Bir şehir efsanesi ... keçi gribi!

F

Fırtına

Guest
“KEÇİ GRİBİ” BİR ŞEHİR EFSANESİ;

BAZI ODAKLAR GRİP VE GRİP AŞISINI UNUTMAMIZI İSTEMİYOR;

Son zamanlarda bazı basın ve yayın organlarında veya elektronik haberleşme sitelerinde “keçi gribi” adı altında yeni bir gripten söz ediliyor. Bu haberlerin sonu grip aşısı olun çağrıları ile bitiyor.

Bazı odaklar grip aşısı hiç aklımızdan çıkmasın diye elinden geleni yapıyor. Bu amaçla her türlü yol ve yönteme başvuruyorlar. En çok bilinen yöntem sahte grip salgınları yaratmak idi. Şimdi buna bir yenisi eklendi; tüm hastalıkları grip olarak adlandırmak.!

Tıpkı “fıkralardaki kıvrak zekâlı temel”in bütün balıkları hamsiyle tanımlaması gibi; Kefal hamsinin babası, tırsi anası, mersin dedesi, mezgit teyzesi, istavrit eniştesi, alacalı izmarit bacanağı.. Temele göre hamsinin bıçak taşıyanına kılıç balığı, vuranına çekiç balığı, havlayanına köpek balığı, azmanına balina denir.

Özetlersek kıvrak zekâlı tacirler sahte grip salgınlardan yetinmediler şimdi de tüm hastalıkları grip olarak tanımlamaya başladılar. Adeta insanlar ile alay ediyorlar.

Basında yer alan haberlere göre; “Kuş gribi ve domuz gribinden sonra bu yılın grip virüsü keçi gribi. 2011 yılı salgın hastalığı keçi gribi virüsü, Avrupa ülkelerinde görülmeye başladı. Özellikle Hollanda ve Avustralya’da görülen keçi gribi can alıyor. İlk olarak Hollanda’da görülen hastalık 6 can aldı. Uzmanlar, keçi gribinin en belirgin özelliğinin keçi gibi inatçı bir virüs olduğu ve uzun süre iyileşmediğini söylüyor. Normal gripten farklı olarak şiddetli baş ağrısı ve halsizlik ile ortaya çıkıyor. Keçi gribi eğer daha çok ciğerleri etkilerse akciğer yetmezliği, kalbi etkilerse kalp yetmezliğine neden oluyor. Öyle bir haber ki; tıpkı “deveye boynun eğri demişler, nerem doğru ki demiş” deyişinde olduğu gibi her yeri yanlış..

Habere kaynaklık eden Hollanda’daki hastalık bir grip türü değil esas adı Q Humması olan bakteriyel bir hastalık.. Q Humması ise; ne dünyada yeni nede Hollanda’da.. Dünyada 1930’ lu yıllardan beri biliniyor. Hollanda’da görülen son vakalar ise 2007 yılından beri devam ediyor. Etkeni virüs değil gram negatif bir bakteri olan Coxiella burnetii’dir. Bir insan hastalığı değil bir hayvan hastalığıdır. Çok ender olarak evcil hayvanlardan özellikle de hayvanın doğum ya da düşük materyalini tozları ile insanlara bulaşır, ama insandan insana bulaşması söz konusu değildir. Hayvanlardan bakteriyi alan insanların büyük çoğunluğu enfeksiyonu belirtisiz ve çok hafif geçirir. Ölüm yalnızca komplikasyonlu ve daha önce organ hastalığı olan insanlarda görülür. Tüm dünyada görülen Q humması sayısı birkaç bini geçmez. Yani “keçi gribi” dünyada ender görülen hastalıklardan biridir.

Reklamın iyisi kötüsü olmaz misali, grip aşısı reklamcıları grip ile uzaktan yakından bir ilişkisi olmayan hastalıkları bile grip olarak adlandırmaya başladırlar. Yeter ki grip gündemden düşmesin birileri de bu vesile ile tüm vatandaşlara grip aşısı yapmayı önerebilsin. Ne yazık ki bunların içinde sözüm ona ünlü hekimler de var. Bunların ünü ise grip ve grip aşısı taraftarlığından geliyor.

Endişe etmeye ve paniğe gerek yok. Hollanda ve Avustralya’da görülen, “keçi gribi” olarak adlandırılan Q Humması yalnızca koyun, keçi ve sığır gibi evcil hayvanlarla özellikle de bunların doğumlarına yardımcı olan veteriner ya da çiftçiler için risk oluşturur. İnsandan insana bulaşmadığı için hayvan bakımında çalışmayan çiftçiler veya kentli nüfus için hiçbir riski yoktur..

Prof. Dr. Recep Akdur

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Halk Sağlığı A.D

Memurlar.Net
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Keçi Değil, Mevsimsel Grip

Dr. Ayşe Çakmakçı, Son Günlerde Yaygınlaşan Grip Vakalarından Korunmanın En Etkili Yolunun Zamanında Yaptırılan Grip Aşısı Olduğunu Söyledi.

Haber: Keçi Değil, Mevsimsel Grip
SPERM arttırıcı mucize bitkisel formul CymPlus;
Bu salgınların yeni bir virüs olmadığını, mevsimsel grip olduğunu hatırlatan Çakmakçı, geçen yılı "Domuz Gribi" ile geçiren halkımızın, bu yıl ki gribe uzun süre geçmediği için "keçi gribi" adını verdiğini söyledi.

Çakmakçı, "Tıp dilinde influenza denilen grip; çeşitli seviyelerde yıllık salgınlarla ve beklenmedik dünya çapında salgınlarla ortaya çıkan akut ateşli solunum yolu hastalığıdır" dedi.

"Ateş, üşüme, titreme, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, yaygın vücut ağrısı gribin en temel özelliğidir" diyen Çakmakçı, tedavinin en önemli kısmının korunma olduğunu söyledi.

Gribi önlemenin asıl yolunun grip aşılarının kullanılması olduğunu belirten Çakmakçı, "Grip aşılarının %70-90 oranında koruma gücü vardır. Güçten düşürücü hastalığı olanlarda, kemoterapi olanlarda, bakım evlerinde kalanlarda koruma oranı daha düşüktür. Ancak bu gruptaki hastalarda dahi hastaneye yatış ve zaturreyi %50-60 oranında önlerken griple ilişkili ölümleri %70-80 oranında azaltır. Aşı; grip mevsiminden önce son baharda Ekim- Kasım aylarında yapılmalıdır. Yumurta alerjisi olanlara yapılmamaktadır" diye konuştu.

Aşı önerilen kişiler;

• 50 yaş ve üzeri kişiler,
• Bakım evlerinde kalanlar ve diğer kronik bakım hastaları,
• Kronik akciğer (astım) ve kalp hastalığı olanlar,
• Böbrek hastalığı, şeker hastalığı, kas hastalığı, nörolojik hastalık gibi sürekli hastalığı olanlar,
• Gebeliğin 4-9 ayları grip salgın dönemine denk gelenler,
• 6 ay ve 5 yaş arası çocuklar,
• Sağlık çalışanları,
• Yukarıda sayılan hastalığı olanlara evde bakım sağlayanlara
• Tropikal bölgelere gidenlere, seyahat edenlere,
• Yatılı kalan öğrencilere,
• Grip riskini azaltmak isteyen her hangi biri.

Antibiyotiklerin; ancak grip üzerine eklenen bakteriyel enfeksiyonlarda doktor tarafından verildiğinde kullanılması gerektiğini hatırlatan Çakmakçı, şu uyarılarda bulundu: "Hastalığa yakalananlar, belirtilerin başlamasında 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar. Küçük çocuklar 10 güne kadar bulaştırıcı olabilirler. Hastalık belirtisi devam ettiği sürece potansiyel bulaştırıcı kabul edilmelidir.

Öksürük ve hapşurma sırasında ağız ve burun, tek kullanımlık kağıt mendil ile kapatılmalıdır. Mendil yoksa kolunuzun iç kısmına hapşurulmalı, mendil çöp sepetine atılmalıdır. Eller sıklıkla yıkanmalı, su – sabun – el antieptikleri bu amaçla kullanılabilir. Diğer kişilerle temastan mümkün olduğunca kaçınmak gerekmektedir. En iyi koruma yollarından biri ise bulunduğumuz ortamın havalandırılması, dengeli – iyi beslenme, bol C vitaminidir."

Mevsimsel gripte ölüm oranının çok düşük olduğunu da dile getiren Çakmakçı, çoğu hastanın tamamen iyileştiğini de sözlerine ekledi.

haberler.com
 
Tekerlekli Sandalye
Üst