Böbrek Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Beslenme her hastalıkta olduğu gibi böbrek hastalıklarındada oldukca büyük bir rol oynamaktadır. Temel bir takım prensiplere dayalı olarak tüketeceğimiz her besin karın doyurmaktan çok tedaviyi destekleyici rol oynayacaktır.

Peki nasıl mı beslenmeliyiz?


beslenme.jpg

Böbrek hastalığında beslenme kişinin hastalığının seyrine göre farklılık göstermesiyle beraber eğer hastada diabet kalp rahatsızlığı gibi hastalıklarda eşlik ediyorsa ona göre şekillendirilmelidir.

Söylediğimiz gibi temel prensipte

-Karbonhidratlar
-Yağlar
-Proteinler vardır.

Karbonhidratlar gün içinde mutlaka tüketilmelidir. Karbonhidratlar iki grupta ele alınabilir.

1-Kompleks karbonhidratlar
2-Basit karbonhidratlar

Yapmamız gereken basit karbonhidratlardan uzak durup kompleks karbonhidratları tüketmektir. Peki basit ve kompleks karbonhidratlar hangi besinlerde mevcuttur şimdi onları sizlere aktaralım.

Yediğimiz ekmekten tükettiğimiz meyveye kadar bütün besinlerimiz.
Kurubakliyatlar, patates, makarna,pirinç, bezelye gibi sıkca tüketilmesi gereken besinlerdir.
Basit karbonhidratlar ise şeker,çikolata, bisküvi,kraker gibi bunların tüketilmemesi önerilmektedir.

Diğer bir konuya değinecek olursak vücudumuzun yapı taşları olan proteinlerdir. Proteinler hastalığın seyrinde oldukca önemli bir rol oynamaktadır. Zira hasta kilo kaybına uğrayabilir ve doku yapımında düşmeler olabilir. Bu durumun önüne geçmek doku yaptırımını arttırmak için proteinlere ihtiyaç duyulur.

Peki protein kaynaklarımızı biliyormuyuz?

-Kırmızı et
-Beyaz et
-Balık
-Peynir
-Süt
-Yoğurt
Protein içeriği yüksek kaliteli proteinlerdir.En kaliteli protein besini ise yumurtadır. Hekimimizin talimatları doğrultusunda bu besinler tüketilmelidir.

Diğer bir hususa geçecek olursak işte onlarda yağlardır.Yağlarında beslenmede büyük bir rolü olduğunu unutmayınız.

Günlük beslenmede vücudumuzun yağlarada ihtiyacı vardır fakat bu yağ seçimi çok önemlidir katı yağ yani margarinden uzak durulması bunun yerine zeytin yağı yada fındık yağı tercih edilmesi önemlidir. Yağlar vitamin emilimi ve hormonal sistemin işleyişi için önemlidir.

Tüm bunların yanı sıra en önemli noktalardan biriside sıvı tüketimidir. Şayet hastanın sıvı tüketimi kısıtlaması yoksa boşaltımı sağlaması açısından sıvı tüketimine önem verilmelidir. Asitli, gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durulması önerilmektedir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst