Beynimizi Fare Gibi Kullanabiliriz.!

  • Konbuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
beyin%283%29.jpg



Bilim adamlarının son keşfi beynimizle bilgisayardaki imleci hareket ettirmemizi sağlayacak. Bbc'nin haberine göre, özellikle engelliler için düşünülen bu yöntem, elektrokortiografi denilen bir teknoloji sayesinde gerçekleşiyor.

Aslında bu fikir çok yeni değil, daha önceleri elektroensafolagraf kısaca EEG yöntemiyle imlecin hareketleri düşünce yoluyla gerçekleştirilebiliyordu. Kafanın üstüne yerleştirilen ve elektrotların bağlı olduğu bir şapka giyen kullanıcı, bazı düşüncelerle farenin imlecini hareket ettirebiliyordu. Ancak bu yöntemin eksi yanı beyin sinyallerini oldukça düşük seviyede almasıydı. Kafatasının beyin sinyallerini kestiğini ve gücünü önemli ölçüde azalttığını söyleyen bilim adamları yeni yöntem olarak elektrokortiografiye başvurmuş.

Bu yeni yöntemle beraber elektrotlar kullanıcının beyin zarına yerleştiriliyor. Ciddi bir ameliyat gerektiren bu yöntemle sinyaller daha güçlü algılanabiliyor ve kullanıcı imleci daha etkili bir şekilde kullanabiliyor.


ntv
 
Düşünce Gücüyle Çalışan Fare

İnsanlar uzun süredir düşünce gücüyle cisimleri hareket ettirmenin hayalini kuruyor.

Tabi bu hayali kuranlar sadece Jedi olmak isteyen Star Wars hayranları değil, bilim adamları da bu hayalin peşinde. Uzun süredir devam eden bu konudaki çalışmalar kapsamında ilk meyveler nihayet alınmaya başladı.

BBC’nin haberine göre, bilgisayardaki imleci yalnızca düşünce gücüyle hareket ettirmeyi sağlayacak bir teknoloji üzerine çalışan bilim adamları, elektrokortikografi adı verilen bir yöntemle bu hayali gerçeye çevirdiler. Özellikle engelli vatandaşlar için düşünülen bu yöntemle yalnızca düşünce gücüyle mouse kullanmak mümkün olacak.

Aslında çokta yeni olmayan bu fikir, daha önce de pek çok yerde kullanılmaya çalışılmıştı. Ancak kafatasının üzerine yerleştirilen ve elektrotların bağlı olduğu bir başlık giyen kullanıcı, düşünceyle mouseun imlecini hareket ettirebiliyordu. Bu yöntemin pek çok eksik yönü vardı. Beyin sinyallerinin algılayan elektronların kafatasının üzerinde olmasıyla sinyal güçleri azalıyor ve hareketlerde kesilmeler yaşanıyordu. İşte bu gibi sorunlar sebebiyle bilim adamları, yeni bir yöntem olarak elektrokortikografiye farklı bir yönden yaklaştılar.

Bu yeni yaklaşımda elektrotlar kullanıcının beyin zarına yerleştiriliyor. Ameliyat gerektiren bu yöntemle sinyaller daha güçlü algılanabiliyor ve kullanıcı imleci daha etkili bir şekilde kullanabiliyor.

Tabi mouse oynatmak için böyle ağır bir ameliyat geçirmeye değer mi o da başka bir tartışma konusu.

Düşünce kontrollü cihazlar çok uzakta değil

Zihinsel_kontroll%C3%BC_fare.jpg
 
Geri
Üst