Beyin Kanaması Hakkında Bilgiler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Beyin kanaması müdahalede geçkalınması durumunda ölümlerle sonuçlanabilecek ciddi bir durumdur. Özellikle yaşı ilerlemiş kişilerde görülme sıklığı yüksek olsada gençlerdede oldukca fazla görülebilir. Bir takım nedenlere dayanan kanama nasıl belirtiler verir neler yapılmalıdır işte bu soruların ve daha bir çok sorunun yanıtları yazımız içersinde mevcuttur.


beyin-kanamasi.jpg

Beyin kanaması, önlem alınmayan yüksek tansiyon, başa alınan darbe, beyin arterinde bulunan damarlarda meydana gelen zayıflama sonucunda bu bölgeye zamanla kan birikmesine bağlı olarak oluşan anevrizmalar, damar bozuklukları, kanama bozuklukları, beyin tümörü, vücut genelinde kanamayı artıran karaciğer hastalıkları gibi pek çok farklı nedene bağlı olarak oluşabilir. 50 yaş altı yetişkinlerde görülen beyin kanamasının başlıca nedeni kafa travmalarıyken ilerleyen yaşlarda anevrizmalar ve hipertansiyon ön plana çıkmaktadır.

Beyin kanamasına yol açan faktörler (anevrizma ve yüksek tansiyon) zaman içinde geliştiği ve kanamanın oluştuğu bölgede yer alan dokularda yavaş yavaş tahribata neden olduğu için genellikle ileri bir aşamaya gelene kadar (birkaç saat hatta birkaç gün) herhangi bir belirtiye yol açmaz. Beyin kanaması şüpheniz varsa vakit kaybetmeden muayene olmalısınız çünkü beyin kanaması oldukça ciddi bu sağlık sorunudur, hayati tehlikesi vardır ve genellikle cerrahi müdahale gerektirir.

Beyin Kanaması Belirtileri
Beyin kanaması belirtileri kanamanın beynin hangi bölgesinde meydana geldiğine bağlı olarak değişir. Örneğin kanama beynin görmeyle ilgili bölümünü etkilediyse görme bozuklukları, konuşmayla ilgili bölümünü etkilediyse konuşma bozuklukları görülebilir.
Vücudun tek tarafında meydana gelen güçsüzlük, denge ve koordinasyon problemleri beyin kanamasının genel belirtileri arasındadır.
Eğer kanama beynin alt kısmında, beyin sapındaysa hasta komaya girebilir.
Bazen beyin kanaması aniden ortaya çıkan belirtilere yol açabilir ancak kanamaya bağlı belirtilerin ortaya çıkması kanamanın başlamasından itibaren birkaç saat veya birkaç gün sürebilir.

Belirtiler:
Bölgesel baş ağrısı beyin kanamasının en sık görülen belirtisidir ancak her beyin kanaması geçiren kişi baş ağrısı yaşamayabilir. Baş ağrısı mevcutsa kişiyi uykusundan uyandıracak kadar şiddetli olabilir, öksürme, eğilme nedeniyle şiddetlenebilir ve vücut pozisyonu değiştikçe artabilir. Bilincin zayıflaması ve kişinin çevresinde gelişen olaylara, seslere karşı kayıtsızlaşması, uyku hali, konuşma ve konuşulanları anlama zorluğu, yutkunma güçlüğü, denge sorunları ve koordinasyonun zayıflaması, yazma ve okumada zorlanma, el titremesi, vücudun tek yanında meydana gelen güçsüzlük, mide bulantısı, kusma, tat alma ve diğer duyuların zayıflaması, uyuşma ve karıncalanma, görme sorunları, göz kapağının düşmesi ve gözlerin kontrol dışı hareket etmesi beyin kanaması belirtileri arasındadır.

Beyin Kanaması Sırasında Ne Olur?
Bir nedenden dolayı meydana gelen beyin kanaması sırasında kan beyin içinde veya yüzeyinde bulabildiği boşluklara dolar. Daha sonra kanın yoğunlaştığı bölgede bulunan doku ve beyin hücreleri ölmeye başlar. Beynin hayati bölgelerinde bulunan doku ve hücrelerin ölmesi son derece ciddi bir durumdur ve mümkün olan en kısa sürede müdahale edilerek daha fazla doku ve beyin hücresi kaybının önüne geçilmelidir. Kanamaya müdahalede geç kalınırsa doku kaybına bağlı olarak kişi komaya girebilir, kanama durdurulsa dahi kalıcı hasar bırakabilir veya kanama ölümle sonuçlanabilir.

Beyin Kanaması Riskini Artıran Faktörler Yüksek
Tansiyon: Kronik yüksek tansiyon kontrol altına alınmadığı taktirde zamanla beyin damarlarının çeperlerinin zayıflamasına yol açar. Tedavi edilmeyen yüksek tansiyon beyin kanamasının başlıca nedenleri arasındadır.

Kafa Travması: Başın darbe aldığı yaralanmalar 50 yaş altı yetişkinlerde görülen beyin kanaması nedenleri arasında ilk sırada gelmektedir.

Anevrizma: Beyinde bulunan bir kan damarı duvarının çevresel olarak gevşemesiyle oluşan içi kan dolu şişliklere anevrizma adı verilir. Anevrizma zaman içinde kan basıncına dayanamayarak yırtılabilir ve beyin kanaması oluşabilir.

Kan Damarı Anormallikleri: Beynin içinde veya çevresinde yer alan kan damarlarında görülen zayıflıklar beyin kanamasına yol açabilir. Bu tip kan damarı anormallikleri doğumla birlikte oluşabilir ve ancak belirti verdiklerinde fark edilebilirler.

Kan veya Kanama Bozuklukları:
Hemofili ve orak hücreli anemi gibi sorunlar kandaki trombosit düzeyinin azalmasına neden olarak beyin kanaması riskini yükseltir.

Karaciğer Hastalıkları: Karaciğeri etkileyen hastalıklar beyin ve vücudun diğer bölgelerinde kanama riskini yükseltmektedir.

Beyin Tümörü: Çevresindeki dokulara zarar verecek kadar büyüyen beyin tümörleri beyin kanamasına neden olabilir.

Testler ve Tedavi Yöntemleri

Doktorunuz beyin kanamasına neden olan durumu ve kanamanın meydana geldiği bölgeyi tespit edebilmek için çeşitli testler ve görüntüleme tekniklerini kullanacaktır. CT taraması ve BT adı verilen bilgisayarlı tomografi ve MRI (manyetik rezonans görüntüleme) ile kanamanın beynin hangi bölgesinde oluştuğu belirlenebilmektedir. Çekilen filmde damarların daha detaylı görünmesini sağlayan anjiyografi yöntemi de teşhis amaçlı kullanılabilir. Beyin kanamasının tedavisi kanamanın nedenine, çapına ve bölgesine göre değişebilir. Kanamayı durdurmak ve beyne baskı yapan şişliği azaltmak için cerrahi müdahale seçeneği düşünülebilir. Ağrıyı ve şişliği hafifletmek için ağrı kesici, idrar söktürücü ve kasılmaları önleyen ilaçlar verilebilir. Doktorunuz sizin için en uygun tedavi yönteminin ne olduğu, cerrahi müdahale gerekip gerekmediği ve cerrahi operasyon sonrası yaşanabilecek sorunlar hakkında detaylı bilgi verecektir.

Beyin Kanamasından Korunmak Mümkün mü?
Beyin kanamasının oluşmasına neden olan tüm sorunlardan korunmak mümkün değil ancak sigara ve hipertansiyon gibi kontrol altına alabileceğiniz bazı faktörler var. Sigaranın beyin kanaması riskini yükseltmesi (sağlığa diğer zararlarının yanında) tansiyonu yükseltmesinden ve dolayısıyla damar duvarlarını zayıflatmasından ileri geliyor. Özellikle hastada anevrizmalar mevcutsa bu şişliklerin çatlamasını hızlandırabiliyor. Yüksek tansiyon artan kan basıncına bağlı olarak damarların zorlanmasına yol açan bir diğer faktör. Tansiyonu normal düzeyinde tutmanın yolu ise sağlıklı beslenmekten geçiyor. Tuzu azaltmak, daha çok taze sebze ve meyve yemek, alkol tüketimini sınırlandırmak, ideal kilonuzu korumak ve düzenli olarak egzersiz yapmak tansiyonun yükselmesini büyük oranda önleyecektir.
 

kartalreis

Üye
Üye
Katılım
Tem 26, 2011
Mesajlar
709
Tepkime Puanı
50
Puanları
28
Kan sulandırıcı ilaçlar dikkatli kullanılmalı.
Tansiyon ilaçları ihmal edilmemeli.
Üzüntü, stres, s,gara, alkolden uzak durulmalı.
Düzenli spor yapmalı.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst