Boyunda Kireçlenme Belirti ve Tedavisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Belirtileri çoğuzaman boyun fıtığına benzeyen, oldukca rahatsızlık veren semtomlara sahip olan boyun kireçlenmesi hakkında geniş bilgiye yer vereceğimiz yazımızı sizler için hazırladık.
Tüm yönleri ile işte Boyun Kireçlenmesi


images.jpg


Yaşla artan dejeneratif süreç de halk arasında kireçlenme denilen duruma yol açarak hastada boyun ağrısı artmasına neden olabilir. Boyun kireçlenmesi, boyundaki bağlar ve kıkırdakların yıpranması sonucu oluşur. Bağların sertleştiği, kemiklerde çıkıntıların meydana geldiği bu yıpranma neticesinde omurilik ve sinir kanalları daralır. Bu daralma sebebiyle sinirlere baskı olur ve sonuç olarak boyun ağrısı başlar.

Yaşlılıkla beraber omurların arasında bulunan disk denilen yapının iç kısmında su miktarı azalabilir, ve bu durum diskin görevini yapmasını engeller. Diskin bozulması ile yüksekliği de azalır ve boyun omurlarının arka tarafında bulunan eklemlere daha fazla yük binmeye başlar. Yük dağılımındaki ve hareket yeteneğindeki bu dengesizlik omurlarda bozulmaya yol açar ve anormal kemik uzantıları oluşur. Bu kemik uzantıları da boyun ağrısı yakınmasına yol açabilir. Sonrasında diskin dış tabakasında da bozulmalar başlayıp yırtılmalar görülebilir. Bu yırtılmalar iyice ilerlerse, diskin iç yapısı yırtıktan dışarı çıkarak, yani boyun fıtığı oluşturarak, omurilik ve kollara giden sinirlere bası yapacak duruma gelir.


Boyun Kireçlenmesinin Nedenleri

İnsanlar yaşlandıkça boyun kireçlenmesi ihtimali de önemli ölçüde artar. Bunun nedeni omurgadaki disk, kemik ve eklemlerin zamanla tahrip edici boyutta yıpranma ve aşınmalara uğramasıdır. Boyun kireçlenmesinin birçok nedeni vardır. En yaygın nedenler şunlardır:

1. Duruş Bozukluğu
Kafa ve boyunu uzun süre aynı pozisyonda tutmak boyunda sertleşmeye yol açarak kireçlenmeye neden olabilir.

2. Aşırı Kullanma

Boyun etrafındaki belirli eklemlerin uzun süre kullanılması da boyun kireçlenmesi riskini artırır. Sakız çiğnemek, dişleri gıcırdatmak, ya da uzun süre bilgisayar ekranına bakmak boyun eklemlerinin aşırı kullanılmasına neden olur.

3. Sakatlıklar

Boyundaki omurlar ve omurga bir düşme ya da kaza sonucu sakatlanarak boyunda kireçlenmeyi doğurabilir.

4. Enfeksiyonlar
Menenjit, ansefalit (beyin iltihabı) ve lyme hastalığı gibi bazı hastalıklar boyun eklemlerinde kireçlenme gibi ciddi yan etkilere yol açabilir.

Boyun kireçlenmesi nadiren kemik ya da omurga rahatsızlıklarından da kaynaklanabilir. Fakat bireysel olarak boyun kireçlenmesinin nedenini tam olarak belirlemek bazen mümkün olmayabilir.

Boyun Kireçlenmesi Belirtileri

Boyun kireçlenmesinin ilk aşamada boyun bölgesinde şiddetli ağrılar ve sertleşme gibi etkileri vardır. Rahatsızlık ilerledikçe ortaya çıkabilecek muhtemel belirtiler şunlardır:

Yorgunluk
Baş ağrıları ve sersemlik
Asabilik
Boyun bölgesinde kas spazmları
El ve kollarda uyuşma ve zayıflama
Boyunda başlayan zamanla omuz ve kollara da yayılan ağrılar
Boyunda çatlama, tıkırtı ve gıcırtı benzeri sesler
Uyku zorlukları ve bölünmesi
Eklemlerde şişme
Duyarlılık artışı


Yukarıda verilen belirtilerin herhangi birisi görüldüğünde doktora gitmeniz tavsiye olunur.
Boyun Kireçlenmesi Tedavisi


Boyun kireçlenmesinin tedavisinde temel amaç ilerleyen zamanlarda eklemlerde ortaya çıkabilecek olası hasarları ve belirtileri önlemektir. Rahatsızlığın şiddetine göre tedavi seçenekleri şunlar olabilir.

Steroit olmayan anti-enflamatuar ilaçlar ağrıyı ve şişmeyi engeller.
Eklemlerde enflamasyonu azaltmak için sıcak ve soğuk terapi uygulanır.
Boyun sertleşmesine karşı fiziksel terapiler ve diğer egzersizler etkili sonuçlar verebilir.
Medikal boyunluklar kullanmak boyun hareketlerini sınırlamada etkilidir.
Boyun bölgesine steroit enjeksiyonlar yaptırılabilir.
Kiropaktik manipülasyon boyundaki omurların dizilimini ve esnekliğini sağlamak için etkilidir.

Bu tedavi seçeneklerinin olumlu sonuç vermediği durumlarda doktorlar aşağıdaki ameliyat seçeneklerini tavsiye edebilir:

Kemik çıkıntıları ve bel fıtığı kaynaklı omurilikteki baskıyı cerrahi yolla tedavi etmek
Belirli eklemler değiştirmek
Tendonları restore etmek
İltihaplı dokuyu almak

Boyun eklemlerinin belirtilerini doğal tedavi yöntemleri kullanarak hafifletmek de mümkündür. Boyun kireçlenmesi için bazı önleyici müdahaleler şunlardır:

1. Egzersiz Yapmak

Rahatsızlığın belirtileri aktif olmadığı durumlarda boyun eklemlerini çalıştırmayı deneyebilirsiniz fakat aşrıya kaçmamak önemlidir. Haftanın 5 günü yüzmek ya da 30-45’er dakikalık yürüyüşler yapmak da önemlidir. Egzersizlerden önce ve sonra gerdirme yapmak da önemli bir ayrıntıdır.

2. Buz Kullanmak

Boyun bölgesinde sertleşme ya da ağrı hissettiğinizde bölgeye buz torbası koymak iyi ve etkili bir seçenektir.

3. Sıcak Banyo

Boyun bölgesini 15-20 dakika sıcak suda tutmak eklem ağrılarını hafifletir ve boyun kaslarının gevşemesini sağlar. Bu işlem rahatça uyumayı da sağlar.

4. Vücut Duruşuna Dikkat Etmek

Özellikle bilgisayar başında çalışırken sırt ve boyun bölgesinin destekli olmasına özen gösterin. Monitörünüzü gözün tam karşısında tutarsanız boynunuzu aşağı ve yukarı çok fazla hareket ettirmek zorunda kalmazsınız.

5. Uykuda Destek Kullanmak

Boynunuzu destekleyen ve sabah boyun ağrılarıyla uyanmayı engellemek için uygun bir yastık kullanmak çok önemlidir. Ayrıca yatağınızın sert olması da sırt kaslarının sağlığı için önemlidir.

6. Yoga

Yoga egzersizleri de sırttaki gerginliği azaltmak için oldukça etkilidir. Yoga ayrıca kireçlenmelerin belirtilerini hafifletmede de çok etkilidir.

7. Masaj Terapisi
Boyun çevresine yapılan hafif masajlar kireçlenme kaynaklı ağrı ve sertleşmeler için geçici destek sağlar. Fakat bu masajları rahatsızlık hakkında profesyonel bilgi sahibi olan kişilere yaptırmak daha iyidir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Boyun Kireçlenmesi Egzersizleri

Boyun kireçlenmesi durumunda yapılabilecek egzersiz hareketleri


boyun-kireclenmesi-egzersizleri.jpg



 
Tekerlekli Sandalye
Üst