Bu emekli maaşı normal mi?

engin_cannn

SMS Activated
Sigorta başlangıcı 1997
Ödenen prim günü 4600
Ort. Aylık Kazanç 4.198,94 TL
Toplam 422.133,70 TL

Brüt maaş: 6000
Net maaş (AGİ dahil) 4050

Bağlanacak emekli maaşı: ek ödeme dahil 1608 TL.
 
Biz 2000 tl net maaş...3000 brüt ile çalışıyoruz.
Biz yandık ozaman bize hiç maaş vermezler...
 
Valla bende birşey anlamadım arkadaşlar... Özellikle 2000 yılından sonra işe başlayanlar 60 yaşına gelip emekli olmaya kalktıklarında 10 bin TL bile maaş alsalar. Bağlanacak emekli aylığı 3000 lirayı geçmez bu hesapla. Yaş zaten vatandaşı bezdirdiydi. Bu maaşlarla zaten kimse ölene kadar emekli falan olmaz. Gençlerinde hepsi işsiz kalır!
 
Selamlar,

Arkadaşlar benim emekli olmam konusunda oldukça yardımcı olan Resul Hocanın bu konuyla ilgili yazısını sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki düşük engelli maaşı sadece engellilerin değil bu ülkede özellikle eski adıyla Bağkur ve SSK 'dan emekli olan tüm emeklilerin sorunudur. Asgari ücreti bile yaşama imkanı vermeyecek kadar düşük olan bir ülkede emekli maaşlarının tavandan bağlanması mucize olurdu. O yüzden bu konuyu uzmanından okumanızı ve engellilikle ilgili bir durum olmadığını anlamanızı istiyorum.

Emekli maaşı nasıl hesaplanır?


Emeklilik tarihi, 4/a yani eski adıyla SSK’lılar için işe giriş tarihine göre kademeli olarak belirleniyor. Yine emekli aylığının hesaplanmasında da sigortalıların ödedikleri prim tutarları esas alınarak hesaplanıyor.

İlk defa 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe girdikten sonra sigortalı olanların emekli aylıkları tüm sigorta statüsü için eşit biçimde hesaplanıyor. 5510 sayılı Kanuna göre, sigortalının çalışma hayatı boyu ödediği primler, enflasyon ve büyüme hızı dikkate alınarak güncelleniyor. Ortalama güncel prim matrahı da her 360 gün prim için yüzde 2 aylık bağlama oranı ile çarpılarak yaşlılık aylığı belirleniyor. Örneğin; otuz tam yıl yani 10.800 gün prim ödeyip güncellenmiş prim matrahı 10.000 TL olan kişiye 10.000 TL’nin yüzde 60’ı oranında yani 6.000 TL maaş hesaplanır. Bu maaş ayrıca emekli zam oranı nispetinde artırılarak ödeniyor.

Henüz Sosyal Güvenlik Reformu sonrası yeni sigortalı olup, emekli olanlar olmadığı için aylık böyle kolay hesaplanmıyor.

İlk defa 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olanların emekli aylıklarının hesaplanma biçimi emeklilik statüsüne göre farklılık gösteriyor. Sigortalının birden fazla statüde prim ödemesi varsa primi ödenen son yedi yıl-2.520 gün prime bakılıyor. Hangi statünün primi fazlaysa fazla olan bu statüden emekli maaşı bağlanıyor.

Son yedi yıl primlerin fazlası SSK statüsünde geçmiş ise üç farklı dönem için üç farklı emekli maaşı hesaplanarak ilgili dönemlerdeki prim gün sayısına oranlanıyor. Sonrasında bu üç kısmi maaş birleştiriliyor.

2000 yılı öncesi için gösterge yöntemine göre aylık hesap ediliyor. 2000 yılından önce en az 10 yıl prim ödenmişse son 10 yılın ortalaması, 10 yıldan az prim ödenmişse ödenen primlerin yıllık ortalaması bulunuyor. Bulunan ortalama yıllık kazanca karşılık gelen üst gösterge rakamı aylık bağlama oranı ve memur maaş katsayısı ile çarpılıyor. Ortalama yıllık kazanç tutarı üst göstergede yer almıyorsa bu kez prim ödenen son 5 senenin ortalaması bulunarak bu kez gösterge rakamı tespit ediliyor.

Her durumda hesaplanan aylık 1999/Aralık ayındaki memur maaş katsayısı olan 12.000 TL’nin en düşük gösterge olan 9475 rakamı çarpımının yüzde 70’inden yani 79,59 TL’den az olamıyor. Hesaplanan aylık günümüze kadar enflasyon oranı ve büyüme hızı dikkate alınarak taşınıyor.

Ocak/2000-Eylül/2008 arası için ödenen primler her yıl için enflasyon ve büyüme hızı dikkate alınarak 2008 yılına taşınıyor. Sonrasında güncellenmiş bu kazançlar dikkate alınarak ortalama yıllık kazancın 12’de biri ile aylık bağlama oranı çarpılarak emekli aylığı tespit ediliyor.

Ekim-2008 tarihinden itibaren ise güncellenmiş ortalama aylık kazanç ile aylık bağlama oranı çarpılıyor.

Bu yöntemle hesaplanan SSK aylığı, önce ilgili dönem gün sayıları ile oranlanıp sonra birleştirilip Ocak emekli zammı kadar artırılıp ödeniyor.

Örneğin; bir sigortalı, 3600 gün asgariden 2000 yılı öncesi için, 3000 gün Ocak/2000-Eylül/2008 arası için asgari ücretin iki katı üzerinden, Ekim/2008 tarihinden itibaren de 2400 gün asgari ücretin üç katı üzerinden prim ödeyip bu ay emeklilik müracaatında bulunsa kendisine bağlanacak aylık aşağıdaki gibi hesaplanıyor:

2000 yılı öncesi 3600 gün prim için hesaplanan aylık 34,56 TL olup günümüzdeki karşılığı 639,40 TL,

Ocak/2000-Eylül/2008 arası 3000 gün prim için hesaplanan aylık 289,38 TL olup günümüzdeki karşılığı 633,46 TL,

Ekim/2008 tarihinden itibaren 2400 gün prim için hesaplanan güncel aylık 531,32 TL olacaktır.

Bu üç kısmı aylık toplamı olan 1.804,15 TL Ocak/2017 emekli zam oranı olan yüzde 4,73 oranında artırılarak sigortalıya 1.889,49 TL maaş ödemesi yapılacaktır. Bu maaşa ayrıca yüzde 4 oranında yani 75,58 TL ek ödeme eklenir. Sonuçta sigortalının cebine giren maaş toplamı 1.965,07 TL olacaktır.

Sonuç olarak, ödenen primler bir bütündür. Sadece son 1-2 yılda tavan matraha yakın ödeme yapmak emekli maaşını 2-3 katına çıkartmaz. Yüksek emekli maaşı için prim ödeme dönemlerinin tamamı için yüksekten prim ödenmiş olması gerekir. Günümüzdeki asgari ücretin tavanını dikkate aldığımızda 40 sene tavandan prim ödeyen 10.665 TL emekli maaşı alabilir. 40 sene asgariden prim ödeyen ise 1.422 TL emekli maaşı alır. Dolayısıyla primi yüksek olan yüksek düşük olan düşük emekli maaşı alır.
 
Emeklilikte biraz daha yüksek maaş bağlanabilmesi mümkün.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekli maaşını hesaplarken prim gün sayısına ve kazancınıza dikkat ediyor. Bu yüzden emekli maaşını artırmak için prim ödeme gün sayınız ve sizin için sigortaya bildirilen esas kazanç yüksek olmalı.

Çalışırken SGK'ya bildirilen prim emeklilik maaşı için çok önemli. Asgari ücretten prim ödenmesi durumunda, çalışanın emekli maaşı yılda 20.30 lira azalıyor. 2008'den sonra 10 yıl çalışan 200-300 lira daha az maaş alıyor. Emekli olurken bağlanacak maaşın çalıştıkça düşmesini önlemek, hatta artırmak da mümkün. Emekli maaşını çalıştıkça düşüren sistem, 3 bin lira formülü ile tam tersine çevrilebiliyor.

Çalıştıkça maaşın düşmesini engellemenin yolu 3 bin liradan geçiyor. 'Brüt maaş' 3 bin liranın üstünde ise çalışmaya devam ettikçe maaş da artıyor. Hatta yılda 80 liraya yakın bir artış da sağlanabiliyor. Çalışanlar, emekli maaşı hesabında uygulanan sistemin değişmesini bekliyor. Emekli dernekleri, çalışılan süre uzadıkça, emekli aylıklarında önemli tutarda azalmaların yaşandığına işaret ederek, sistemin değişmesi için çağrı yapıyor.

ESAS KAZANÇ ÖNEMLİ

SGK, emekli maaşını hesaplarken aylık esas kazanca yani vergi ve diğer kesintiler olmadan bildirilen aylık brüt kazanca dikkat ediyor. Esas kazançlar belirlenirken sadece düzenli ödenen maaşa bakılmıyor. İkramiyeler, primler, verilen nakit kira, giyecek, yakacak yardımları, işveren tarafından ödenen Bireysel emeklilik veya özel sağlık sigortası primlerinin belirli oranları bile ileride emekli maaşına etki yapıyor.

FORMU DOLDURURKEN DİKKAT!

Emekli aylığnı artırmak için ayrıntılar çok önemli. Bunlardan biri de emekli olurken doldurulan 'Tahsis Formu'. Bu formu doldururken bakmakla yükümlü kişi hanesine 'eş', 'çocuk' gibi yakınlarınızı ekleyin. Bu, maaşınız hesaplanırken 'Aylık Bağlama Oranını' artırır. Bu da maaşınıza olumlu yansır.

Emekli maaşınızı artırmak için 'çok çalışmak yerine' nasıl çalıştığınıza özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Gününüz dolduysa ve yaşı bekliyorsanız asgari ücretle de çalışmak zorundaysanız bir yolunu bulun yüksek kazanç gösterin. SSK'dan emekli olmak daha avantajlı.

SSK'dan emekli olma imkanınız varsa isteğe bağlı sigorta, Tarım SSK, Tarım BağKur, zorunlu Bağkur seçeneklerini ikinci planda tutun.

Emekliliğinizi son bir iki yılda değil en az 10 yıl önceden planlamaya çalışın.

Son 3.5 yıl hesabı İster SSK'lı olun ister Bağ-Kur'lu, son 3.5 yılda SGK'ya tavandan (10.705 liradan) kazanç bildirilirse, (geçmişi hep asgari ücret yatsa da) tavandan bildirilen her ay için ileride alınacak emekli aylığı yaklaşık 20-30 lira artar. Bir başka deyişle 3.5 yılda tavandan kazanç bildirenlerin maaşında 800-1000 lira arasında artış meydana gelir.
 
Geri
Üst