Birden çok hastalığım var. Malulen mi yoksa başka tür bir emeklilik mi geçerli olacak

Merhaba;

Ağustos 2010'dan bugüne konulan hastalık teşhisleri ve geçirdiğim ameliyat sonrası bende aranıza katıldım. Engelli arkadaşların yönlendirmeleri sonucunda sağlık kurulu raporu çıkartmak amacıyla girişimlerde bulunarak tanınan haklardan faydalanmak için harekete geçtim. Kafama takılan bazı sorular mevcut ve bu soruların yanıtları site içerisinde dağınık bir şekilde bulunmakta. Kafamdaki soruların cevap bulması ve bu soruların yanıtlarını arayan arkadaşlarında tek bir konu içerisinde yanıtlara ulaşabilmesi için sorularımı yanıtlarsanız memnun olurum.

Özürlü kartı için yaptığım başvuru sonrasında Addison (%40), Hashimoto (%10), Tek Böbrek Nefrektomi (%10) olmak üzere sağlık kurulu raporum hazırlanmakta. Balthazar'a göre hesapladığımda %51 oranında engelli raporu alabilmekteyim.

Bunun üzerine SGK'dan da sevk alarak emeklilik için rapor çıkartmak amacıyla işlemlere başladım.

01/11/1995 tarihi itibariyle SSK girişim var ve 143 gün SSK'lığım
29/11/1996 tarihinden itibarende kesintisiz 14 yıl 3 ay 10 gün'de Bağkur'luluğum mevcut. (12.Basamak)

Toplam Günüm: 5283 gün

Hak ettiğim emeklilik malulen emeklilik mi? Erken emeklilik mi?

Erken emeklilik için gün sayımda yada yılımda bir sorun var mı?

Emeklilik işlemleri ortalama ne kadar sürede tamamlanmakta?

Emekli olduğumda alacağım maaş ortalama ne kadar?

Şu anda halen şirket ortağı ve müdürü olarak ticari faaliyetim devam etmekte, emekli olabilmek için bunlardan ayrılmalı mıyım?

Ayrıldığım durumda maaş bağlandıktan sonra üzerime herhangi bir ticari işletme açarsam yada çalışmaya başlarsam maaşım kesilebilir mi?

Emeklilik için engelli oranım Ankaraya gönderildiğinde balthazarla hesaplanan orandan daha da mı aşağıya çekilmekte?

Sorularıma vereceğiniz yanıtlar için şimdiden çok teşekkür ederim.

Engelsiz günler dilerim.

Saygılarımla.
ahmet gümüştekin
 
Bağ-Kur mensubu engelli statüsünde emekli edileceksiniz.
Buna göre, Bağ-Kur'lu Engellilerin Emeklilik Süreleri

Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %60 ve daha çok olanlar: 15 yıl, 3960 gün
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %50 – %59 arası olanlar: 16 yıl, 4320 gün
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %40-%49 arası olanlar: 18 yıl, 4680 gün primle emekli olurlar.

Emeklilik için başvurduğunuzda hizmet birleştirmesi yapılır ve ssk daki günleriniz bağ-kur la birleştirilir. Siz gerekli süreyi doldurmuşsunuz.
Vakit kaybetmeden kuruma muracaat ederek emeklilik işlemlerini başlatabilirsiniz.
Siz malulen emekli olamazsınız. Zira malulen emeklilik için "tek hastalıktan %60 oranında rapor almanız gerekmekte."
Şu anki durumunuz buna uygun değil. En azından saydığınız hastalık/sakatlıklara göre zor gözükmekte.

Emeklilik işlemleri 2-3 ay içerisinde sonuçlanır. Raporu ankaranın düşürüp düşürmeyeceği konusunda bişey diyemeyiz. Usulune göre düzenlenmiş ve sakatlık oranı cetveline uygun rapor verilmişse ankara'ya gittiği gibi onaylanır ve geri döner.
Emekli olduğunuz da SGDP (sosyal güvenlik destek primi) ödeyerek tekrar çalışabilirsiniz. (Not: malulen emekli olanlar hiç bir şekilde çalışamaz. Oysa engelli erken emekliliğinden yararlanan kişiler SGDP ödeyerek çalışabilir.

Üzerinize ticari işletme olmasının sorun yaratacağını sanmıyorum. Emin olmak için kurumu sorunuz yinede. Konuyla alakalı bağ-kur mensubu engellilerin emekli olduktan sonra üzerlerine ticari işletme olmasının sorun yaratıp yaratmayacağına dair bir düzenlemeden haberim yok. sizi yanlış yönlendirmek istemem.

Ne kadar maaş alacağınız konusunda bişey diyemiyorum. Şunu söyleyebilirim sadece. Ne kadar yüksek prim o kadar yüksek emekli maaşı demek.
Varsa başka sorunuz konu altında belirtiniz.
 
Malulen emeklilik ile Engelli Erken Emekliliği arasındaki fark nedir?

Herhangi bir sosyal hak kaybı var mıdır?

Bağkur'dan erken emekli olmuş bir arkadaş aldığı maaşı yazarsa memnun olurum.
 
Vergi indirimi için ayrıca başvuru yapmam gerekli midir?

Maaşlı çalışan bir kişi olmadığıma göre bana vergi indirimi başvurusunun sağlayacağı avantajlar nedir?
 
Malulen emeklilikle engelli erken emekliliği arasında ki fark malulen emeklilikte daha az hizmet yılı ve prim gün sayısıyla emekli olunabiliyor. Malulen emekliliğin avantajı o. Dezavantajı ise malulen emekli emekli olan kişi başka işte çalışamaz. Ek olarak bağ-kur mensubu engellilerde vergi indirimi zorunluluğu yok. İsteğe bağlı isterse alır istemezse almaz. Vergi indiriminin size avantajı derecesine göre her ay maaşınıza 50 ila 100 tl arası yansıması olur.
Bağ-Kur dan emekli olan her kişinin aldığı maaş aynı değildir. Basamağına göre değişir Siz 12 basamaktasınız sanırım. 12. basamaktaki arkadaşlarımız ne kadar maaş aldıklarını yazarsa bizde öğrenmiş oluruz.
 
Emeklilik süresine hesaplanan başlangıç sigorta tarihi.

ilk sigortamın başlangıcı olan 01/11/1995 tarihinde 17 yaşındaydım. Bu ilk giriş tarihi emeklilik süre hesabına dahil olur mu yoksa 1 yıl daha atar mı?
 
İşlemlerim halen devam ediyor. Engelli erken emekliliği için yapmış olduğum başvurumun malulen emeklilik olarak ilgili memur tarafından algılanması sonucu red cevabı aldım. Gelen red yazısına istinaden başvurumun Engelli erken emekliliği olarak değerlemeye alınmasını talep ettiğim bir dilekçeyle kuruma posta yoluyla tekrar başvurdum. Evraklarımın Samsun SGK'dan Ankaraya gönderildiğini ve orada tekrar Sağlık Kuruluna girdiğini evrak takip ekranından görüyorum ve merakla gelecek sonucu bekliyorum. Ah şu bürokrasi sen nelere kadirsin... :)
 
Hay allah. Bu memurlar ayaktamı uyuyorlar?
Neyse sağlık olsun. En fazla bir kaç ay daha geç emekli olursun.
 
Aralık 2012 tarihi itibariyle 4/b emeklisi olarak ilk maaşımı aldım. Emekli olmak güzel bir duygu. 660 TL maaş bağlandı, çalışmaya devam ettiğim için 90 TL SGDP kesiliyor elime 570 TL geçiyor.
 
Geri
Üst