Böbrek Taşları Tedavi Edilmezse Organ Kaybına Neden Olabilir

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Türkiye'de bir çok insanın ortak şikayeti halinde olan böbrek taşı sorunu tedavisi gecikmesi neticesinde organ kayıplarına neden olabilecek boyutta ciddi bir rahatsızlıktır. ESWL denilen böbrek taşı kırma yöntemi ile bu hastalığın tedavi edilmesi mümkündür.


Türkiye'de sıkça rastlanan böbrek taşı rahatsızlığının erken tedavi edilmemesi durumunda organ kaybına yol açtığı bildirildi.



Böbrek taşları zamanında kırılmazsa organ kaybına yol açıyor

Bursa Konur Tıp Merkezi Üroloji Hekimi Dr. Ethem Ruhi Göre, böbrek taşlarının, böbrekten atılan minerallerin oluşturduğu kristallerin birbirine yapışık büyümesiyle oluştuğunu, metabolik ve çevresel nedenlerin böbrek taşlarının nüks etme oranını yükselttiğini söyledi.

Böbrek taşlarının çok şiddetli ağrılara sebep olduğunu belirten Göre, "Hiç ağrı da yapmayabilir. Ağrının şiddeti böbrek taşının idrar akımının ne kadar engellediğine bağlı. Genellikle mide bulantısı, yanma hissi, idrarda kan ve sürekli tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu görülüyor." diye konuştu.

Taşların yüzde 85'inin kırma denilen ESWL ile tedavi edilebildiğine işaret eden Dr. Göre, şunları söyledi: "Üreter taşları ve 2 santimetreye kadar olan böbrek taşlarında ilk tedavi seçeneği olarak ESWL (taş kırma) öneriliyor. ESWL yöntemi böbrek taşlarının kırılmasında en çok kullanılan yöntem. Yöntem vücut dışından farklı frekanstaki şok dalgaları ile taşları kırma olarak da tanımlanıyor. Vücut dışından gönderilen şok dalgalar taşa çarparak kırılmasını sağlıyor. Açık cerrahi dokulara zarar verebiliyorken bu yöntem dokuların zarar görmesini engelliyor. ESWL yöntemi cerrahi müdahaleye gerek kalmadan taşın kırılmasını ve küçük parçalara dönüştürdüğü için de idrarla atılmasını sağlıyor."

Dr. Ethem Ruhi Göre taş kırma tedavisini takiben oluşabilecek problemleri azaltmak amacıyla yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Önerilen ilaçların düzenli olarak alınması gerekir. Mutlaka 2-2,5 litre (10-12 su bardağı) su tüketilmelidir. Mümkün olduğunca hareketli olunması taşların kısa sürede dökülmesi açısından faydalı olacaktır. Sıcak oturma banyoları (20-30 dakika kadar ve belden aşağısı suyun içinde olacak şekilde) yapılması yine özellikle idrar kanalının alt bölümündeki taşların dökülmesinde yararlı olacaktır. Önerilen kontrol randevusuna özellikle dikkat edilmelidir. Düşen taş parçaları daha sonradan yapılacak analiz için mümkün ise biriktirilip doktora getirilmelidir."
 
Tekerlekli Sandalye
Üst