Böbrek Taşı Oluşumu Belirtileri Tedavi Yöntemleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Böbrek taşı nasıl oluşur?

Böbreklerimiz kandaki zararlı maddeleri süzen idrarla atımını sağlayan organlarımızdır.Kalsiyum, Ürik asit gibi maddeler idrarda yoğunlaşarak böbreğin idrar süzen kanalcıklarında birikip daha sonra büyüyerek kristaller oluştur bu kristallerin dahada büyümesi durumunda taş oluşumu gerçekleşir. Böbrek taşı dünyada Akdeniz iklimi kuşağında İspanya,İtalya,Türkiye ve orta doğu ülkelerinde daha sık Kuzey ülkelerinde daha eder görülmektedir.


bobrektasi-fae00i39.jpg

Oluşumunda rol oynayan etkenler nelerdir?

İklim
Yaş
Genetik faktör
Beslenme
Diyet alışkanlıkları
Metabolik hastalıklar rol oynamaktadır.

Böbrek taşının belirtileri nelerdir?

Böbrek taşı hastalarında bulantı,kusma,yan (böğür) ağrısı gibi şikayetler oluşmaktadır. Bu şikayetlerle Üroloji yada Dahiliye uzmanına başvurulması halinde ultrasonagrafi ile yada daha ileri tetkiklerle taş tesbiti yapılmaktadır. 4 m den küçük taşlar hasta hissetmeden düşürebilir daha büyüklerinde sancılı bir durum ortaya çıkabilir.

Böbrek taşından korunmak mümkünmüdür?

Budurum farklılık gösterebilir bazı kişilerde hiç oluşmazken,bazı kişilerde yılda bir kaç kez oluşabilmektedir. Korunmak için günde yaklaşık 2,5 L su tüketmek önemlidir.Beslenme alışkanlıklarını düzeltme kristal oluşumunu engelleyen ilaçlarda önemlidir.Ayrıca metabolik hastalıklar taş oluşumunda etkili olduğu için Gut hastalığı, kemik erimesi gibi hastalıklar araştırılmalıdır.

Böbrek taşı tedavi yöntemleri nelerdir?

4-5 m kadar olan taşlar sıvı tüketimi ağrı kesici ve spazm önleyiciler sayesinde düşürülebilir. Daha büyük düşmeyen taşlarda uygulanan yöntem hastaya hiç anastezi verilmeden bir sıkıntı yaratmadan şok dalgalarıyla taş kırma metodudur.
Bir diğer yöntemde daha büyük kırılmanın işe yaramadığı yada kırılsada düşmesi imkansız olan durumlarda hastanın sırt bölgesinde küçük bir kesi yapılarak taşın küçük parçalara ayrılıp dışarı çıkarılma işlemidir.Son zamanlarda çokca uygulanan bir yöntemde lazerle kırılıp eritilme işlemidir. Taşın büyüklüğüne göre yaklaşık 1 yada 1,5 saat süren bu işlem kapalı yöntemle yapıldığı için hiç kanama olmayan ve ertesi gün hastanın evine yollandığı bir işlemdir.

Bir hekimin isabetli karar verebilmesi taş hastalarına en uygun tedaviyi uygulayabilmesi için tüm bu tedavi metotlarının elinin altında olması gerekmektedir. Kapalı ameliyat yapan yerleri hastanın araştırıp oralarada ameliyat olmaları öneriliyor. Kapalı ameliyat çok geliştiği için artık açık ameliyatlar biraz geri planda kalmaktadır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst