Bronş İltihapları

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bronş hastalıklarının en sık rastlananı bronş iltihapları yani ( bronşitler dir.)

Aşırı müküs salgılanmasıyla birlikte gelişen bronş iltihaplarına, sonradan çeşitli enfeksiyonlar eklenir. Bütün bronş iltihaplarının belirtileri, solunum sıkıntısı, öksürük, balgam çıkarma, ateş yükselmesi , genel durum bozulması ve göğüsten gelen hırıltılı ses tir.

Soluk borusu bronş iltihabı mevsimsel bir nezleyi, bir virüs ( kızamık, grip ) yada bakteri (boğmaca) hastalığını izler. Önce burun ve yutakta sınırlı olan iltihap gırtlağa , soluk borusuna ve bronşlara yayılır. Hastalığın başlangıcındaki öksürük ve göğüs ağrılarını, irinli balgam çıkarma izler.

Tedavi
hastayı ılık nemli bir ortamda tutup, öksürük yatıştırıcı balgam sıvılaştıreıcı ve balgam söktürücü, spazm çözücü ve enfeksiyon giderici antibiyotiklerele sağlanır.

Hastaların çoğu çok geçmeden iyileşir ve bronşlar yeniden normal durumuna döner. Ama bronş iltihaplarının sık, sık yinelenmesi mukozaların dayanıksızlaşmasına ve süreğen bronş iltihabı adı verilen kalıcı bir iltihabın broşlara yerleşmesine yol açar.

Süreğen broş iltihabı yavaş evrimiyle soğuk yada grip salgını gibi nedenlerle sık sık tekrarlanmasına neticelenir. Bir akciğer amfizemi üstüne yerleşen soluk darlığı ve balgam çıkarma, ciddi sonuçlara yol açabilir. Süreğen bronş iltihabı uzun süre astım hastalığı çeken kişilerde verem geçirmiş kişilerde'de ortaya çıkasbilir.

Ayrıca hava kirliliği nedeniyle kentlerde daha sık görülmektedir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bronş Genişlemesi

Bronş genişlemesi ( bronşektazi) broş çaplarının sürekli artması ve bronş çeperlerinin bozulmasıdır. Sınırlı veya yaygın durumda olma ihtimalleri söz konusudur.

Her yaşta görülebilen hastalık, genellikle kızamık hastalığı burun, sinüs, diş bademcik enfeksiyonları sonucu ortaya çıkar. Solunum sıkıntısına yol açan bronş tıkanıklıkları bronşa bir yabancı maddenin kaçması göğüsteki bir organın yada bir lenf bezinin, bir urun dıştan baskısının sonucuda olabilir. Bu durum ikincil diye adlandırılan bronş gemişlemesine sebebiyet vermektedir.

Başlangıçta hastalık pek belirti vermez öksürükle çıkarılan balgamlar uzun aralıklarla gelirler. Sonra sıklıkları artar ve sürekli bir hal alırlar. Genel durum giderek bozulmaya başlar. Solunum sıkıntısı artar ve kalp etkilenmeye başlar.

Tedavinin temeli antibiyotikler verilmesine dayanır. Sıcak ve kuru ortamda yaşama ,kaplıca kürleri, solunum düzenleyici nefes egzersizleri, bronşların boşaltılması gibi önlemlere baş vurulur.

Tıbbi tedavinin yanıt vermediği bazı hastalarda bazen akciğer lobu parçasının yada lobunun ameliyatla çıkarılmasına (lobektomi) baş vurmak gerekir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst