Bel Neden Ağrır?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bel ağrılarının nedenlerine geçmeden önce omurga yapısı ve insanda omurga üzerine binen yüke değinmek gereklidir. insan evrim teorilerine göre dört ayaklıdan iki ayaklıya geçene dek büyük bir evrim geçirmiştir.insan diğer memeli hayvanların omurga yapısına sahiptir.

Bu yapı insan dört ayaklıdan iki ayaklıya geçince de yapısını sürdürmüştür.Buna bağlı olarak bel üzerine yük diğer hayvanlardan çok bel bölgesine yansır hale gelmiştir.Bu anlamda bel ağrısı insanın insan olmasından kaynaklanmaktadır.

İnsan omurgası bütün yükü taşır.İnsan omurgası boyun,göğüs bel ve kuyruk sokumuna doğru uzayan bölgede farklı özelliklere sahiptir.Özellikle boyun ve bel omurları daha fazla yük taşırlar.Göğüs bölgesindeki omurlar göğüs kasları ve kaburgalar tarafından tutulduğu için bu bölgelere yük diğer bölgelerdeki kadar binmez.Bir kafes halinde bütünlük taşırlar.Göğüs omurlarının- bulunduğu bölge boyun ve bel omurlarının bulunduğu bölgeler kadar hareketli değildir.Boyun ve bel omurları hareketli olduğu için yaş ilerledikçe bu bölgeler üzerindeki yük daha fazla etki göstermeye başlar.Her bir omur çeşitli darbelerden,aşırı yükten ve hastalıklardan etkilenir. Omurların birleşmesi ile meydana gelen omurganın vazifesi omuriliği çevreden korumaktır.Omurilik vücuda giden çeşitli sinirlerin çıktığı bir telefon santralı gibidir.Omurilikten çıkan sinirler vücudun çeşitli bölgelerine gitmek üzere omurlar arasında bulunan açıklıklardan geçerler.

Omurlar kemik yapısındadır.Üst ve alt omurların birbiri üzerine binmesini ve sinirleri sıkıştırmasını engellemek üzere her omur arasında disk adı verilen yumuşak yastıkçıklar vardır.Bu yastıkçıklar daire şeklindedir.

Yastıkçığın iç yüzü sıvıya yakın bir özelliğe sahiptir.Bu bölgelere binen yük yastıkçığın dış kısmından daha fazladır.Yastıkçığın dış kısmı ise daha sert bir tabakadan meydana gelmektedir.Omurlar üzerine binen yük içten dışarıya doğru bir tazyik yaratır. Yaşın ilerlemesi ile bu yastıkçıklar yıpranmaya ve yeterince kendini yenilememeye başlar.Dıştaki tabaka incelir.Ağır yük kaldırma,ani hareketler dıştaki tabakanın yırtılmasına neden olur.işte belfıtığı,bel kayması denen olay budur.

Bel ağrısı bir çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.Omurları birleştiren eklemlerin iltihapları kireçlenmeler,kemik yapısının yaşla birlikte azalması hep bel ağrısı nedeni olabilir.Bel kasları özerine aşırı yüklenme,omurganın yapısal bozuklukları,omurgaları tutan tüberküloz enfeksiyon,yaralanmalar,romatizmal hastalıklar, tümörler bel ağrılarına yol açarlar.

Bel ağrıları baş ağrılarında olduğu gibi başlıbaşına bir hastalık olarak ortaya çıkabileceği gibi diğer bölge hastalıklarının bir belirtisi, bir yansıması olarak da ortaya çıkabilir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bel Kayması Dışında Bel Ağrıları

Her bel ağrısı bel kaymasına bağlı değildir. Bel bölgesi kaslardan çok zengindir. Bu kasların içinde gelişen hassas noktalar bel ağrısına yol açabilir.

Ayrıca omurların birbirine bağlanma noktalarındaki eklemler ayrı bir ağrı kaynağıdır. Bel eklemlerine aşırı yüklenme, bu eklemlerdemeydana gelen iltihabi değişiklikler, bel ağrısına neden olabilir. Bel bölgelerindeki bağların aşın gerilmesi yine ağrıya yol açabilir. Bu tip ağrılarda hastanın tedaviden çok korunma yöntemlerinden yararlanması gerekir. Hastanın kaslarını kuvvetlendirici egzersizler yapması, ağır yük kaldırmaması gerekir. Bel egzersizlerinin bilinçli yapılması gerekir. Gelişigüzel yapılan hareketler yarardan çok zarar sağlar. Çünkü her kas grubunu kuvvetlendirici egzersiz birbirinden farklıdır. Yanlış hareketler sonucu bel ağrılarının şiddeti artar.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bel Kayması Tedavisi

Bel kaymasının tedavisi ilaçlarla başlayarak yatak istirahatı',çeşitli egzersizler,fizik tedavi yöntemleri,bele yapılan çeşitli iğneler ve cerrahi yöntemlere kadar uzanan geniş bir çerçeve içinde ele alınmaktadır.

Hangi tedavinin uygulanacağı hastalığın evresine,daha önce uygulanan tedavi yöntemlerine,hastanın genel durumuna ve geçirdiği başka hastalıklara göre değişkenlik gösterir.
Ancak bel kaymasının tedavisinde çeşitli ilkeler belirlenmiş bulunmaktadır.

Bel kaymasının tedavisi bir ekip halinde değerlendirilmelidir.Hasta hangi hekime başvurursa başvursun bel kaymasının hastanın bulunduğu aşamadaki tedavisine göre değerlendirilmeliir.Örneğin,hasta fizik tedavi uzmanına giderse gerekmediği takdirde fizik tedavi uygulaması,beyin cerrahına giderse,eğer ameliyat tek koşul değilse ameliyata alınması son derece yanlış bir uygulamadır.Tüm bu konservatif yöntemler başarılı olmadığı takdirde cerrahi girişim düşünülmelidir.Cerrahi girişim bel kaymalarında iki şekilde ele alınabilir.

Birincisi ani bel kaymalarında sinirler üzerine bası belirtileri çok fazla ise ani bir felç gelişme hastayı sakat bırakma olasılığı varsa hastanın vakit geçirmeden ameliyata alınması gerekir. Aksi takdirde daha sonra onarılması mümkün olmayan bozukluklar ortaya çıkabilir. İkincisi ise yukarıda sözü edilen ani değişiklikler yoksa ve diğer tedavi yöntemleri ile sonuç elde edilememişse hasta cerrahi bir girişime alınır. Görüldüğü gibi bel ağrılarının tedavisi ancak çok ayrıntılı bir değerlendirme, geniş bir zaman sürecine yayılan tedavi yöntemleri ile mümkündür.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bel Çektirmek Doğru mudur?

Bel kaymasına karşı hekim olmayan çeşitli kişiler tarafından bel çekmek şeklinde tedaviler uygulandığı bilinen bir gerçektir. Tıpta manipülasyon terapi olarak bilinmekte ve hekimler tarafından uygulanmaktadır. Ancak bu yöntemin hekim tarafından bile son derecede titiz bir uygulamadan sonra uygulanması gerekir.

Aksi takdirde çekme sırasında omurilikten çıkan sinirlerin omurlar arasında sıkışarak hastalığın onarılması güç bozukluklara hatta felce neden olması görülebilmektedir. Birçok hastada bel ağrısı basit ilaçlarla ya da yatak istirahatı ile geçebilir.

Tıp dışı kişiler tarafından uygulanan bu yöntemin bazı hastalarda başarılı olması bu yöntemlerin riskini ortadan kaldırmaz. Tıpta uygulanan girişimlerde ilk hastaya yararlı olalım derken zarar vermemektir. Bu nedenle tıp dışı kişiler tarafından bel çektirmenin son derecede zararlı olduğunun özellikle vurgulanmasında yarar vardır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bel Kayması ve Siyatik Nedir ?

Bel ağrısı neden olur yazısında sözü edildiği gibi bir darbe,ağır kaldırma,kaza gibi nedenlere bağlı olarak omurlar arasındaki yastıkçıklarda meydana gelen yırtılma,omurilikten ve omurlar arasından çıkan sinirlere baskıya yol açar.Bu bölgede elimiz yandığı zaman ortaya çıkan su toplamasına benzer bir durum gelişerek sinirler üzerindeki baskıyı artırır.
Sinirler üzerine olan baskı hem belde hem de belden çıkarak sinirin dağıldığı bölgede ağrı ve diğer belirtilere neden olur.Ağrının yanısıra hareket kısıtlılığı,tutulan tarafta karıncalanma,hassasiyet kaybı,yanma hissi gibi bulgular ortaya çıkar.

bel-kaymasi.jpg


Sinir basısının bacağa giden siyatik siniri tutulması siyatik adini verdiğimiz klinik duruma yol açar. Hastanın ağrısı otururken,kalkarken,yatakta bir taraftan bir tarafa dönerken artar. Hapşırma,tıksırma ıkınma gibi hareketlerde ağrı şiddetlenir.Ağrının şiddetlenmesinin yanısıra hastanın refleks adını verdiğimiz sinir sistemi muayenelerinde de değişiklikler ortaya çıkabilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst