Bedensel Engelli Milli Halterci İzzettin Kanat

GülerAkköse

Üye
Üye
Katılım
Kas 23, 2014
Mesajlar
105
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
İzzettin Kanat Kimdir?

Bedensel Engelliler halter branşında Milli sporcumuz İzzettin Kanat mayıs 2011 de Avustralya’nın Darwin şehrinde yapılan Arafura Games (okyanusya kıtası oyunları) de,60 kg sikletinde 165 kg kaldırarak oyunlarda 2. olmuştur.gelecek sene Londra Paralimpic Oyunlarında da ülkemizi temsil edecek olan sporcumuz İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübünün sporcusudur.

İzzettin bey 3 yaşında geçirdiği bir havale sonucu yürüme yeteneğini kaybetmiş ve baston destekli yürüyor.eğitimini devlet okullarında yapmış.sürekli çalışma azmi sayesinde lise yıllarında vücut geliştirme sporuna başlamış,okul ve sporu beraber sürdürmüştür.eski dünya şampiyonu Eryetiş Kurtaral sayesinde Türkiye Engelliler Vücut Geliştirme Şampiyonalarına katılmış,5 yıl üst üste Türkiye şampiyonu olmuştur.

2004 yılında engelliler halter (powerlifting) Türkiye Şampiyonasına katılmış ve Türkiye rekoru kırarak Milli takıma seçilmiş 2005 yılında Portekiz de ilk kez katıldığı Avrupa şampiyonasında 3. olmuştur. 2007 yılında da Avrupa 2.si ve 2010 da da Dünya 3.lüğünü kılpayı kaçırarark dünya 5.si olmuştur.

2012 yılında Londra Paralimpik oyunlarında da ülkemizi temsil etmiştir. Aynı zamanda eğitimine de devam etmiş ve Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden de mezun olmuş Ülkemizde çok az sporcusunun elde ettiği Devlet Sporcusu ünvanını da almaya hak kazanmıştır. Kendisi hala sporuna devam etmekte ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışmaktadır.

izettinkanat.jpg

Almora : engelli olduğunun ne zaman farkına vardın veya diğer çocuklardan farklı olduğunun
Farkına ne zaman vardın?

İzzettin Kanat: Okula başlarken fark ediyorsun, Yeni bastonla yürümeye başlamak ve hayatın farkına varmak engelli olduğunu anlıyor insan.

Almora: Peki Vücut geliştirmek nerden aklına geldi?

İzzettin Kanat: Spor yapma isteğim vardı daha çok uzak doğu sporları ilk girdiğim salon kondisyon salonuydu ve yapabileceğim söylenince bende bırakmadan devam ettim ve eski dünya şampiyonu Eryetiş Kurtaral sayesinde Türkiye Engelliler Vücut Geliştirme Şampiyonalarına katıldım.

ALmora: ve beş yıl üst üste Türkiye şampiyonu oldun. :)

İzzettin Kanat: Evet

Almora: Sonrasında İzzettini halter müsabakalarında görüyoruz.

İzzettin Kanat: Evet
2004 te ilk Türkiye şampiyonluğunda 1 oldum milli takıma secildim
2005 Portekizde 3 2007 de Yunanistan’da avrupa 2ciligi
2008 de Malezyada dünya 4culuk 2012 Londra Paralympic oyunlarında 4culuk
2009 Rusyada avrupa 2 cilik, Uluslararası yarışmalar da var

izzettin3.jpg

Almora: Kaç madalyan var?

İzzettin Kanat: Saymadım çok.

Almora: Peki başarılarını sayamadık çok… Birazda sosyal hayatına değinelim biraz bir günün nasıl geçiyor, çünkü sen sporla birlikte iş hayatını da birlikte yürütüyorsun İzzettin bir gününü nasıl geçirir.

İzzettin Kanat: İzmir belediyesinde kütüphanede çalışıyorum. İşten çıkıp antre mana gidiyorum. Hafta sonları arkadaşlarla gezmekten, sinemaya gitmekten hoşlanırım. Yazın yüzmeyi severim.

Almora: izzetinin spor hayatına neler kattı? Bize spordan önceki hayatınla, spor yapıyor olduktan sonraki hayatın arasında bi kıyaslama yapabilir misin?

İzzettin Kanat:
Spor yapmadan önce sık sık hastalanırdım. Spordan sonra artık ciddi bir hastalık geçirmedim. Kendime güvenim arttı, arkadaşlarım çoğaldı birçok ülke görme fırsatım oldu. Değişim ülkelerden birçok arkadaşım oldu. Spor bana hem fiziksel hem de düşünsel olarak gelişmemi sağladı.

Almora: Peki engelin ve spor yapman konusunda en büyük desteği kimden gördün? Mesela benim her yaptığım işte babamı arkamda görmek bana güven verir, senin en büyük destekçin kimdir?

İzzettin Kanat: Açıkçası kimseden destek görmedim ailem kendimi yoruyorum diye spor yapmamı da istemediler. Ancak inatçı kişiliğinden dolayı bırakmadım ve severek yapmaya da devam ediyorum

Almora: Birde hayatına başka bi pencereden bakalım, sen engelli değilsin, İzzettin simdi nerde olurdu, Ne ler yapıyor olurdu, yani hayat engelliyken mi daha anlamlı yaşamaya değer yoksa engelsizken mi?

İzzettin Kanat: Engeller hayatta her zaman vardır hayatı yaşamak, sevmek için engelli olmak sorun değildir. Kendini ne kadar zayıf görürsen o kadar engellisindir. Toplumun bakışını mazeret görmemek lazımdır. İrade sahibi olup isteklerin için çalışmalısın. Sana ait olmayan bir şey için üzülmek sadece zaman kaybıdır.

Almora: İlerleyen senelerde seni neler bekliyor, hedeflerin var mı? Beş veya on yıl sonra şunu yapıyor olacağım gibi?

izzettin2.jpg

İzzettin Kanat: Spor hayatımda en büyük amacım olimpiyatlarda madalya almak. Sporculuktan sonra da uluslarası hakem olmayı düşünüyorum.

Almora: Siz Engelli Sporcular Kendinize olan öz güveniniz, sosyal hayatınız ve engel tanımayan yaşantınızla Türkiye’de yaşayan engellilere örnek teşkil ediyorsunuz. Evlerine kapanan sosyal hayata adapte olamayan engelli arkadaşlara neler söylemek istersin?

İzzettin Kanat: Hayata küsmemeli kendilerine bir hedef belirlemelidirler. Olumsuz düşüncelerden ve kişilerden uzak durmaları gerekir

Almora: teşekkür ederim bana vakit ayırdığın için başarılarının devamını dilerim.

İzzettin Kanat: Bana bu imkanı verdiğiniz için ben teşekkür ederim

 

kartalreis

Üye
Üye
Katılım
Tem 26, 2011
Mesajlar
705
Tepkime Puanı
50
Puanları
28
Helal olsun sporcu kardeşimize... Tv de izlemiştim yanlış hatırlamıyorsam kardeşimizin gines rekoru da var, haber için Almora Hanım a teşekkür ederim....
 

orhanyavuz

Üye
Üye
Katılım
Ocak 12, 2015
Mesajlar
6
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
Azmettikten sonra her şey oluyor kim ne derse desin azmini kaybetmeyeceksin... Bu arada Almoraya röportaj için teşekkürler...
 

İskender Durgun

Üye
Üye
Katılım
Eyl 4, 2010
Mesajlar
599
Tepkime Puanı
0
Puanları
16
Yaş
57
''Sana ait olmayan bir şey için üzülmek sadece zaman kaybıdır.''

Teşekkürler Almora ve İzzettin Kanat...
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
'' Engeller hayatta her zaman vardır hayatı yaşamak, sevmek için engelli olmak sorun değildir. Kendini ne kadar zayıf görürsen o kadar engellisindir. Toplumun bakışını mazeret görmemek lazımdır. İrade sahibi olup isteklerin için çalışmalısın. Sana ait olmayan bir şey için üzülmek sadece zaman kaybıdır. ''

İşte engelleri aşmanın yolu bu!

Kaybettiklerinle değil, elinde kalanlarla yaşamayı öğrendiğin zaman engelini de kendi içinde aşmış oluyorsun bir şekilde. Toplumun bilinçsizliğide, duyarsızlığıda, anlamsız bakışları da vız gelir tırs gider, gitmeli de...

Yine çok başarılı bir röportaj olmuş :) emeği geçen herkese teşekkürler.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst