Biyopsi Tanımı ve Yapılış Şekilleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Mikroskopta yapısını incelemek amacıyla hasta bir organ yada dokudan parça alma işlemi.

Parça alma işlemi pek acı vermediği için biyopsi genellikle uyuşturmaya (anestezi) başvurulmadan gerçekleştirilir. Bazen yerel uyuşturma yani ( lokal anestezi ) gerekebilir. Kuşkulu bir belirtiyle karşılaşan her kişi kanserin erken teşhisinde çok büyük önem taşıyan bu işlemi zaman geçirmeden bir an önce yaptırmalıdır.

Parça alınması çeşitli tekniklerle yapılır. Özel bir aygıt yardımıyla herhangi bir iç organa girilerek parça alınması, mukozanın fırçayla kazınması, bir sıvı yada yumuşak bir doku söz konusu olduğunda iğneyle çekilmesi gibi teknikler uygulanır. Biyopsi incelemesi amacıyla bir lenf düğümü çıkarılabilir. Döl yatağı boynu, karaciğer, solunum borusu, bağırsak ve meme dokularından parçalar alınabilir.

Kan hücrelerinin bir hastalığından kuşku duyuluyorsa omurilik sıvısından iğneyle örnek çekilerek laboratuvarda incelenir. Kanser durumunda hasta dokunun tahrişinin tehlikeli olabileceği ve kötücül hücrelerin hızla çoğalmasına yada bedene yayılmasına (metastaz ) yol açabileceği bilindiğinden, biyopsi çoğunlukla cerrahi girişim sırasındagerçekleştirilir.

Ur çıkarıldıktan sonra mikroskopta incelenir iyicil ise cerrahi işlemin sürdürülmesine gerek kalmaz. Kötücül ise girişim tamamlanır. Kötücül bir ur'un hücre incelemesi sonucunda ur'un türü saptanır ve inceleme teşhisin yanı sıra tedaviyide yönlendirir. Kanser hastalıklarında tedavi, ur'un türüne ve bulunduğu yere göre değişir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst