Boyun Tümörleri Tanı ve Tedavisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Tümörler vücudumuzun herhangibir bölgesinde ortaya çıkabilirler. Bunların iyi huylu yada kötü huylu mu olduğunun tesbiti akabinde tedavi planlanır. Her hastalıkta erken tanının önemi çok büyük olduğu gibi tümörlerdede aynı durum geçerlidir. Bir çok kez çeşitli tümörler hakkında sizlerle bilgiler paylaştık bugünki paylaşımımızda boyun tümörleri hakkında olacaktır. Bu konu hakkında sizlerinde merak ettikleri varsa mutlaka yazımıza bir göz atmalısınız.


boyun-tumorleri.jpg


Boyun Tümörleri

Boyun tümörleri, boyunda saptanan bir şişlik, çoğunlukla kişilerde kötü huylu bir tümör endişesini oluşturmaktadır. İyi veya kötü huylu tümörler arasında olan ayırımı yapmak her zaman kolay olmamaktadır fakat belli bir sırayla yapılan muayene ve incelemelerle doğru tanıya şekilde ve tedaviyi planlamak mümkün olacaktır. Boyunda görülen bir şişliğin belirlenmesinde hastanın yaşı, şişliğin boyunda bulunan yeri ve şişliğin boyundaki büyüklüğü, ne kadar süredir bulunduğu, şişlikte farklılık olup olmadığı ve bu durumun yanı sıra başka şikayetlerin var olup olmadığı gibi bilgiler belirlenen tanıya yardımcı olur.

Boyun tümörleri farklı nedenleri bulunmaktadır.


Doğuştan olan şişliklerin meydana gelmesi,
Enfeksiyon rahatsızlıklarının boyun bölgesinde sürekli olarak belirmesi,
Aktinomikozis belirtisi,
Toksoplazmozis belirtisi,
Enfeksiyöz mononüleoz meydana gelmesi,
Kedi tırmığı hastalığının oluşması,
Tüberküloz belirtisi meydana gelmesi,
Lenfadenit belirtisi,
Travmaların gerçekleşmesi,
İnflamatuar hastalıkları meydana gelmesi,
Sarkoidoz rahatsızlığı oluşumu,
Castleman hastalığı oluşumu,
Kimura hastalığı belirmesi,
İnflamatuar pseudotümör gerçekleşmesi,

İyi huylu boyun tümörleri: Lipom, hemanjiom, nörinom, fibrom tümörleri olarak bilinmektedir.

Kötü huylu tümörler:
Tiroid bezi kanserleri, tükürük bezi kanseri, lanfoma, sarkoma, ağız kanseri, gırtlak kanseri ve yutak kanserlerinin metastazları, vücudun başka bölgelerindeki kanserlerin yani karın içi organlar, akciğer metastazları kötü huylu olan boyun tümörleri olmaktadır.


Boyun Tümörlerinde Tanı:
Boyun organları ve diğer baş ve boyun bölgeleriyle uzak olan bölgelerde oluşacak olan sorunlar için kapsamlı bir muayene gerçekleşmelidir. Yapılan bu kontrolde öncelikli olarak boyun bölgesi, baş ve boyun cildinin kontrolü, ağız boşluğu, yutak, gırtlak değerlendirilmesi yapılmaktadır. Akciğerler, karın ve diğer lenf bezi içren bölgeler de muayene yapılmalıdır. Muayeneden elde edilen bilgilere göre gerekli görüldüğünde görüntüleme yöntemlerinden yani röntgen, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, anjiyografi gibi yöntemlerinden faydalanılır. Boyun tümörleri tanısı için bazen iğneyle alınan hücre biyopsisi ve cerrahi bir uygulamada doku biyopsisi işlemine ihtiyaç vardır. Bu işlemin bir dizi kontrolden geçirildikten sonra mikroskop altında incelenme işlemi yapılmaktadır. Bu işlem patoloji değerlendirmesi sonucunda tanıya ulaşmaktadır.

Boyun Tümörleri Tedavisi:
Boyunda en sık lenf bezlerinin enfeksiyonlara bağlı şişlikleri yani lenfadenit görülmektedir. Bunların çoğu kendiliğinden yada antibiyotik tedavisiyle düzelmektedir. Diğer inflamatuar şişlikler de de genellikle ilaç tedavisi gerçekleşmektedir. Doğuştan gelen, travmaya bağlı şişliklerin ve iyi huylu boyun tümörlerinin tedavisi genellikle cerrahi tedaviyle yapılır. Kötü huylu boyun tümörleri cerrahi olarak uygulanan radyoterapi işlemi ve kemoterapi uygulaması uygundur veya birkaçı uygun görülür.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst