadan önce çocuklarda kusmaya neden olan diğer hastalıkları ekarte ederiz. Her kusan bebeğe reflü tanısı koymayız, bebeklerde reflünün en önemli özelliklerinden biri de yine eğer çocuk çok kusarsa çocukta kilo alımı durur kilo alamaz ve çocukta ciddi büyüme, gelişme gerilikleri olur bizim için çocuğun kusmasından ziyade bu kusmanın çocuğa zarar verip vermediği önemlidir. Çünkü biz reflüyü 2’ ye ayırırız, 1. si reflü dediğimiz bir hastalık gibi çocuk grubu vardır 2. si reflü hastalığı dediğimiz bir çocuk grubu vardır. Reflü hastaları sadece kusarlar ama vücudunda herhangi bir kusmaya bağlı yan etki, zarar olmaz. Örneğin, kilo kaybı, gelişme geriliği olmaz onlar bizim için daha hafif hasta grubudur. Bizi çok rahatsız etmez, endişelendirmez ama bizim için önemli olan reflü hastalığıdır reflünün, kusmanın hastalık haline dönüşmesidir.

Burada reflüye bağlı büyüme gelişme geriliği oluyorsa, kilo almasında durma, kilo alamama şikayeti oluyorsa ve bunun sonucunda da iyi kilo almamaya ve gelişememeye bağlı ciddi enfeksiyonlara yatkınlık ve sık enfeksiyon geçirme durumları oluyorsa bizim için önemli olan bu gruptur. Bir de mutlaka atlanmaması gereken bir konu reflüler sadece kusmayla gelmezler bize bazen kusmayla birlikte ciddi solunum yolu enfeksiyonu tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, orta kulak iltihabı bu tür tekrarlayan üst solunum yolları enfeksiyonları geçiren çocuklarda da özellikle kusma varsa mutlaka neden olarak enfeksiyondan ziyade reflüyü düşünmeliyiz.

Çünkü bu çocuklara enfeksiyona bağlı tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı konur ve bu çocuklar boşu boşuna gereksiz bir çok antibiyotik alırlar. Diğer bir karışan hastalıkta astımdır reflülü çocukların bir kısmı astımdaki gibi solunum sıkıntısı, nefes darlığı gibi bulgularla gelirler yine tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu gibi tekrarlayan astım ataklarında da çocuklarda reflü mutlaka unutulmaması gereken bir hastalıktır bu hastalarda uzun süre astım tedavisi alırlar fakat bu tedaviye cevap vermezler astım tanısı konup astım tedavisi alıp tedaviye yanıt vermeyen hastalarda da mutlaka bu astım benzeri bulguların reflüye bağlı olduğunu ekarte etmemiz gerekir..


Çocuklarda tedavide belirli ilaçlarımız var ilaç tedavisiyle bu hastaları tamamen tedavi edebiliyoruz. Erişkin reflüsünden farklı olarak çocukların reflülerinin ilaçla düzelme ihtimali daha sık erişkin reflüleri genelde düzelmeyen bir hastalık gibi düşünülür çünkü, erişkin reflüsünü kendi yediğiyle, içtiğiyle, yaşam tarzıyla kendi yapar onun için bu koşulları değiştiremediği için erişkin reflüsü düzelmiyor denir. Ama bu koşullar değiştirilebilseydi yetişkinlerin reflüleri de düzelebilir aslında ama çocukların bu tür yeme, içme ve hayat koşullarıyla ilgili olmadığı için reflüleri doğuştan olduğu için bunların ilaç tedavisiyle düzelmeleri çok çok daha yüksektir.

Genel olarak çocukların reflü nedenleri yemek borusuyla mide arasındaki kapakçık sisteminin doğuştan gevşek olması sonucunda meydana gelir böylece doğduktan sonra mide içeriği yemek borusuyla mide arasını kapatamadığı için mide içeriği yukarı kaçar dolayısıyla tüm bu saydığımız zararları çocuğa verir. Yine tedavide eğer çocuk anne sütü almıyor mamayla besleniyorsa katılaştırılmış kusmayı zorlaştıran özel mamalar var ilaç tedavisiyle beraber mama değişikliği yapıyoruz. Yine koruma önlemi olarak yatış pozisyonu nu ayarlayabiliriz örneğin çocuğu 45° derece gibi ya da 30° gibi özel yastıklarda ve yataklarda yatırabiliriz.

Bir diğer önemli korunma ve tedavi yöntemi de yine ilaç ve yatış pozisyonu dışında çocukları bir defa da çok beslemek değil yine aynı volümleri vermek ama sık sık , az az beslemek bu da reflüyü önleyen bir yöntemdir. Bir diğer yöntemde çocukların beslenir beslenmez hemen yatırılmaması ya da yatar pozisyonda beslenilmemesidir. Eğer tüm bu ilaç ve önlemleri alırsak çocuk reflülerinin %90’ ından fazlası 2 yaşından önce düzelebilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst