Beyin Felci ve Belirtileri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yazımızda beyin felci belirtileri ve beyin felci tedavileri hakkında bilgilerden bahsedeceğiz. Oldukca ciddi bir hastalık olan beyin felci günümüzde çok yaygın durumdadır.

Beyin Felci Nedenleri

İnme olarak da bilinen beyin felci, beyin damarlarının tıkanmasından kaynaklı olarak husule gelen ciddi bir sorundur. Beyin damarlarındaki tıkanıklık beyne kan gitmemesi ya da aşırı bir şekilde kanın beyne doğru ilerlemesi sonucunda beyinde hasar oluşması beyin felci nedenidir. Beyne giden kan miktarının gereğinden az ya da çok olması damarlarda yırtılmaya yol açmaktadır. İşte bu nedenle de beyin kanaması husule gelir.

Beyin felci kişiden kişiye ve durumdan duruma değişen nitelikte olarak üç şekilde meydana gelir. Bunlardan ilki kan pıhtısının damarı tıkamış olması durumu olan iskemik inmedir. İkincisi ise kanamanın beyin dokularına zarar vermesi durumudur ve buna da beyin kanaması denir. Üçüncü beyin felci türü ise, geçici olandır. Damarların kısa süreliğine geçici olarak daralması ve 24 saat içinde tekrar kendiliğinden açılması durumudur.

Beyin felci her ne çeşitte olursa olsun ciddi bir sorun olduğu için, beyin felci geçirdiğinizden ya da yakınlarınızda birinin geçirdiğinden şüphe ediyorsanız acilen uzman bir hekimin yolu tutmalısınız.

Beyin felcinin görülme riski en çok olan kişiler yani beyin felcinin meydana gelme nedenleri yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, aşırı sigara ve alkol kullanımı, menenjit geçirme, erken doğma, doğum esnasında yaşanan bir takım hasarlar, 2,250 gram altında dünyaya gelmedir. Beyin felcinin nedenleri



Son zamanlarda daha sık rastladığımız beyin felcinin halk arasında bilinen bir diğer ismi de inmedir. Sinir sistemi bozukluğu olarak ifade edilir ve bu hastalıkta erken teşhis çok önemlidir. Yetişkinlerden daha ziyade özellikle 2.5 kilonun altındaki bebeklerde görülmektedir.
Başlıca nedenleri şu şekildedir:
-Beyne yeteri miktarda oksijenin gitmemesi
-Beyindeki ve boyun bölgesindeki damarlarda şişmelerin gözlenmesi

Belirtileri:
-Her iki kolunda hareket ettirilmesinde güçlük yaşanması,
-Görme bozuklukları,
-Bilinç kaybı,
-Konuşma ve öğrenme güçlüğü,
-Cümle kurmada zorlanma ya da söylenecek şeylerin unutulması

Tedavisi Mümkün müdür?
Beyin felcinin kesin çözümünden bahsetmek doğru değildir. Uygulanacak tedavinin nihai amacı hastanın daha fazla acı çekmesini önlemek ve hastalığın ilerleyişini durdurmaktır. Bu anlamda hastaya uygulanan en genel yöntem fizik tedavi yöntemidir. Fizik tedavi ile hastanın oynatamadığı uzuvları gevşetilerek oynatması sağlanır. Düzenli bir şekilde devam edildiği takdirde oldukça etkili olabilmektedir. Eğer doktor gerekli ve uygun görürse ilaç tedavisi de uygulayabilir. Hastaya ilaç tedavisi uygulanarak fizik tedaviye hazızırlık yapılır. Ameliyatta mümkün ve etkilidir ancak hasta için risk taşımaktadır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst