Bel fıtığında fizik tedavinin önemi

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Günümüz insanın en fazla şikayetçi olduğu hastalıkların başında bel fıtığı gelir. Hemen herkesin ailesinde, bel fıtığı şikayeti olan biri vardır mutlaka. Hatalar genellikle ameliyattan kaçınır, fizik tedaviyle bel fıtığından kaynaklanan şikayetleri milimine etmeye çalışırlar.

Bel Fıtıklarında Ameliyat Hangi Aşamada Yapılmalı, Hangi Aşamada Egzersiz Tedavisi Uygulanmalı?

İdrar tutamama ve ayakta zor kaybı yoksa ilk başta istirahat ve ilaç tedavisi uygulanmalı, egzersizleri hayatının bir parçası şekline getirmeli, intizamlı duruş tekniklerine dikkatte bulunulmalı.

Bel fıtığı hastaları hem ameliyattan ve hem de ameliyat akabinde eskisinden daha da kötü olmaktan korkuyor. Yalnız hastaların ameliyatsız düzelemeyeceklerine istinaden inançları, algılamaları ve verileri de cerrahi operasyona yönelmelerine yol açıyor. Uluslar arası hospital fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı dr. S. Demet parlar, günümüzde bel fıtığında tedavinin yüzde 1-2'sini cerrahinin oluşturduğunu, yüzde 98'ine fizik tedavi ve ilaç verildiğini bildiriyor. Bel fıtığı ve fizik tedavi hakkında merak edilenlere açıklık getiren dr. S. Demet parlar, en sık sorulan soruları şu şekilde yanıtlıyor:
Bel fıtığında hangi durumlar fizik tedavi yapılmasını icap ettiriyor?

Bel fıtığı tedavisi 4 aşamalıdır diyebiliriz. Eğer hastada idrar kaçırma, ayakta zor kaybı gibi acil ameliyat gerektirecek bir koşul yoksa tedavi bu sıralamaya uyan bir şekilde gerçekleştirilir. İlk kademe istirahat ve ilaç tedavisidir, hastanın bu tedaviyle şikayetlerinde gerileme olmazsa 2. kademe olarak fizik tedavi uygulamalarına geçilebilir.

Uygulama ameliyattan kurtarıyor mu?
Dünyada bel fıtığı hastalarının tedavilerinde ameliyat oranı % 1-2'dir. Kısacası hastaların toplamda % 98'i ilaç ve fizik tedavi gibi ameliyat dışı tedavi yöntemleriyle iyileşebilmektedir.

Fizik tedavinin işe yaramadığı durumlar olabilmekte mu?
Tedavi bütün kas, eklem ve kemik sancılarında etkili bir tedavi şeklidir. Yalnız tedavi evveli ağrının nedeninin, kaynağının tamamen saptanması şarttır. Enfeksiyon ve kanser gibi koşullarda fizik tedavi kesinlikle uygulanmaz. Kas güçsüzlüğü ve idrar kaçırma gibi nörolojik bozukluklarla seyreden ileri seviyede omurga hasarı varsa gene uygulanmaz, tatbik edilmemelidir. Fizik tedavinin etkinliği veya işe yarayıp yaramayacağı tanının doğru olmasına ve fizik tedavi programının bireye özel yapılmasına bağlıdır. Buna ek olarak fizik tedavi doktorunun yaptığı tedavi programına göre fizik tedaviyi uygulayacak bulunan fizyoterapistin eğitimi, deneyimi, gerçekleştirilecek fizik tedavi ajanlarının kalitesi de fizik tedavinin etkinliğinin artırır.

Fizik tedavi fıtığın tekrarlamasını önler mi?
Fİzİk tedavi ilaçlar gibi ağrıyı, sancılı ödemi ve kas spazmını geçirir, tedavi edicidir yalnız tekrarlardan koruyucu tesiri yoktur. Bel fıtığı hastalarını tekrarlardan korunabilmek için; Fizik tedavi sırasında öğretilen egzersizleri düzenli biçimde tedavi akabinde en az 3 ay devam etmeleri, hayat boyunca yüzme ve yürüyüş gibi bele dost sporları yapmaları lazımdır. çok kilolardan korunmak, günlük hayatta mutfakta veya ofiste çalışırken beli zorlayıcı hareketlerden sakınmak, ağırlık kaldırırken itinalı olmak mühimdir. Fıtıkta tekrarları bertaraf etmek adına tedavi sırasında egzersiz ve intizamlı duruş eğitimi de veriliyor.

Tedavinin hususiyetleri neler?
Bel fıtığının beldeki duyarlı yapılarda ve sinirde yarattığı inflamasyon söylediğimiz sancılı ödemi ve kas spazmını geçirmeye istinaden olarak tens, vakum enterferans gibi alçak frekanslı elektrik akımlarının yanısıra, laser, ultrason, kısadalga ve radar gibi farklı fizik tedavi casusları, duruma göre traksiyon uygulanmaktadır. Egzersizler de tedavi sırasında verilmektedir.

Uygulamanın gayesi nedir?
Fİzİk tedavinin gayesi; Ağrıyı geçirmek ve tekrarları önlemektir. Bireye göre değişmekle beraber umumiyetle 5. ve 10. Seanslardan sonrasında gittikçe çoğalan seviyede bir iyileşme, rahatlama olmaktadır.

Bel fıtığı iyileştirilmesinde egzersizlerin yeri nedir?
Egzersiz bel fıtığı tedavisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Yalnız egzersizin hastaya özel planlanması, intizamlı duruş eğitimiyle beraber verilmesi mühimdir. Egzersizlerle gövde ve bacak kaslarını güçlendirmenin yanında kasları esneterek omurgaya binen yükleri azaltmayı amaçlıyoruz.

Evde icra edilecek fizik tedavi egzersizleri mevcut mudur?
Tedavİ sırasında hastaya özel planlanarak yaptırdığımız egzersizleri hastalarımızın evde de düzenli biçimde yapmasını, tedavi akabinde en az 3 ay, imkanı varsa yaşam boyunca devam etmelerini isteriz.

Fizik tedavi düşkünlük yapar mı?
Fİzİk tedavi düşkünlük yapmaz, fakat kas, kemik ve mafsallardaki ağrıda hem ilaca hem ameliyata karşı yan tesiri olmayan bir tedavi şekli olarak iyi bir alternatif olduğundan hastalarımız tekrarlayan sorunlarında yeni baştan fizik tedavi olmayı isteyebiliyor. Hasta istirahat icap ettiren süreci geçirmişse işine gidebilir, spor yapabilir, aktivitelerinde kısıtlama yapıyor olması gerekmez.

Dikkatte bulunulması gerekenler
- ağır kaldırma omurga içim en riskli işlerden birisidir. Emniyetli olarak ağır kaldırmak için ilk başta ağır bir nesneyi ne şekilde kaldıracağınızı planlayın.
- ayaklarınız yere sağlam bassın ve ayaklar arasındaki mesafe tahmini omuzlarınız arasındaki mesafe kadar olsun.
- belinizi dik tutarak, kalça ve dizlerinizi bükerek öne eğilin, ağırlığı 2 elle kavrayarak ve bedeninize yakın tutarak kaldırın, bel hizasından daha yukarı tarafa taşımayın.
- eğer kaldırmayı düşündüğünüz nesne kilonuzun 1/3'ini aşmaktaysa kaldırmaya yardımcı bir alet kullanın.
- ağır cisimleri çekmek yerine itin. Bu sırada ayakkabınızın kaymamasına dikkatte bulunun.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst