By-Pass Nedir? By Pass Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
By-Pass köprüleme denilen yani kanın gitmediği yere kanın gitmesini sağlayan bir cerrahi girişimdir. İki biçimde yapılan bu cerrahi işlem hekimin tercihine ve hastanın durumuna göre karar verilmektedir. Bazı hastalarda kalp durdurulup işlem sırasında bir pompa ya bağlanır. Bir diğer seçenek ise atan kalp üzerinde işlem yapılmasıdır. Her iki yöntemede hastalığın seyir haline göre doktorunuz karar verebilir.


by-pass-nedir-stentten-farki-nedir-767.jpg

By Pass Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?


Hastanın normal hayatına geri dönüşü 6 yada 8 hafta gibi bir zamanı kapsayabilir.
Operasyonun ilk bir aylık döneminde göğüs ve kemik ağrıları olabilmektedir. Hastanın bu dönemde hareketlerine dikkat etmesi ve yan yatmaması önemlidir.

Kronik hastalıkları varsa şeker, tansiyon ,kolestrol gibi bunların sıkı takibi yapılmalı ve bunların diyetlerine uyulmalıdır.

Enfarktüs,Stent, BY-Pass geçiren hastalar mutlaka kardiyak rehabilitasyon almalıdırlar. Alınan bu rehabilitasyonda hastalar nasıl yürümelidir , ilk ayağa nasıl kalkmalıdır, günlük yaşama nasıl adapte olmalıdır ve nasıl beslenmelidir. Tümüne uzmanlarca yanıtlar verilip programlar hazırlanacaktır.

Yapılan bu işlem bazı hastalarda psikolojik olarak sorunlara neden olabilir. Depresyona yol açabilir. Bu durumun atlatılabilmesi için alınması gereken yardımdan mutlaka fayda sağlanacağı unutulmamalıdır.

Masa başı işlerinde çalışanlar 3 hafta gibi bir zaman diliminde belli aralıklarla işlerine gidebilirken, beden gücü ile çalışanların bu işe dönüş süreleri 6 yada 8 haftayı bulabilmektedir.

By Pass sonrası ilk kontrol Cerrahi bölümünde yapılırken daha sonraki rutin kontrolleri Kardiyoloji kliniğinde devam etmektedir.

By Pass hastanın yaşam kalitesini arttırmak, ilaca bağımlılığı azaltmak, kalp krizi ve ani ölümlerden kurtarabilmeyi amaçlayan bir tedavi biçimidir.

Bu cerrahi işlem sonrasında hastanın operasyondan sonra daha önceki yaşam tarzını büyük ölçüde değiştirmesi gereklidir. Yeme içme düzeni, ilaç kullanımı, seyahat programı, spor aktiviteleri ve günlük yaşam konusunda doktorun tavsiyeleri doğrultusunda hareket edilmelidir.

Operasyon geçiren kişi beslenme alışkanlıkları için yeni bir düzen edinilmeli, kalp sağlığını koruyucu bir diyet tipine uyum sağlamalıdır. Hastaya mümkünse beslenme ve diyet uzmanından yardım alması önerilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst