Bu eğitimi alanın işi hazır!

F

Fırtına

Guest
İşitme Cihazları Akustik Akademi Derneği (İCAAD), Türkiye'de sektörün ilk okulunu açıyor. İki yıllık eğitimi tamamlayanların en az 2 bin TL maaşla işi hazır..

İşitme sektörü, büyük bir eğitim kurumuna kavuştu... Yaklaşık bir yıl önce İstanbul'da tamamen sosyal sorumluluk çerçevesinde sektörün gelişmesine destek amacıyla kurulan İşitme Cihazları Akustik Akademi Derneği (İCAAD) deneyimli eğitmen açığının da umudu oldu. Yaklaşık 3 milyon işitme engellinin bulunduğu Türkiye'de sektörün en büyük sorunu olan kalifiye eleman sıkıntısını çözmek için harekete geçen İCAAD, bir yandan işsiz gençlere iş imkânı sağlayacak, bir yandan da işitme sektörüne kalifiye eleman yetiştirecek.

Avrupa Birliği nezdinde Almanya'da odyoloji ve akustik alanında 40 yıldır eğitim veren ve binlerce kalifiye eleman yetiştiren BİHA (Bundesinnung der Hörgerate-Akustik Körperschaft des öffentlichen Rechts Deutschland) ile partnerlik sözleşmesi imzalayan İCAAD, kuracağı meslek yüksek okulunda akustiker yetiştirecek. Eylül ayında eğitime başlayacak olan akademi, BİHA'nın eğitim programına paralel eğitim verecek. İCAAD Başkanı Mehmet Emin Ağaç, KBB doktorları, uzman odyologlar ve uzman akustikerlerin işbirliğiyle işitme kaybı yaşayan insanlara daha iyi hizmet verileceği, yaşam kalitelerini yükseltecekleri ve aynı zamanda prestijli bir sektör oluşacağı görüşünde..

En az 2 bin TL maaş Türkiye'de hızla gelişen işitme sektöründe büyük oranda teknik eleman sorunu yaşandığını söyleyen İCAAD Başkanı Mehmet Emin Ağaç, "Sektörün en gelişmiş cihazları ülkemizde satılıyor. Ancak bu cihazların ayarını yapacak, kalıbını çıkaracak teknik eleman çok az" diyerek sektörün kalifiye elaman ihtiyacına dikkat çekiyor. Şu an Türkiye'de 1500 akustiker, 1000 uzman akustikere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ağaç, en az 1500 işitme merkezine gereksinim olduğunu söylüyor. Ağaç'a göre sektörde potansiyel çok ama teknik eleman sıkıntısı nedeniyle yeni mağazalar açılamıyor. Eleman ihtiyacı ise önümüzdeki yıllarda artacak.

Bu nedenle, sektörde yeni kurulan İCAAD'ın sosyal sorumluluk kapsamında sektörün ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla bir okul açtıklarını söyleyen Mehmet Emin Ağaç, iki yıllık eğitim sonrası akustikerlerin işinin hazır olduğunu, en az 2 bin TL maaşla iş bulacaklarını garanti ediyor. Akademinin 2 ve 3 yıllık teorik ve uygulamalı eğitim döneminin sonunda mezun olacak akustikerlere ortalama 2 bin TL, uzman akustikere ise ortalama 2500- 3500 TL maaş alacakları taahhüt ediliyor. Akustiker olmak isteyenlerin eğitim süresi iki yıl iken uzman akustikerlik için ise üç yıl eğitim almak gerekiyor. Akademide iki yıllık eğitimin ücreti 7 bin 500 TL olarak belirlenmiş. Eğitimin sonunda uluslar arası geçerliliği olan sertifika verilecek.

İşitme sektöründe neler oluyor?Türkiye'de 3 milyon işitme engelli olduğu tahmin ediliyor ancak bunun sadece yüzde 20'si cihaz kullanıyor. Kullananların büyük bir kesimi cihazından memnun değil.

60-70 civarında odyoloğun olduğu biliniyor. Bunların çoğu devlet hastanelerinde Koklear İmplanlant hastalarıyla uğraşıyor. Özel sektörde odyolog görmek neredeyse imkansız.

Odyologların dışında iki yıl yüksek okul okuyan odyometristlerin sayısının 2 bin olduğu tahmin ediliyor.

Özel sektör kalifiye insan ile ilgili ciddi sorunlar yaşıyor. Uzmanlara göre bunun en önemli nedeni kalifiye eleman sayısının çok az olması..


işteinsan
 
Tekerlekli Sandalye
Üst