Beyinden deri aracılığıyla sinyal iletimi başarıldı

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Cumartesi günü ABD Michigan Üniversitesi bilim insanları, beyin sinyallerini toplayarak bunları deri aracılığıyla aktaran, felçli uzuvları harekete geçirme potansiyeline sahip bir teknoloji geliştirildiğini açıkladılar.

Biobolt ismini taşıyan teknoloji şu anda yalnız deney hayvanları üzerinde denendi.

Ufak bir cıvata büyüklüğünde bir mikroelektronik cihaz hayvanların kafataslarının içine yerleştirilerek beyindeki elektrik sinyallerini, bir radyo alıcısı misali topluyor.

Cihazda toplanan sinyaller deri aracılığıyla bir bilgisayara aktarılıyor.

Teknolojinin önemli bir yeniliği, kablosuz sinyal iletimi yerine deriyi kullanması.. Bu sayede çok düşük enerjiyle çalışıyor. Çalışmanın başını çeken mühendislik profesörleri Euisik Yoon ve Kensall Wise, teknolojinin insanlara uygulanabilmesi için daha uzun çabalar gerektiğini vurguladılar.

Şu anda teknoloji kafatasının açık kalmasını gerektirdiğinden, mevcut haliyle insanlar üzerinde uygulanması olası değil.. Ana amaç, beyin sinyallerini doğrudan dokulara iletilebilecek bir yöntem geliştirmek.. Bu sayede felçli dokuları harekete geçirmek mümkün olabilir.

Bu tip beyin sinyali toplama teknolojileri sağraya karşı ya da Parkinson hastalığını teşhis gibi alanlarda da iş görebilir.
 
F

Fırtına

Guest
Hafızayı devre dışı bırakan yöntem.!

Bilim insanları, farelerin hafızasını 'etkinleştiren veya devre dışı bırakan' bir yöntem buldu. Araştırma ekibinden Theodore Berger, 'Beyne yerleştirilen protezin düğmesine basıldığında farelerin anıları hatırladığını, kapatıldığında ise unuttuğunu' belirtti. ''Journal of Neural Engineering'' dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ABD'nin Güney California Üniversitesinden Theodore Berger ve ekibi, farelerin beynine, kullanılan ilaçlar sayesinde unutulmuş anıların canlanmasını sağlayan bir protez yerleştirdi.

Berger, ''düğmeye basıldığında farelerin anıları hatırladığını, kapatıldığında ise bunları unuttuğunu'' belirtti.

İnsanlarda olduğu gibi farelerde de beynin hafızayla ilgili CA3 ve CA1 adı verilen iki bölgeden oluşan hipokampusa yoğunlaşan bilim insanları, bu bölgeler arasındaki iletişimin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe geçişi sağladığına dikkati çekti. Farelerin ödül aldıkları sırada bu iki bölge arasındaki sinyalleri inceleyen araştırmacılar, hayvanların ödülün karşılığı olan davranışı benimsediklerini ve bunu uzun süreli belleğe yerleştirdiklerini tespit etti.

Bilim insanları, CA3 ve CA1 bölgeleri arasındaki bağlantının kopmasına yol açan bir maddeyi farelere verdiklerinde ise hayvanların uzun süreli belleğe yerleştirdikleri anıları unuttuğunu belirledi. Bölgeler arasındaki sinyallerin tekrar üretilmesini sağlayan elektronik bir cihazı kullanan bilim adamları, hafızanın tekrar canlandığını gördü. Araştırmada, cihazın hayvanların hafızasını güçlendirmeye yardımcı olduğu vurgulandı.

Bilim adamları, araştırmanın insanlarda bunamaya, beyin kanamasına ya da travmaya bağlı hafıza sorunlarının tedavisine ışık tutmasını umuyor.


NTV
 
Tekerlekli Sandalye
Üst