Boğaz ve Gribal Enfeksiyon İçin Doğal Tedavi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Oldukca fazla soğuğa maruz kaldığımız şu günlerde sıklıkla yaşanan gribal enfeksiyonlar boğaz ağrıları hayatımızı olumsuz etkilemektedir. Doktor kontrolleri ,alınan ilaçlar bu durumda oldukca etkili olmasına rağmen bitkisel tedavi ile iyileşmenizi hızlandırıp güzel sonuçlar alabilirsiniz. Nedir bu besinler diye merak ediyorsanız işte yazımızın devamı bu merakınızı giderecektir.



soguk-alginligi.jpg

Soğuk algınlığına karşı Nar kabuğunu kaynatıp için
Narın çekirdekleri ile birlikte çiğnenerek tüketilmesi suyunun sıkılıp içilmesinden çok daha faydalıdır. Ayrıca narın kabuğu kaynamış suda 10 dakika bekletilip içildiğinde ishale karşı etkilidir, gargara yapılıp tüketildiğinde ise boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir.

SOĞUK kış aylarında en doğal önlemimiz, koruyucu bitkisel tedavidir. Soğuk algınlığından korunmak için veya küçük hastalık sinyallerini atlatabilmek için neleri, nasıl tüketmeliyiz?

İstanbul Florence Nightingale Hastanesinden Diyetisyen Ece Günay Akkuş kendimizi doğal yollarla koruyabilmenin adımlarını belirtiyor;



En güzel antioksidan nar: Narın çekirdekleri ile birlikte çiğnenerek tüketilmesi suyunun sıkılıp içilmesinden çok daha faydalıdır. Ayrıca narın kabuğu kaynamış suda 10 dakika bekletilip içildiğinde ishale karşı etkilidir, gargara yapılıp tüketildiğinde ise boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir.

Mürver bitkisinin gizemi: Bağışıklık sistemini güçlendir. Gribe ve öksürüğe faydalıdır. Nane ile birlikte demlenerek tüketilebilir. Karabiber: Ye-meklere lezzet vermesinin dışında, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır. Karabiber ile hazır-lanan çay gargara şeklinde uygulandığında boğaz enfeksiyonu ve ağrının azalmasına yardımcı olur.

SOĞUK ALGINLIĞINA KAKULE

Sarımsak: Kanın antioksidant kapasitesini arttırır, bağışıklık sistemini destekler.

Kakule: Soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, yüksek ateş şikayetlerinin hafifletilmesinde, ağız ve boğaz iltihaplarının gide-rilmesinde etkilidir. Demleme usulü, çeşitli baha-ratlarla karıştırılarak içilmesi önerilir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bakterilerin yol açtığı boğaz ağrılarında doktorunuzun önerdiği bir antibiyotik kullanılabilir. Durumunuza göre bu antibiyotik basit olabildiği gibi penisilin olabilir, oral alınabildiği gibi enjeksiyon yolu ile verilmesi de gerekebilir. Hangi tür ilaç olursa olsun doktorunuzun belirttiği sürece mutlaka kullanın.


Antibiyotiklerin yeterli süre kullanılmaması sonucu tedavi edilmeyen Strep boğaz iltihabı romatizmal ateş ve ciddi böbrek iltihaplarına yol açabilir.


EVDE HAZIRLANABİLECEK İLAÇLAR NELERDİR? HAYATINIZI NASIL GEÇİRMELİSİNİZ?

Evde dinlenme ve sağlıklı beslenme gibi bakım önerileri genellikle geçici olarak rahatlama sağlamaktadırlar. Aşağıdaki tavsiyeleri deneyebilirsiniz:

• Dinlenme. Yeterli miktarda uyuyun ve sessiz bir ortamda dinlenin.

• Sıvı tüketimi. Boğazı nemli tutmak ve su kaybını önlemek için bol su içmeniz önerilir.

• Rahatlatıcı yiyecek ve içecekler tüketmeyi deneyin. Kafeinsiz sıcak çay, balla birlikte sıcak su gibi içecekler boğaz ağrısının yatışmasına yardımcı olacaktır.

• Tuzlu su ile gargara. Belli bir miktarda tuz katılarak hazırlanan tuzlu su gargarası boğaz ağrısına faydalı olacaktır. Gargara yapılan su tükürülür.

• Havayı nemlendirme. Hava nemlendirici cihazlar ve buharlı banyo yapılması kuru havadan olumsuz etkilenen boğazlar için faydalı olacaktır.

• Pastil tüketimi. Pastil yenmesi boğaz ağrısını yatıştırır. Küçük çocuklar için boğulma tehlikesi olabileceği için 4 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir.

• Tahriş edici maddelerden kaçının. Boğaz tahrişine yol açabilecek sigara dumanı ve diğer temizlik ürünlerinden kaçınınız.


• Bal ve limon kullanınız. Bal ile limonu karıştırarak sıcak bir bardak suyun içine katın ve bu şekilde tüketin. Bal boğazınızı kaplayarak yumuşatır, limon ise balgamın azaltılmasına yardımcı olur.

• Boğaz kapsülü veya sert bir şeker emin. Bu işlemin kendisi, mutlak rahatlama sağlamaz, ancak tükürük üretimini arttırarak, boğazın yıkanmasını ve arınmasını sağlayacaktır. Ayrıca havadaki nemi artırmak da balgam zarlarınızın kurumasını önler. Bu da iltihaplanmayı azaltarak uyumayı daha kolay hale getirir.

• Sesinizi veya ses tellerinizi dinlendirin. Eğer boğaz ağrısı gırtlağınızı etkilediyse, konuşmanız daha fazla tahrişe ve geçici ses kaybına (laranjit) yol açabilir.

Ayrıca,

• Diğer pek çok hastalıkta olduğu gibi boğaz ağrısında da kuşkusuz el yıkamanın da büyük önemi bulunmaktadır. Hastalıkları önlemenin en basit yollarından biri el yıkamaktan geçmektedir.

• Çatal, bıçak, bardak gibi mutfak gereçleri ile mendil veya havlu gibi kişisel eşyaları başkaları ile paylaşmaktan kaçının.

• Kamuya açık alanlardaki telefonlarla konuşmaktan veya çeşmelere ağzınızı dayayarak su içmekten kaçının.

• Hasta olan kişilerle öpüşme, tokalaşma şeklinde yakın temasta bulunmaktan kaçının.

• Hava kirliliğinin yüksek olduğu günlerde mümkün olduğunca içerde kalmaya çalışın.

• Eğer vakit geçirdiğiniz alanda hava kuru ise ortamı nemlendiriniz.

ALTERNATİF TIP Dikkat

Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar nedeniyle kaşınan, kızaran, şişen ve tahriş olan boğazınız rahatsızlık veren ve yemek yemeği ve konuşmayı zorlaştıran ağrılara neden olabilir.
Alternatif tedaviler boğaz ağrısı tedavisinde kullanılmasına rağmen, bilimsel açıdan kanıtlanmamışlardır. Reçeteli ilaçlar ile etkileşime girebilir ve bazı sağlık koşulları olan çocuklar, hamile kadınlar ve insanlar için güvenli olmayabilirler. Bu nedenle bitkisel ilaçlar gibi alternatif tedavilere geçmeden önce doktorunuza danışınız.

Nedeni ne olursa olsun ortaya çıkan boğaz ağrılarını hafifletmek ve boğazınızı yumuşatmak için bitki çaylarından faydalanabilirsiniz. Tüketilen doğru bitki çayları, öksürüğü de azaltarak boğazın daha fazla tahriş olmasını önler. Papatya çayı, adaçayı ve okaliptüs gibi boğaz ağrısı belirtilerine iyi gelen çayların dışında doğal bir antibiyotik olan sarımsak da boğaz ağrısı tedavisinde etkili bir bitkisel çözümdür.

Bitkiler kullanılarak hazırlanan çaylar ve ağız gargaraları, boğaz ağrısı tedavisinde iki farklı şekilde faydalı olur. Birincisi, tahriş olan boğaz iç zarı üzerinde mukozaya benzer bir tabaka oluşturarak daha fazla tahriş meydana gelmesini engeller. İkincisi ise bağışıklık sistemine yardımcı olarak boğazda oluşan iltihaplanmayı azaltmak ve ağrılara neden olan hastalığın daha kısa sürede geçmesini sağlamaktır. Aşağıdaki bitkileri sıcak çay şeklinde hazırlayarak tüketebilirsiniz. Ancak düzenli olarak ilaç kullananlar, gebe kadınlar veya başka bir rahatsızlığı olan hastalar bu çayların olası yan etkilerinden korunmak için soğuttuktan sonra suyunu yaparak tüketebilirler.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst