Çağımızın Hastalığı Olan Obezite Hakkında Bilgiler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sağlıklı bir yaşam için alınan enerjinin harcanan enerji ile dengede tutulması gerekmektedir. Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumunna yol açmaktadır.

Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üzerine çıkmasıdır.Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-%18 ‘i kadınlarda ise %20-%25 ‘ini yağ dokusu oluşturmaktadır.



obezite-tedavisi1.jpg


Çocukluk döneminde obezite önemli bir sağlık sorunudur. Erişkin dönemde obez olanların 1/3 ‘ünde obezite çocukluk çağında başlamıştır. Çocukluk obezitesi hormonal bozukluklara bağlı olarak görülebilir. Ancak obez çocukların çoğunda şişmanlığa neden olacak herhangi hormonal bozukluk saptanmaz. Aşırı yemek yemeğe bağlı obeziteye ‘’ Basit Obezite’’ veya ‘’ Ekzojen Obezite’’ denir. Ekzojen obezitesi olan çocukların boylarıda yaşıtlarına göre uzundur. Bazı durumlarda da obezite nedeni olarak tıbbi bir sorun saptanabilir, buna ‘’ Patolojik Obezite’’ denir ve çoğu zaman kısa boy eşlik eder.

OBEZİTENİN NEDENLERİ
Yanlış beslenme ve fiziksel aktivite azlığı olarak görülsede çevresel faktörlerinde obezitede rolünün büyük olduğu açıklanmıştır.

1- Aşırı ve yanlış beslenme
2- Yetersiz fiziksel aktivite
3- Sosyo-kültürel etmenler
4- Hormonal ve metabolik etmenler
5- Genetik etmenler
6- Psikolojik problemler
7- Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler
8- Sigara-alkol kullanımı
9- Kullanılan bazı ilaçlar ( antidepresanlar vb.)
10- Doğum sayısı ve doğumlar arasındaki süre


OBEZİTENİN NEDEN OLDUĞU SAĞLIK SORUNLARI
1- İnsülin direnci- hiperinsülinemi
2- Tip2 diyabet
3- Hipertansiyon
4- Koroner arter hastalığı
5- Hiperlipidemi
6- Metabolik sendrom
7- Safra kesesi hastalıkları
8- Bazı kanser türleri (Kadınlarda safra kesesi,endometrium,yumurtalık ve meme kanseri erkeklerde kolon ve prostat kanseri
9- Osteoartrit
10- Felç
11- Uyku apnesi
12- Karaciğer yağlanması
13- Astım
14- Solunum zorluğu
15- Gebelik komplikasyonları
16- Menstruasyon düzensizliği
17- Aşırı kıllanma
18- Ameliyat risklerinde artma
19- Ruhsal sorunlar
20- Toplumsal uyumsuzluklar
21- Kas iskelet sistemi problemleri


OBEZİTENİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

- Tıbbi beslenme diyet programı
- Egzersiz tedavisi
- Farmakolojik tedavi
- Cerrahi tedavi

Obeziteden korunma çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve adolesan döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Obezite tedavisi, bireyin kararlılığı ve etkin olarak katılımını gerektiren , tedavisi zorunlu uzun ve süreklilik arz eden bir süreçtir. Obezitenin etiyolojisinde pek çok faktörün etkili olması, bu hastalığın önlenmesi ve tedavisinde hekim, diyetisyen, psikolog,fizyoterapisten oluşan bir ekip gerektirir. Vücut ağırlığının 6 aylık dönemde %10 azalması obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli yarar sağlamaktadır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst