Braille Alfabesi Tabletlerde Kullanılabilir mi?

6818.jpg


Bir grup Amerikalı araştırmacı, bu soruya yanıt aramak için çeşitli çalışmalar yapıyor.

Braille Alfabesi, dünya üzerindeki görme engelli insanların hayattaki en büyük iletişim kaynaklarından birisi. 1821-1825 arası yıllarda Louis Braille tarafından geliştirilmiştir. Sistematik olarak, iki kolon halinde üçerli olarak sıralanmış altı adet kabarcıktan oluşur ve el yordamı ile bu kabarcıklardaki çeşitli formasyonlarda okunur.

Stanford Üniversitesi‘nden Sohan Dharmaraja ve New Mexico Üniversitesi öğrencisi Adam Duran ve Yardımcı Doçent Adrian Lew, Stanford Üniversitesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve öğrencilerin gelecekteki teknolojilerle ilgili yaratıcı düşüncelerini destekleyen bir yarışmada ortaya çıkan fikir üzerine çeşitli çalışmalara başladılar.

Projeye göre, ekran üzerine elini koyan bir kişinin parmaklarının hareketinden itibaren bunlar Braille Alfabesi‘ndeki sembollerle eşleştirilip, yazıya ve menü komutlarına dönüştürülecek.

Sunumlarda, Adam Duran, tablet üzerinden çeşitli karmaşık problem ve denklem örneklerini doğru şekilde yazmayı başardı.

Ancak bu teknolojinin çözeceği dertler sadece bu kadar kompleks şeyler değil. Örneğin, ders esnasında not tutmak isteyen görme engelli bir öğrenci, veya sokakta herhangi bir şeyi not etmek isteyen biri, tableti sayesinde eskisine oranla çok daha rahat not alabilecek. En azından, öngörülen şey bu.
 
Geri
Üst