Bebeklere Yedirilmemesi Gereken Gıdalar

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlen Kaya Çardak, 0-2 yaş arasındaki dönemin beslenme için en önemli zaman dilimi olduğunu kaydederek, “0-2 yaş arasında dengeli bir beslenme ile birçok akut ve kronik hastalıklar önlenebilir."

Uzmanlar, bebeklere 1 yaşına kadar bazı gıdaların verilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor, bebeklerde ve çocuklarda beslenmenin amacının uygun büyüme ve gelişme hazırlık olduğunu söylüyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlen Kaya Çardak, 0-2 yaş arasındaki dönemin beslenme için en önemli zaman dilimi olduğunu kaydederek, “0-2 yaş arasında dengeli bir beslenme ile birçok akut ve kronik hastalıklar önlenebilir ya da hafif geçirilir. Bebeğinize 1 yaşına kadar bal, yumurtanın beyaz kısmı, sakatat, inek sütü, kafeinli içecekler, çay ve her türlü hazır gıdayı vermeyin” dedi.

Dr. Çardak, bebeklere 1 yaşına kadar verilmesi tehlikeli olan gıdaları şöyle sıraladı;

BAL

“Bal, birçok çiçek tozundan oluştuğu için yüksek dozlu bir alerjendir. İçindeki alerjik maddeler yetişkinler için önemli değilken, bebeklerde tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

YUMURTANIN BEYAZ KISMI

Yumurtanın beyaz kısmı, protein yapısı nedeniyle yüksek alerjik özelliğe sahiptir. Alerjisi olmayan bebeklere 9 aylıktan sonra çok az miktarlarda başlanarak denenebilir.

İNEK SÜTÜ

İnek sütü de alerji riski taşır. 1 yaşına kadar direkt içirilmemelidir ama evde yoğurt mayalarken rahatlıkla kullanılabilir. Yoğurt haline geldikten sonra inek sütünün protein yapısı değiştiği için zararlı etkileri ortadan kalkar. Yoğurt çok faydalı bir protein kaynağıdır, 6. aydan sonra bebeklere her gün yedirilmelidir. İnek sütü ayrıca bebeklerde demir eksikliğine ve kabızlığa neden olabilir. 1 yaşından sonra inek sütü verilebilir, bu dönemde günlük en fazla 500ml (2 su bardağı) tüketilebilir.

SAKATAT

Sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere hiçbir zaman verilmemelidir.

KAFEİNLİ İÇECEKLER

Kafein içeren kahve, kakao, çikolata da bebeklere verilmemelidir. Kafein bebeği sinirli yapabildiği gibi kalsiyum ve diğer besleyici maddelerin emilimini de engeller.

ÇAY

Çay hiç besleyici değeri olmadığı gibi çocuklarda kansızlık yapabilir. Çocuk beslenmesinde hiç yeri yoktur, 1 yaşından sonra da verilmemelidir.

HER TÜRLÜ HAZIR GIDA

Tatlandırıcı içeren her türlü hazır gıdalar, doğal olmayan meyve suları, hazır puding 1 yaşına kadar kullanılmamalıdır.

SALAM, SOSİS VE SUCUK

Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler de 1 yaşından önce verilmemelidir. Bu tip gıdaların içeriğinde kimyasal maddeler bulunmasının yanı sıra yağ ve kolesterol yönünden zengin olmaları zararlı olabilir, bazen de granül hale getirilmiş kemik içerirler.”

Haber7
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bebeğinize 6 Aydan Sonra Ek Gıda Verin, Hastalıklardan Koruyun

Yapılan araştırmalarda annenin yeterince beslenmesi halinde, anne sütü bebeğe ilk 6 aya kadar yeterli oluyor. 6'ncı aydan sonra bebeğin anne sütünden ihtiyacı olan enerji, protein ve diğer besleyici faktörleri yeterince alamadığını belirten uzmanlar, "6'ncı aydan sonra ek besinlere başlanmalı ve bebek 2 yaşına gelene kadar emzirilmelidir." uyarısında bulunuyor.

ANEMİ RİSKİ VAR

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi Dr. İsmail Özcan, ek beslenme yapılmadan, sadece anne sütü verilmeye devam edildiği takdirde demir eksikliği anemisi gibi bazı problemler ortaya çıkabileceğini kaydetti.

Dr. İsmail Özcan, bebeklerin 6'ncı aydan itibaren yarı katı gıdaları kabul edebilecek hale geldiklerini söyledi. Dr. Özcan, yarı katı ek gıdaların bebeklere kaşıkla verildiğinde gıdaları geri çıkarmadıklarını söyledi.

Bebeklerin yaşamlarının ilk aylarında, annelerinden aldıkları koruma faktörleriyle hastalıklara karşı korunduklarının altını çizen Uzm. Dr. Özcan, "Bu koruma, 4-5. aydan itibaren kaybolur. Dış ortamdaki mikroplarla karşılaşmaları sonucu kendi bağışıklık sistemlerini geliştirirler.

Ek gıda ile beslenme döneminde, bebekler daha bağımsız ve hareketli olurlar, bu onların çevredeki mikroorganizmalar ile temas etmelerini kolaylaştırır. Bu nedenle bebekler daha sık enfeksiyon hastalıklarına yakalanırlar. Bu hastalıklar arasında ishal önemli bir yer tutar.

Bu dönemde yetersiz beslenen bebekler daha kötüye gidebilir ve malnütrisyon (beslenme yetersizliği) görülebilir. Bu durum, bebeklerin yetersiz kilo alımı ve bazen de kilo kaybı ile birlikte büyüme ve gelişme tablolarının duraksamasıyla kendini gösterir." diye konuştu.

"EN İYİ DEMİR İHTİVA EDEN GIDA KIRMIZI ETTİR, PEKMEZ DE VERİLEBİLİR"

Uzm. Dr. İsmail Özcan, bebeklere değişik lezzetlerde ve tarzlarda yemekler sunmanın, çocukluk çağındaki yemek sevmeme alışkanlığını önlemede yardımcı olacağını dile getirdi.

Bebeğin dişlerinin çıkmaya başlamasıyla, katı ek gıdaların da verilmeye başlandığını anlatan Dr. Özcan, 6'ncı aydan sonra anne sütündeki demir miktarının azaldığına dikkat çekti. Bu açığı kapatmak için demir ihtiva eden ek gıdaların bebeğe verilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Özcan, en iyi demir ihtiva eden gıdanın kırmızı et olduğunu kaydetti. Kırmızı etin bebeğe, kıyma şeklinde sebze çorbasına katılarak verilebildiğine işaret eden Dr. Özcan, şöyle devam etti:

"Kıyma yerine çorbaya iyice kıyılmış karaciğer de katılabilir. Bir çay kaşığı ile başlanan karaciğer daha sonra yavaş yavaş artırılarak verilebilir. Eğer aile bütçesi et almaya uygun değilse; et yerine fasulye, nohut, mercimek, bezelye veya üzüm pekmezi gibi gıdalar verilebilir.

Bu gıdalar da içlerinde yüksek oranda demir ihtiva ederler. 6'ncı aydan itibaren kahvaltıya başlanır. Haftada 2 kez yumurta sarısı verilebilir. Alerjik olabileceği için bir yaşından önce beyazı tavsiye edilmemektedir. Ek gıdalara alışan bebeklere, balık ve kıymalı yağsız sebze yemekleri de verilebilir."

(Cihan Haber Ajansı)
 
Tekerlekli Sandalye
Üst