Çalışan Arkadaşların bilmesi gerekenler

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam Arkadaşlar,

Eskiden internet bilgisayar yoktu hatta internet ağı bile bu kadar gelişmemişti. Şimdi artık 3 yaşında çocuk bile bilgisayar kullanmayı biliyor hatta internetten oyun indirmeyi bile :) bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay ve hızlı olduğu bir çağda eminim paylaşacağım bilgilerin çoğunu biliyorsunuz ama ya aranızda bilmeyen birileri de varsa diyerek yazmak istiyorum.

Belki de haklarımı bilmediğim için boşa geçen çalışma yıllarımın cefasını çektiğim için şimdi başka çalışan arkadaşlar mağdur olmasın istiyorum. SSK sız çalıştırılma, eksik prim ödenmesi ve aslında hakettiğim ücret üzerinden prim yatırılmaması gibi emekli maaşını derinden etkileyen konuları sizlerle paylaşmak ve bu konuda en az bir kişiye bile faydam olacaksa bundan ayrıca çok büyük memnuniyet duyacağımı da belirtmek isterim.

Dilerim ki herkes önce haklarının neler olduğunu bilsin ve mutlak surette hakkını alsın. Bilgi çağında bilgisiz kalmayın ve haklarınızı sonuna kadar aramaktan da vazgeçmeyin.


Sorular ve Cevaplarla Sigortalıların Bilmesi Gereken Hayati Konular

1- İşyerinde 3 aydır çalışıyorum. İşverenim sigortamı yapacağım dediği halde deneme süresindesin diye yapmıyor. İşverenin böyle bir hakkı var mıdır ?

Deneme süresi 4857 Sayılı Kanunun 15. maddesinde "Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.

Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır." şeklinde düzenlenmiş olup, işveren tarafından işe alınan bir kişi çalışmaya başladığı andan itibaren sigortalılığının başlatılmış olması hatta işe giriş bildirgesinin işe başlamadan bir gün önce verilmesi yasal bir zorunluluktur.

Buradan hareketle işverenlere hiçbir zaman deneme süresi içerisinde çalıştırdığı kişilerin sosyal güvenlik haklarından yoksun bırakma gibi bir hak verilmemiştir. Kişiler deneme süresi içerisinde dahi işe başladıkları andan itibaren sigortalı bildirimleri yapılmak kaydıyla çalıştırılabileceklerinden, işverenler deneme süresinde çalışan kişilerin işe girişlerini kanunun öngördüğü yasal sürede yapmak zorundadır.

2- 4 aydır sigortasız olarak çalıştığım işyerinde iş kazası geçirdim. Ancak, işveren sigortalı olmadığım için herhangi bir bildirimde bulunmadı. Beni de ilk tedavimi yaptırdıktan sonra iyileştikten sonra başlarsın diyerek işyerinden gönderdi. 1 ay sonra işyerine çalışmak üzere gittiğimde çalışmama izin vermedi. Şu anda parmağımın birisinin uç kısmı koptuğu için bu parmağımı da kullanamıyorum. Çalıştığım 4 ay içinde son 2 aylık maaşımı da ödemedi. Bu işyerinde 4 ay sigortasız çalışmam ve bu sürede bir de iş kazası geçirmem nedeniyle haklarımı aramak için yapmam gereken nedir ?

Ücret alacağı yönünden müracaat edilecek ilgili kurum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Çalışma Müdürlükleridir. Mutlaka bir dilekçeyle buraya müracaat edin.

Sigortasız olarak çalışırken geçirilen iş kazası olayının, iş kazası olarak sayılabilmesi amacıyla öncelikle çalışılan işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/ Merkez Müdürlüğünün İş Kazaları Servisine müracaat edilerek, kaza olayının araştırılması sağlanmalı, bununla beraber mevcut ise hastane raporları, tetkikleri belgelendirilmeli, kaza anında tanık var ise onlar belirtilmelidir. Araştırma sonucunda, olayın iş kazası olarak kabul edilmesi halinde ve yasal olarak belirlenmiş ilgili sağlık kurullarınca verilmiş sağlık kurulu raporuna istinaden Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücünün en az % 10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır. Bunun sonucunda kazalının olayının iş kazası olarak sayılması aynı anda o işyerinde sigortalı olması gerektiği sonucunu da ortaya çıkarttığından, sigortalılık tescili de sağlanır.

3- İşyerinde sigortalı olarak çalışıyorum. Ancak, işverenim aylık net 1.500,00 TL ücret almama karşın sigorta bildirimimi asgari ücretten yapmaktadır. Bu durumda yapmam gereken nedir?

İşverenler yasal olarak çalışanların ücretlerini 4857 Sayılı Kanunun 32. Maddesi gereği 01.01.2009 tarihinden itibaren banka hesabına ödemek zorundadır. Buna uymayan işverenler hakkında idari para cezası uygulanmaktadır.
Bu konuyla ilgili olarak Ücret, Prim, İkramiye Ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmeliğin İş Kanununa tabi olarak çalışan işçiye yapılan ödemeleri düzenleyen 10 uncu maddesinde; " İşyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması hâlinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler."hükmüne yer verilmiştir.

Öncelikle gerçek ücretin tespiti amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilerek ilgili işverenin kayıtlarının incelenmesi sağlanmalı, buradan bir tespit yapılamaması durumunda da yargı yoluna müracaat edilmesi gerekmektedir.

4- Sigortasız olarak çalıştığım hususunda işveren hakkında şikayette bulunmam halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işverene uygulanacak bir ceza mevcut mudur?

Çalışma hayatını düzenleyen 4857 ve 5510 Sayılı yasalarda işverenlere çeşitli yükümlülükler getirilmiştir. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi çeşitli sürelere ve şekle bağlanmıştır. Bunun sonucunda işverenlerin bu yükümlülükleri yerine getirmemeleri veya eksik ikmal etmeleri nedeniyle yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu çerçevede bir işveren hakkında kayıt dışı sigortalı çalıştırdığı tespit edilmesi halinde, tespit edilen fiile uygun olarak, 5510 Sayılı Kanunun 102. maddesi gereği idari para cezası uygulanmaktadır. Bu maddede cezalar ve tutarları çok detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bu cezaları bilen işverenlerin bu yollara başvuracağını tahmin etmiyoruz. Sadece çalışanların biraz cesur davranıp haklarını araması gerekiyor.


5- 3 yıldır aralıksız olarak çalıştığım işyerinde işverenimin sürekli olarak giriş ve çıkış yaptığını tespit ettim. Bu durumda izlemem gereken yol nedir?


Öncelikle fiilen çalışmaya devam ediliyor ise Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat ederek, işyerinde Kurumun denetim ile görevli memurlarınca fiili denetim yapılmasının sağlanması, denetim esnasında işyerinde aralıksız ve sürekli olarak çalışıldığının beyan edilmesi ve bu beyanın tespit anında diğer bordo tanıkları tarafından da doğrulanması gerekmektedir. Yine sürekli olarak o işyerinde çalışıldığının belgelenebileceği, doküman evrak mevcut ise onlarda ibraz edilmelidir.

SGK Rehberi
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54

Çalışan sigortalıların emekli aylığı düşer mi?


Son yıllarda çalışan sigortalıların en çok sordukları soruların başında, “gelecekte alacakları emekli aylığının seviyesinin ne olacağı?” sorusu geliyor. Sigortalıların bu soruyu sormalarının nedeni, çalıştıkça emekli aylığının düştüğü yönündeki yorumlar.

Evet, bu yorum önemli oranda gerçeği yansıtıyor. Maalesef içinde bulunduğumuz dönemde, kazanç seviyesi SGK’ya düşük bildirilenlerin gelecekte alacakları emekli aylıkları çalıştıkları her gün için azalma gösteriyor.

Hesapta üç dönem var


İş sözleşmesiyle bir işverene bağımlı sigortalılar, yeni adıyla 4-a’lıların ve bağımsız çalıştığı için 4-b’lilerin yani eski adıyla Bağ Kur’luların, sigortaya bildirdikleri kazanç asgari ücret veya asgari ücrete yakın bir seviyede ise, Ekim 2008 sonrasında çalıştıkları her gün kendilerine zarar olarak geri dönüyor. İleride alacakları emekli aylıkları da artış göstermek bir yana, giderek azalıyor.

Sigorta başlangıcı 1 Ocak 2000 tarihinden önce olanların emekli aylığı, 1 Ocak 2000 öncesi, Ekim 2008’e kadar olan dönem ve Ekim 2008 sonrası olmak üzere ayrı ayrı hesaplanan kısmi aylıkların toplamından oluşuyor. Üç ayrı döneme ilişkin üç ayrı şekilde hesaplanan kısmi aylıkların toplamı, alt sınır aylığı ile kıyaslanıyor. Yüksek olan tutar, emekli aylığı olarak bağlanıyor.

Bağlama oranı düştükçe


Emekli aylığının hesaplanmasında iki temel parametre var: Ortalama aylık kazanç tutarı ve aylık bağlama oranı. Emekli aylığının miktarı bu iki parametrenin çarpımıyla ortaya çıkıyor.

Ortalama aylık kazanç tutarı, güncellenerek bulunan yıllık kazançlar toplamının, toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesiyle elde ediliyor. Aylık bağlama oranı ise toplam prim ödeme gün sayısına göre hesaplanıyor.

İşte bu noktada emekli aylığının belirlenmesinde her iki parametre önemli olsa da, özellikle aylık bağlama oranının çıkarılan yasalarla sürekli olarak değiştirilmesi emekli aylığının seviyesine etki ediyor.

Aylık bağlama oranı çıkarılan yasalarla düştükçe emekli aylıkları da bu durumdan olumsuz olarak etkileniyor.

Reformlar bağlama oranını düşürdü.

Aylık bağlama oranı bakımından üç dönem söz bulunuyor.

1. 2000 öncesi dönem; bu dönemde aylık bağlama oranı 25 yıl sigortalılık süresi (9000 prim günü) üzerinden ele alınırsa düşükten prim ödeyenler için %76 olarak belirlenmişti. Bu dönemde 3600 gün üzerinden emekli olanların da aylık bağlama oranı %70’di.

2. 2000 ve Ekim 2008 arası dönem; bu dönemde çıkarılan yasayla, aylık bağlama oranı 25 yıl sigortalılık üzerinden yüzde 65’e geriledi.

3. Ekim 2008 sonrası dönem; Sosyal Güvenlik Reformu Yasası olarak adlandırılan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Yasasıyla 25 yıl sigortası olanların aylık bağlama oranı yüzde 50’ye düşürüldü.

En düşük aylık bağlama oranı Ekim 2008 sonrası dönemin aylık bağlama oranı olduğundan, çalışan sigortalının SGK’ya bildirilen kazancı 2.500-3.000 TL’nin altında kalıyorsa, yani bu tutar üzerinden primleri yatıyorsa, prim ödemeye devam ettikçe gelecekte hak edeceği emekli aylığı her yıl bir miktar düşüyor. Bilhassa asgari ücret üzerinden prim ödenmesi durumunda, çalışan sigortalının gelecekteki emekli aylığı her yıl için 30 TL civarında azalıyor.

Kayıt dışı olanlar

Türkiye’de SSK (4-a) kapsamında 12.9 milyon kişi var. Bağ-Kur’lu (4-b) sayısı 3.1 milyon. 4-a yani, SSK kapsamında olanların yüzde 41’i asgari ücretten SGK’ya bildiriliyor. 4-b’lilerde de bu oran yüzde 95’e yakın.

Ortalama 2.500 - 3000 TL altında kazanç bildirilenlerin sayısının, toplamın yüzde 85’ini oluşturduğu belirtiliyor. Bu da sigortalıların yüzde 85’inin, gelecekteki emekli aylıklarının mevcut düzenlemeden olumsuz etkilendiğini gösteriyor.

Aslında kaybeden devlet

Günümüzde pek çok çalışan emekli aylığı olumsuz etkilenmesin diye, sigortalılık süresi ve prim gününü tamamlayınca kıdem tazminatını alarak ayrılıyor. Bu kişiler daha sonra kayıt dışı çalışıyor, yaşı tamamlamayı bekliyor.

Bu noktada, aslında kaybeden devlet. Prim gelirleri azalıyor. Kaybedenin çalışan ve devlet olmaması için önerim aylık bağlama oranının tekrar eski seviyesine çekilmesi, yani yükseltilmesi.

‘Asgari ücret’ gösterilen maaş

Örnek soru ; Çalıştığım işyerinde, sonradan öğrendiğim kadarıyla, işveren sigortaya primlerimi asgari ücretten gösteriyormuş. İşten olurum diye bir şey yapamıyorum, bu durum benim emekli aylığımı olumsuz etkiler mi?

Evet, eğer ücretiniz asgari ücret üzerinden gösteriliyorsa, Ekim 2008 sonrası dönemde çalıştığınız her yıl gelecekteki emekli aylığınızı olumsuz olarak etkiliyor. Bu nedenle işvereninizin sizi aldığınız gerçek ücret üzerinden sigortaya bildirmesi çok önemli. Aksi takdirde geleceğinizden kaybediyorsunuz.

Sigortaya bildirilen kazanç önemli...

Sigortam hep tavandan yattı, benim hiç mi avantajım olmayacak?

Sigortalı için tavandan yani asgari ücretin 6,5 katı üzerinden prim yatarsa, yukarıda söylediğimizin aksine, gelecekte alınacak emekli aylığı yıl bazında 70 -80 TL civarında artış gösteriyor. Nitekim emekli aylığını sadece aylık bağlama oranı değil, üzerinden prim ödenen ortalama aylık kazanç tutarı da belirliyor. Aylık bağlama oranı düşük olsa bile, ortalama prime esas kazanç tutarı yüksek ise emekli aylığı yüksek olabilir.

Örnek verilirse, aylık bağlama oranı yüzde 65, kazanç ortalaması 100 olan kişinin emekli aylığı 65 TL olurken; aylık bağlama oranı yüzde 50, kazanç ortalaması 150 olan kişinin emekli aylığı 75 TL olur.

Primini dolduran kaçıyor


25 yıl sigortalılık süresi ve 5375 prim günümü doldurdum, emekli aylığı düşeceği için sigortadan çıktım, yaşı bekliyorum. Ancak işverenimle anlaştım, sigortasız çalışıyorum. Ne olur?

Eğer işveren priminizi düşükten yatırıyorsa, sigortadan çıkışınız doğru olabilir. Ancak tekrar aynı işyerinde sigortasız çalışmak son derece riskli. Hem siz hem de işvereniniz bundan zarar görürsünüz. Siz herhangi bir kaza ya da sağlık sorunuyla karşılaştığınızda hiçbir hak elde edemezken, işveren de bu kaçak çalışma tespit edilirse, hem yüklü idari para cezasıyla karşılaşır hem de yararlandığı teşvikler iptal edilir.

Cem Kılıç
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Sigortası yatmayan dava açsın, artık hızlı sonuçlanacak!

Pek çok çalışan sigortasının yatmadığını fark ettikten sonra veya işinden olmamak için ayrıldıktan hemen sonra işverenini dava ediyor. Bu davalara “hizmet tespit davası” adı veriliyor. Çalışan açısından emekliliği hak etmede bir gün bile sigortalı olmanın önemi çok büyük olduğundan, bu davalarla çalışanlar için emeklilik kapısı aralanıyor. Ancak davalar çok uzayabiliyor. Yıllarca devam ettiği için hak kayıpları ortaya çıkabiliyor.

Bu nedenle Torba Yasaya konulan bir maddeyle bu uzun dava sürelerinin kısaltılması hedefleniyor. Yeni düzenlemeyle, açılmış davalarda SGK konunun doğrudan tarafı olduğu için resen davaya müdahil olması sağlanacak. Böylece, dava esnasında çalışanın o dönemde sigortasının olup olmadığı, mevcut uygulamaya göre, çok daha hızlı öğrenilecek. Davalar daha kısa sürecek.

Cem KILIÇ
 

sebnem08

Üye
Üye
Katılım
Mar 10, 2014
Mesajlar
17
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Selam Arkadaşlar,

Eskiden internet bilgisayar yoktu hatta internet ağı bile bu kadar gelişmemişti. Şimdi artık 3 yaşında çocuk bile bilgisayar kullanmayı biliyor hatta internetten oyun indirmeyi bile :) bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay ve hızlı olduğu bir çağda eminim paylaşacağım bilgilerin çoğunu biliyorsunuz ama ya aranızda bilmeyen birileri de varsa diyerek yazmak istiyorum.

Belki de haklarımı bilmediğim için boşa geçen çalışma yıllarımın cefasını çektiğim için şimdi başka çalışan arkadaşlar mağdur olmasın istiyorum. SSK sız çalıştırılma, eksik prim ödenmesi ve aslında hakettiğim ücret üzerinden prim yatırılmaması gibi emekli maaşını derinden etkileyen konuları sizlerle paylaşmak ve bu konuda en az bir kişiye bile faydam olacaksa bundan ayrıca çok büyük memnuniyet duyacağımı da belirtmek isterim.

Dilerim ki herkes önce haklarının neler olduğunu bilsin ve mutlak surette hakkını alsın. Bilgi çağında bilgisiz kalmayın ve haklarınızı sonuna kadar aramaktan da vazgeçmeyin.


Sorular ve Cevaplarla Sigortalıların Bilmesi Gereken Hayati Konular

1- İşyerinde 3 aydır çalışıyorum. İşverenim sigortamı yapacağım dediği halde deneme süresindesin diye yapmıyor. İşverenin böyle bir hakkı var mıdır ?

Deneme süresi 4857 Sayılı Kanunun 15. maddesinde "Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.

Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır." şeklinde düzenlenmiş olup, işveren tarafından işe alınan bir kişi çalışmaya başladığı andan itibaren sigortalılığının başlatılmış olması hatta işe giriş bildirgesinin işe başlamadan bir gün önce verilmesi yasal bir zorunluluktur.

Buradan hareketle işverenlere hiçbir zaman deneme süresi içerisinde çalıştırdığı kişilerin sosyal güvenlik haklarından yoksun bırakma gibi bir hak verilmemiştir. Kişiler deneme süresi içerisinde dahi işe başladıkları andan itibaren sigortalı bildirimleri yapılmak kaydıyla çalıştırılabileceklerinden, işverenler deneme süresinde çalışan kişilerin işe girişlerini kanunun öngördüğü yasal sürede yapmak zorundadır.

2- 4 aydır sigortasız olarak çalıştığım işyerinde iş kazası geçirdim. Ancak, işveren sigortalı olmadığım için herhangi bir bildirimde bulunmadı. Beni de ilk tedavimi yaptırdıktan sonra iyileştikten sonra başlarsın diyerek işyerinden gönderdi. 1 ay sonra işyerine çalışmak üzere gittiğimde çalışmama izin vermedi. Şu anda parmağımın birisinin uç kısmı koptuğu için bu parmağımı da kullanamıyorum. Çalıştığım 4 ay içinde son 2 aylık maaşımı da ödemedi. Bu işyerinde 4 ay sigortasız çalışmam ve bu sürede bir de iş kazası geçirmem nedeniyle haklarımı aramak için yapmam gereken nedir ?

Ücret alacağı yönünden müracaat edilecek ilgili kurum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Çalışma Müdürlükleridir. Mutlaka bir dilekçeyle buraya müracaat edin.

Sigortasız olarak çalışırken geçirilen iş kazası olayının, iş kazası olarak sayılabilmesi amacıyla öncelikle çalışılan işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/ Merkez Müdürlüğünün İş Kazaları Servisine müracaat edilerek, kaza olayının araştırılması sağlanmalı, bununla beraber mevcut ise hastane raporları, tetkikleri belgelendirilmeli, kaza anında tanık var ise onlar belirtilmelidir. Araştırma sonucunda, olayın iş kazası olarak kabul edilmesi halinde ve yasal olarak belirlenmiş ilgili sağlık kurullarınca verilmiş sağlık kurulu raporuna istinaden Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücünün en az % 10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır. Bunun sonucunda kazalının olayının iş kazası olarak sayılması aynı anda o işyerinde sigortalı olması gerektiği sonucunu da ortaya çıkarttığından, sigortalılık tescili de sağlanır.

3- İşyerinde sigortalı olarak çalışıyorum. Ancak, işverenim aylık net 1.500,00 TL ücret almama karşın sigorta bildirimimi asgari ücretten yapmaktadır. Bu durumda yapmam gereken nedir?

İşverenler yasal olarak çalışanların ücretlerini 4857 Sayılı Kanunun 32. Maddesi gereği 01.01.2009 tarihinden itibaren banka hesabına ödemek zorundadır. Buna uymayan işverenler hakkında idari para cezası uygulanmaktadır.
Bu konuyla ilgili olarak Ücret, Prim, İkramiye Ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmeliğin İş Kanununa tabi olarak çalışan işçiye yapılan ödemeleri düzenleyen 10 uncu maddesinde; " İşyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması hâlinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler."hükmüne yer verilmiştir.

Öncelikle gerçek ücretin tespiti amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilerek ilgili işverenin kayıtlarının incelenmesi sağlanmalı, buradan bir tespit yapılamaması durumunda da yargı yoluna müracaat edilmesi gerekmektedir.

4- Sigortasız olarak çalıştığım hususunda işveren hakkında şikayette bulunmam halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işverene uygulanacak bir ceza mevcut mudur?

Çalışma hayatını düzenleyen 4857 ve 5510 Sayılı yasalarda işverenlere çeşitli yükümlülükler getirilmiştir. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi çeşitli sürelere ve şekle bağlanmıştır. Bunun sonucunda işverenlerin bu yükümlülükleri yerine getirmemeleri veya eksik ikmal etmeleri nedeniyle yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu çerçevede bir işveren hakkında kayıt dışı sigortalı çalıştırdığı tespit edilmesi halinde, tespit edilen fiile uygun olarak, 5510 Sayılı Kanunun 102. maddesi gereği idari para cezası uygulanmaktadır. Bu maddede cezalar ve tutarları çok detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bu cezaları bilen işverenlerin bu yollara başvuracağını tahmin etmiyoruz. Sadece çalışanların biraz cesur davranıp haklarını araması gerekiyor.


5- 3 yıldır aralıksız olarak çalıştığım işyerinde işverenimin sürekli olarak giriş ve çıkış yaptığını tespit ettim. Bu durumda izlemem gereken yol nedir?


Öncelikle fiilen çalışmaya devam ediliyor ise Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat ederek, işyerinde Kurumun denetim ile görevli memurlarınca fiili denetim yapılmasının sağlanması, denetim esnasında işyerinde aralıksız ve sürekli olarak çalışıldığının beyan edilmesi ve bu beyanın tespit anında diğer bordo tanıkları tarafından da doğrulanması gerekmektedir. Yine sürekli olarak o işyerinde çalışıldığının belgelenebileceği, doküman evrak mevcut ise onlarda ibraz edilmelidir.

SGK Rehberi





babam iş bankası emeklisiydi ben işe girmeden önce ondan yararlanıyordum sağlık hizmetleri için amam işe girince bunu iş bankasına bildirme zorunluluğum olduğunu bilmiyordum .şimdi iş bankası bana 85 milyar liralık bir fatura çıkardı
1) banka benden bunu tahsil edebilir mi yada benim ilk olarak ne yapmam gerekiyor ben işe girdim bir süre sonra 2 sene sonra bu ortaya çıktı benim bu kadarlık bir harcama yapmış olmam imkansız ben ilk olarak ne yapmalıyım ?

2) banka bu neden den dolayı babamdaan bana kalan maasa el koyabilir mi ?
acil cevaplayabilirseniz çok sevinirim
 
Tekerlekli Sandalye
Üst