Bitkisel Çaylar ve Faydaları

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Çay biz Türkler için vazgeçilmez ve kullanımı oldukca fazla bir içecektir. Fakat bizler genellikle "siyah çay" denilen çay türünü kullanırız. Pek çok kişi çayın sadece siyah çaydan oluştuğunu zanneder. Oysa siyah çaydan başka çaylar da vardır. Ve bu çaylar insan sağlığı üzerinde çok yararlıdır.
Bu çaylara genel olarak "Bitkisel Çaylar" deniliyor.

Bitkisel Çaylar ve Faydaları

İlk olarak yeşil çaydan bahsedelim.
Yeşil çay; Günde 4-5 fincan yesil çay vücudu zirh gibi koruyor. Yüksek tansiyondan uykusuzluga kadar birçok derde derman olan çaylar, dogru sekilde hazirlanmazsa zararli etkileri ortaya çikiyor

Gazi Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Ögretim Üyesi Farmokognozi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Sezik, bitkisel çaylarin alternatif içecek, koruyucu ve tedavi amaçli olmak üzere üç grupta ele alindigini belirterek 'Bu çaylar gün boyu içilen çay ve kahvenin yerine saglikli bir içecek olarak degerlendiriliyor. Çogu kisi sabah çayindan sonra artik, kusburnu, elma, adaçayi bitkilerinden hazirlanan çaylari tercih ediyor' dedi.

Bitkisel çaylarin vücudun direncini artirarak hastaliklardan korudugunu belirten Sezik, bu çaylarin tedavideki rolü hakkinda bilgi verdi: 'Nezle, grip gibi günlük rahatsizliklarin yaninda böbrek, karaciger hastaliklari, yüksek tansiyon gibi hastaliklarda da bitkisel çaylar yaygin bir sekilde kullaniliyor. Ancak, kanser gibi çok ciddi hastaliklarin tedavisinde bitkilerin çay halinde ilaç olarak kullanimi da görülmektedir.

Bu yanlis ve hastanin sagligini tehlikeye sokacak bir durumdur.' Bitkilerle Tedavi Dernegi Baskani Prof. Dr. Ekrem Sezik, bitkisel çaylarin tedavi amaçli kullaniminin yayginlasmasi nedeniyle ülkemizde de yürürlükte olan 'Avrupa Farmakopesi'nin bu tedavi edicilerle ilgili standartlar getirdigini söyledi.

Dogru sekilde hazirlanmadiginda bitkisel çaylarin etkisini gösteremeyecegine dikkat çeken Prof. Dr. Ekrem Sezik, 'Bitkisel çaylar, demleme, kaynatma ve normal isida hazirlanabilir. Yöntemlerin seçimi önemli. Çünkü bitkisel çay çözeltisine geçecek maddeler bu hazirlama yöntemlerine göre degisebilir. Yanlis yöntem seçilirse istenen maddeler geçmeyebilir veya istenmeyen maddeler geçebilir. Bitkisel çaylarin bir ilaç sekli oldugu unutulmamali ' diye konustu.

Düzenli için

Bitkisel çaylarin tedavi ve koruma amaçli kullanildiginda düzenli bir sekilde içilmesi gerektigine dikkat çeken Sezik, 'Bitkisel çaylar tedaviye uygun sekilde kullanildiginda istenen etki ortaya çikabilir. Tedavinin gerektirdigi süre tamamlaninca çay içilmesi de birakilmali. Aksi taktirde mutedil etki yapan maddelerin birikmesinden istenmeyen etkiler ortaya çikabilir. Istenen etkinin ortaya çikabilmesi için kürler arasinda bir süre birakilmali.'

Hastalara sabah aç karnina ve aksam yatmadan önce birer bardak bitkisel çay içmelerinin önerildigini belirten Sezik, 'Baska bir sekilde tavsiye edilmemisse çaylarin etkisini gösterebilmesi için aç karina , sicak ve yudum yudum içilmeli' dedi.

Seker yerine bal katin

Bitkisel çaylara tadlandirci olarak süzme bal ilavesi tavsiye ettiklerini belirten Sezik, 'Öksürüge karsi kullanilan çaylarda bal ilavesi balin da etkisiyle çayin daha etkili olmasini saglayacaktir. Suni tadlandiricilarin bitkisel çaylara ilave edilmesini önermiyoruz. Çünkü çaydaki etkili maddelerle reaksiyona girmesi kaçinilmazdir. Uçucu yag tasiyan droglarla hazirlanan çaylari herhangi bir tadlandirici katmadan içmek gerekir' dedi.

Erkeklere uyari

Dogal Tip Dernegi Baskani Dr. Ender Saraç, adaçayinda dogal östrojene (Kadinlik hormonu) yakin bilesikler oldugunu hatirlatip erkekleri bu çaydan günde iki fincandan fazla tüketmemeleri konusunda uyardi. Saraç, yanlis hazirlandiginda çaylarin olumsuz etkisinin ortaya çikabilecegine dikkat çekerek 'Adaçayi kaynatilmaz. Haslama ya da demleme seklinde hazirlanir. Iki, en fazla üç dakika kaynar su içinde kalirsa o zaman yararli maddelerini verir. Daha fazla kaynatilirsa aci bir tad olusur. Bu da bitkinin zararli maddeler verdigini gösterir. ' Saraç, çaylarin hijyenik ambalajlarda, ruhsatli olmasina dikkat edilmesi gerektigini belirterek 'Bunlara dikkat edilmezse yeterince randiman alinmayabilir, farkinda olmadan böcek ilaci bulasmis, toksitli çaylar içmis olabilirsiniz' dedi.

Kalbe de birebir

Case Western Üniversitesi uzmanlari tarafindan yapilan arastirmaya göre, günde 4-5 fincan yesil çayin kanserden koruyucu etkisi var. Dr. Ender Saraç, mayalanmamis siyah çaydan elde edilen yesil çayin vücut üzerindeki etkisi hakkinda bilgi verdi: 'Yaslanma ve yipranmaya yol açan maddelerin vücuttan temizlenmesine yardimci oluyor. Kan kolesterolü ve lipid düzeyini normal sinirlarda tutmaya yardimci olup kalp sagligini koruyor. Yesil çayda bulunan polifenol ve katesin adi verilen maddeler tümör olusumuna yol açan maddeleri yok ediyor. Yesil çay yaygin olarak içilen Asya ülkelerinde Bati'ya oranla kanser vakalarinin daha az oldugu biliniyor.'

Gençlik asisi Ginseng

Dr. Ender Saraç, yaslilik ve ona bagli etkileri azaltmakta ginseng çayinin önemli etkisi oldugunu belirterek 'Zihinsel ve fiziksel kapasitenin artirilmasina yardimci oluyor. Cinsel gücü artirici etkisi var. Yorgunlugu azaltiyor' dedi. Ginseng kökünün farkli türlerinin vücutta degisik sekilde etki gösterdigini kaydeden Saraç, 'Dünyada en çok bilinen türleri; Kirmizi Kore, Sibirya ve Kanada ginsengi. Kore ginsenginin canlandirici, uyarici ve isitici etkisi var. Sibirya yani soguk ginsenglerin etkisi ise tam tersi. Yaslanma ve yipranmaya karsi koruyucu özellikleri var. Kisinin fizyolojik durumuna göre ginseng seçimi yapilmali. Yüksek tansiyonu, asiri çarpintisi olan birine kirmizi ginseng vermek yanlis olabilir' dedi. Saraç, sabah ve öglen, günde iki fincan ginseng tüketiminin vücut için yararli oldugunu kaydetti.

Uykusuzluga nane hazimsizliga defne

Ayurveda Uzmani Dr. Ender Saraç, bitkisel çaylar hakkinda bilgi verdi:

Sari Kantaron

- Hazmi kolaylastiriyor

- Mide yanmalarina iyi geliyor

- Heyecani yatistiriyor

- Uykusuzluk durumunda rahatlatici etkisi var

- Kendinizi daha iyi hissetmenize yardimci

- Sari Kantaron'dan hazirlanan eriyik yaralarda yaniklarda, harici olarak kullanilabilir

Adaçayi

- Antiseptik özelligi var

- Direnci artirir

- Hafizayi açar

- Canlandirici etkisi var

- Bulantiyi kesiyor

- Hazim sistemini düzenliyor

- Gögsü yumusatiyor

- Sinirleri yatistiriyor

- Cilde iyi geliyor

Biberiye

- Kabizligi gideriyor

- Sindirim sistemine uyarici etki yapiyor

- Idrar söktürüyor

- Bas agrisina iyi geliyor

- Dolasimi canlandirir

- Vücuttan zehirli maddeleri atmaya yardimci olur

Defne

- Antiseptik özelligi var

- Hazmi kolaylastiriyor.

- Uykusuzluk problemine yardimci oluyor

- Saç dökülmesini engelliyor

- Rahatlatici etkisi var

Melissa

- Antiseptik özelligi var

- Gerginligi alir, uyumaya yardimci olur

- Gazi giderir

- Terlemeyi sagliyor

- Mideyi rahatlatir, hazmi düzenler

Kisnis

- Gaz gideriyor

- Hazmi kolaylastiriyor

Kusburnu

- C vitamini içeriyor

- Kabizligin giderilmesine yardimci oluyor

- Güç kazandiriyor

- Öksürüge iyi geliyor

- Alerji egzama ve hemoroide karsi yararli

Ihlamur

- Öksürüge iyi geliyor

- Yatistirici etkisi var

- Çarpintiya iyi geliyor, rahatlatiyor

- Uykusuzluk problemine yardimci oluyor

- Mideye iyi geliyor

- Balgam söktürücü etkisi var

Nane

- Hafif antiseptik özelligi var

- Mide bulantilarina karsi etkili

- Koku veriyor

- Ferahlatiyor

- Çarpintiya iyi geliyor

- Soguk alginliklarinda öneriliyor

- Sinir sisteminde yatistirici etki yaparak uyku problemlerine yardimci oluyor

Papatya

- Sindirim sistemini düzenler

- Idrar atirir

- Sinirleri yatistirir

- Gaz giderir

- Agrilari kesiyor

- Antiseptik özelligi bulunuyor

Sinameki

- Bagirsak üzerinde müshil etkisi yapar.

- Kabizlik sorunu için önerilir

Rezene

- Sancilarin giderilmesine yardimci olur

- Mideye iyi gelir

- Sinirleri yatistirir

- Gaz giderir

- Sindirimi düzenler
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Bende bitkisel çayları neredeyse siyah çay kadar kullanırım. Özellikle Ada Çayı vazgeçilmezimdir. Şiddetle tavsiye ederim. :)
 
D

deniz_incisi

Guest
bitkisel çayları severek tüketirim..
çay, kahve, bitkisel çaylarda şeker kullanmam.. genelde; yeşil çay, ısırgan otu, (papatya/rezene karışımı) kuşburnu içerim..

ada çayı hiç içmedim.. şiddetle tavsiyene uyacağım halil.. inşl. en kısa zamanda alıp içeceğim :)
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Isırgan otunun çayını hazırı var mı deniz incisi.
Ben ısırgan otunu kaynattırıp içiriyorum fakat normal bildiğimiz ısırganı bizim burdaki tarlalardan toplayıp yaptırıyorum.
 
D

deniz_incisi

Guest
evet halil,
ısırgan otunun hazır çayı var.. ama ben hiç hazır almadım..
tazesini bulmak zor buralarda.. kurutulmuşunu alıyorum kaynatıp içiyorum.. tazesi çok daha makbul tabi ki.. ne güzel, taze taze toplayıp içmekle iyi yapıyorsun.. geçenlerde köye gitmiştim ya, bizimde bahçelerimizde var.. topladım ve dün çorbasını yaptım.. çok tezzetli bir çorba olmuş yaaa :) ısırgan otu bir çok derde deva.. sık sık tüketmeliyiz..
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Haklısın Nuran doğal ortamda yetişen ve kimyasal işlemden geçmeyen çaylar daha iyidir tabi. Bu arada çorbasını bilmiyorum ama annem yemeğini yapıyor yoğurt katarak enfes oluyor. :)
Isırgan otu nun pek çok özelliği var bağışıklık sistemini güçleştirmek v.b gibi. Benim kullanmamda ki asıl amaç bende IBS denilen spastik kolon hastalığı var. (Bir çeşit bağırsak hastalığı) ısırgan otunun çayını yada yemeğini yediğimde inanılmaz derecede rahatlatıyor. Hatta kullandığım ilaçlardan bile etkili olduğunu söyleyebilirim.
 
Son düzenleme:
D

deniz_incisi

Guest
ısırgan otu ve yoğurt.. iki şifa birleşince mükemmel olur.. sevgili anneciğinin ellerine sağlık.. sana da afiyet, şifa olsun :)

çorbası da çok kolay.. ısırgan otunu doğrayıp bir soğanla suda haşlıyorum.. biraz un, bir yumurta, biraz zeytinyağı çırpıp hepsini karıştırıyorum.. 5 dakika kaynıyor, çorbam hazır :) her insan farklı yapabilir tabi ki.. birde ben yeşillikleri çiğ olarak, salata ve yoğurt karışımı seviyor ve tüketiyorum.. pek nadir pişirme yaparım.. ıspanağı bile yoğurtla karıştırıp yerim.. her insan bu yöntemi sevmez tabi ki.. ama vitamin kaybı olmuyor..

rahatsızlığına iyi gelmesine sevindim halil.. şifa olsun..
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yeşil Çay Mucizesi Kanıtlandı

yesil-cay-mucizesi-kanitlandi_48182_b.jpg


Yeşil çayın sayısız faydalarına bir yenisi daha eklendi. İşte yeşil çayın faydaları
Yeşil çayın faydaları yıllardır bilinen bir gerçek olsa da son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar da bu faydaları doğrular nitelikte.

En bilinen özelliği zayıflatmaya yardımcı olması olan bu çayın bakın başka hangi özellikleri var.

Yeşil çayın faydaları yıllardır bilinen bir gerçek olsa da son yapılan araştırmalarda kilo almayı önlediği de ortaya çıktı.
Yeşil çay içmek obezite sorunu olan insanlarda bile vücudun yağ emilimini azaltıyor ve kilo alımını önlüyor.Araştırma Amerika'daki Penn Eyalet Üniversitesi'nde obez fareler üzerinde yapıldı.Testler süresince obez farelere yüksek yağ içeren bir diyet uygulandı.İki gruba ayrılan farelerde yeşil çayda bulunan EGCG maddesi verilen farelerin, verilmeyenlere göre yüzde 45 daha yavaş kilo aldıkları görüldü.Araştırma görevlilerinden Joshua Lambert insanların ve farelerin beslenme şekillerinde bir fark olmadığını belirtti. Yeşil çayın diğer faydalarına gelince;

haberler

Yeşil çay insan ömrünü uzatır ve insan sağlığına çok faydalıdır!
Diyet yapanlar muhakkak kullanmalıdır! Zayıflamaya iyi bir yardımcıdır.
Kalp rahtsızlığı olanlar, Obezite, Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklar bazı kanser türlerinde yeşil çay çok ama çok faydalıdır.
Yapılan bu araştırmaya göre Siyah çayın da çok az bir faydasının olduğundan bahsedilmiştir fakat yeşil çay kadar etkili antioksidanlar içermemektedir.
Obezite ve damar hastalıklarında dengeli beslenme ve egzersizle birlikte uygulandığında çok faydalı sonuçlar vermektedir.
Şeker hastalığını önlemede son derece faydalıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst