Böbrek Taşları Tedavisi Perkütan Cerrahi/rırc

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Neden Oluşur?

Erkeklerde daha sık görülür. Böreğin doğumsal yapısal bozuklukları, yetersiz sıvı alımı, genetik nedenler, doğuştan bazı hastalıklar (sistinüri, hiperoxalüri, hiperkalsiüri, hiperürikozüri), ince barsak ameliyatı geçirmek, hiperparatiroidi, gut, sarkoidoz gibi hastalıklar.


10922692_10152546851126583_641551484453529439_n.jpg
Belirtiler (Semptomlar)

Ağrı (böğür, kasık, bazen karında ); Mide bulantısı ve karında şişkinlik hissi; idrarda kan görülmesi, sık idrara gitme, zorlu idrar yapma
Teşhis (Tanı) e Nasıl Gidilir?

BT, IVP, Ultrasonografi

Nasıl Tedavi Edilir?


Tedavi taşların böbrekteki yeri, büyüklüğü (boyutu), sertlik derecesi, böbreğin doğumsal anatomik yapısı göz önüne alınarak belirlenir.


Perkütan Nefrolitotomi(PNL, PCNL) Ameliyatı Nedir :
Bu ameliyat röntgen ışınları veya ultrasonografi eşliğinde kapalı, yani kesi olmadan sırt bölgesi civarında kalem kalınlığında delik açarak video kamerayla böbreğe ve taşlara ulaşıp taşı kırarak parçalara ayırmak ve parçaları dışarı alma şeklinde yapılır.

Perkütan Cerrahi (Pnl yada Pcnl) Kimlere Uygulanır?

Böbrek taşları eğer 1-1.5 cm den büyükse böbreğin neresinde ve hangi büyüklükte olursa olsun deneyimli bir cerrah Perkütan Cerrahiyi uygulayabilir. Çok büyük taşlarda böbrek de bir tüp bırakılıp, birkaç gün sonra ikinci bir ameliyat seansında kalan taşlar temizlenebilir.

Aşağıdaki resimde Perkütan tekniği ile yapıp bitirdiğimiz böbrek taşının röntgen filmi görülüyor.

bobrek-tasi-1.jpg

Perkütan Ameliyatı Öncesi ve Sonrası Seyir Nasıl?

Ameliyat günü sabah erken aç karına hastalarımız hastaneye yatıyor, ameliyat için gerekli tetkikler tamamlandıktan sonra ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Bu ameliyat genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sonrası hastanın böbreğine takılan bir tüp (nefrostomi tüpü ) ve idrar yolunda bir kateter (tüp) bırakılıyor, ameliyat sonrası duruma göre 1.veya 2. Gün bu tüpleri alıp hastalarımızın % 98 ini 3. Gün evlerine gönderebiliyoruz.

Eski klasik açık ameliyat şeklinde olduğu gibi böbreğe ve taşlara ulaşabilmek için vücut kaslarını kesmek gerekmediği için ameliyat sonrası ağrı son derece hafiftir ve iyileşme yani hastanın normal hayatına dönebilmesi 1-2 gün içinde gerçekleşmekte ve klasik ameliyat sonrası görülebilen yara fıtığı (insizyonel herni) görülmemektedir.

RIRC (RIRS) Retrograd Intra Renal Cerrahi Nedir?


Bu ameliyat tekniği son 10 yılda popülarize olmuş bir teknikdir. Bu ameliyat bir kamera yardımıyla idrar yolundan girilerek böbreğe kadar ulaşabilen ve böbrek içinde hareket edebilen “Flexibl Ureterorenoskop” cihazı ile gerçekleşir. Bu cihaz ile video kamera ile böbreğe kadar ulaşılır, taş ya da taşlar görüntülenip lazer enerji kaynağı ile kırılır. İdrar yolundan yani vücudun doğal deliğinden girilmesi nedeniyle vücutta kesi yada delik söz konusu değildir. Bu ameliyat tekniğini uygulayabilmek, cihazı kullanabilmek bu konuda eğitimli ve deneyimli olmayı gerektirir.

RIRC Hangi Hastalara Uygulanır?


Biz bu tekniği böbrekdeki 2-2.5 cm e kadar olan taşlara, idrar yolunun üst kısmındaki taşlara büyük bir başarı ile uyguluyoruz. Böbrekteki 2-2.5 cm’lik taşlara uygulandığında Perkütan Cerrahide olduğu gibi vücutta bir delik de açılmadığı için çok kilolu hastalarda ve kullandıkları ilaçlar vb. nedenlerle kanamaya meyilli hastalarda ideal tedavi yöntemidir.

Üreter diye adlandırdığımız böbrek ile mesane arasındaki idrar yolunun alt bölgesindeki taşlara idrar yolundan kamera eşliğinde girip taşları parçalıyoruz. Bu yönteme URS diyoruz. İdrar yolunun üst kısmındaki taşlar ise ancak RIRC yöntemiyle yapılabilir.

RIRC Ameliyatı Sonrası Seyir


Ameliyat genel anestezi altında yapılır, ameliyat sonrası genellikle idrar yoluna bir kateter koyuyor ve bunu ertesi ya da daha sonraki gün çıkartıyoruz ve kesi yara gibi problemler olmadığı için hastalarımız normal hayatlarına hemen dönebilirler.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst