Boğaz Kuruluğu Nedenleri ve Tedavi Biçimleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bir çok insanın yaşadığı boğaz kuruluğu bazı durumlarda altında yatan başka bir hastalığın habercisi olabilir. Önemsemediğimiz birçok belirti gibi boğaz kuruluğuda kendi başına bir sorun olmayıp daha ciddi sorunların varolan bir sinyali olabileceğini unutmayalım. Her boğaz kuruluğunun mutlaka bir nedeni vardır. Bu nedenler sistemik bazı hastalıklar olabileceği gibi burun tıkanıklığı neticesindede yaşanabilir. Bu konunun detaylarına inmeye ne dersiniz.

İşte detayları ile boğaz kuruluğu


Boğaz-Kuruluğuna-Ne-İyi-Gelir.jpg



Boğaz kuruluğuna neden olan hastalıklar

Ağız ve boğazda meydana gelen kuruluk hissi, ya o bölgeden kaynaklanan bir rahatsızlıktan ya da sitemik bazı hastalıklardan kaynaklanabilir. Genellikle ağız kuruluğunun nedeni burun tıkanıklığı olabilir.

Kişi ağzı açık uyuduğu için ağız içinde üretilen tükürük salgısı yetersiz olur ve boğaz kuruluğuna yol açar. Bu durumda kişi sabah uyandığında boğazı kuru olarak uyanır. Ayrıca şeker hastalığı, böbrek hastalıkları gibi bazı metabolik hastalıklarda da ağız ve boğaz kuruluğuna neden olur. Bu tip hastalar ağız ve boğaz kuruluğu ile doktora baş vururlar ve gereken tetkikler yapılarak neden araştırılır.
Boğaz kuruluğu hastalık belirtisi olabilir mi?

Boğaz kuruluğu, özellikle burun tıkanıklığına yol açan burun deviasyonu, burun eti büyüklükleri, sinüzit gibi burun tıkanıklığına yol açmış olan hastalıkların bulgusu olarak ortaya çıkabilir. Dolayısı ile hasta ağzı açık uyur ve boğaz kuruluğu kaçınılmaz olur. Boğazın arka duvarında farinks dokusunun enfeksiyonu ya da alerjik reaksiyonu olarak ta boğaz kuruluğu oluşabilir.

Ağız içerisinde tükürük salgısının azalmasına yol açan tükürük bezi hastalıklarının, tükürük bezi kanalının tıkanıklıklarına bağlı boğaz kuruluğu şikayetleri ortaya çıkabilir. Şeker hastalığı gibi bazı sistemik hastalıkların en önemli belirtisi olarak boğaz kuruluğu görülebilir. Özellikle yaz aylarında terleme ve sıvı kaybı nedeni ile az su içen kişilerde boğaz ve ağız kuruluğu meydana gelir. Kullanılan bazı ilaçlar, tansiyon ilaçları, idrar söktürücü ilaçlar gibi ilaçlar da ağız ve boğaz kuruluğu nedenleri arasındadır. Ayrıca sigara kullanımı, aşırı alkol kullanımı, bazı enfeksiyonlar, bademcik problemleri, gırtlak kanseri, böbrek sorunları, tükürük bezi kanseri, yüksek ateş ve ateşli hastalıklar gibi birçok neden boğaz kuruluğu yapabilir.
Boğaz kuruluğu nasıl tedavi edilir?

Boğaz kuruluğunun tedavisinde öncelikle boğaz kuruluğunun nedeni bulunur ve tedavi nedene yönelik yapılır. Eğer kişinin ağzı açık uyumasına bağlı bir boğaz kuruluğu oluyor ise ağız kuruluğunun nedeni olan burun tıkanıklığının giderilmesine yönelik tedavi uygulanır. Burundan kaynaklanan boğaz kuruluğu nedeni burun etinin büyüklüğü ve burun deviasyonu ise bunun için cerrahi tedavi veya alerjik tedaviler uygulanır.

Bazı durumlarda diş yerleşiminin bozukluğuna bağlı kişi ağzı açık uyumak zorunda kalıyor ise bu durumda diş doktorları tarafından tedaviler uygulanır. Sistemik hastalıklara bağlı, ağız ve boğaz kuruluğuna neden olan hastalığın tedavisi yapılır. Kullanılan bazı ilaçlara ağlı boğaz kuruluğu tedavisi, bu ilaçların düzenlenmesi ile boğaz kuruluğu tedavisi yapılır. Bol su içmek ağız kuruluğu ve boğaz kuruluğu tedavisinde önemlidir. Tükürük bezlerinde herhangi bir tıkanıklık söz konusu ise yine nedene yönelik tedavi uygulanır.

Boğaz kuruluğu şikayetinde hava nemlendirici kullanmak, ballı limonlu bitki çayları, nefes alıp verme teknikleri, sakız çiğneme, yeterli su içme gibi yöntemler ile boğaz kuruluğu bir miktar rahatlatılabilir. Fakat geçmeyen ve uzun süren boğaz kuruluğu şikayetleri olan hastaların en kısa zamanda bir kulak, burun, boğaz uzmanına baş vurmaları önemlidir. Çünkü bazen boğaz kuruluğu ciddi bir rahatsızlığın yanı sıra gelişebilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst