Ben Gibi

DÜŞ GEZGİNİ

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
240
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Benzer özellikleri taşıyan kişilerin, toplumların 'birbirlerine neden yakınlık hissettikleri' üzerine bir yığın sosyolojik araştırma yapılmıştır. Kimileri bunu basit bir 'milliyetcilik' güdüsü olarak yorumlarken, kimileride bu durumun 'insan doğasının' yapısında kaynaklandığını söylemekteler.

Konuya dair Birkaç örnek vererek açıklık getirmeye çalışalım.

Mevlana'nın meslevi'sinde şöyle bir mesel anlatılır. Doğaya bakarlarki 'her kuş kendi cinsiyle uçar' bir gün iki farklı cinse ait kuşun bir arada uçtuklarını görünce neden birlikte uçtuklarını merak etmişler. Daha sonra bu iki farklı cinse ait kuş dergahın bahcesine konar. Kuşlara yakından baktıklarında her iki kuşun ayağının TOPAL olduğu farkedilir.

Başka bir örnek. Adana'lı iki kişi istanbul'da bir kahvede tesadüf eseri tanışırlarsa 'adana'lı olmaktan dolayı' aralarında bir samimiyet doğar. Halk arasında buna 'hemşehricilik' diyoruz. Yine aynı şekilde almanya'da yaşayan bir türk başka bir türkü gördüğünde oyuncağını kaybetmiş çocuk gibi sevinir. İnsanlar daha önce bir birlerini hiç tanımamış olsada, aynı memlekette yaşamış olmak, aynı toprağın çocuğu olmak garip bir bicimde bir birlerine yakınlık duymalarına neden oluyor.

Biz engelliler arasında yaşanan durumda bundan farklı değil. Adlarımız sanlarımız farklı olsada, ideolojik görüş ve siyasal duruşumuz bir biriyle taban tabana zıt olsada engelli olmanın getirdiği ortak payda diğer tüm farklılıklarımızı 'yok sayıp' bizi bir birimize yaklaştırıyor.

Nasılki bir milli maç sonrası herkes sokağa dökülüp 'ortak sevinç' yaşıyorsa 'ortak acıları' yaşayan insanlarda kendi içlerinde aynı yoğunlukta duygu birlikteliği yaşamaktalar.

Sevinçlerimiz gibi acılarımızda bizi birleştiriyor.
 
F

Fırtına

Guest
vermiş olduğun örnekler çok güzel.................vede katılıyorum.............farklı (manevi..) kültür, memleket ve düşüncelere sahip insanlar da elbette anlaşabilir, arkadaş/dost olabilir.. ama ''ortak payda..'' da buluşmak gerçekten çok farklı...............görüş açısı farklı olsa da ''ortak payda..'' ya sahip insanlar birbirine yakınlaşıyor.. birbirlerini daha iyi anlayabiliyor.. çünkü; onların ''ortak payda..'' ları var.!!! bunu kanıtlayan ''iki farklı cinse ait kuş..'' güzel bir örnektir.!!!

..ve ben şu an ''ben/biz gibi..'' iki güzel insanla beraberim.. bu iki güzel insanla sık sık beraber oluyorum.. evlerinde günlerce kalıyorum.. ve ''ben/biz gibi..'' başka başka insanlarla (arkadaş/dost..) beraber oluyorum/oluyoruz.. ve çok güzel saatler geçiriyoruz.. ben kendi adıma çok mutlu oluyorum..ki, ben oldum olası ''ben/biz gibi..'' insanlarla olmaktan sonsuz mutluluk/huzur duyuyorum.!!!

''ben/biz gibi..'' olan insanlar; iyi ki varsınız, iyi ki varım, iyi ki varız :)
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Aslında söylenenenlerde gerçeklik payı çok fazla olsada ayrı kültür farklı özellikteki insanlarda çok iyi anlaşıp birbirini anlayabilir. Aksi takdirde hep bir gruplaşma olur diye düşünüyorum. İnsanların sadece kendine benzeyeni yada kendiyle aynı sorunu/mutluluğu paylaştığı kişilerle birlikte olması çok doğru değil gibi geliyor.

Ozama orataya çıkan aynı memleketli sadece memleketlisiyle iyi anlaşır yada engelli sadece diğer bir engelliyle ortak payda bulabilir veya hasta olan sadece hastayla iyi dyolog kurabilir gibi bir tez ortaya çıkıyor'ki bu bana çok doğru gelmiyor.

Bence anlamasını, sevmesini, yaşamasını kısacası insan olmasını bilen her koşulda etrafındakilerle ortak paydalarda buluşabilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst