Çalışan emekli işten ayrılırsa ihbar ve tazminat alır mı?

Katılım
May 24, 2016
Mesajlar
13
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
51
2016 nın 1. ayında engelli emekli oldum aynı işyerinde halen çalışıyorum.Emekli olduğumda tazminatını almıştım ama ihbarın verilmemişti,diyelim ki işyerimden kendi istegi le ayrıldım 6 aylık tazmınatımı ve ihbar'ımı alabilirmiyim.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Kendi isteğiyle işten ayrılanlara kıdem ihbar tazminatı verilmiyor diye biliyorum ben. Farklı bir bilgisi olan varsa paylaşsın lütfen...
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selamlar,

Emeklilik nedeniyle işten ayrılırken zaten ihbar tazminatı sözkonusu değil sadece kıdem tazminatınızı alarak ayrılıyorsunuz. Bende emekli olarak işyerine dilekçemi verdiğimde aynı gün kıdem tazminatımı hesabıma yatırdılar ve işten çıkışım ay sonu itibariyle ( o gün ) yapılmıştı. Aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorum ve bende bazen sizin gibi ayrılmayı düşünüyorum.( Sağlık problemlerim nedeniyle). Her ne kadar bu konuda oldukça kararsız olsam da, 4.yılımı emekli olarak çalışmaya devam ettiğim özel bankadan kendi isteğimle ayrılırsam dahi 4 yıllık kıdem tazminatımı alabileceğimi öğrendim. Bu konuda size yardımcı olabilmek için aşağıdaki bilgileri paylaşıyorum;

calisan-emekli-istegiyle-isinden-ayrildiginda-tazm-1736509.Jpeg


Çalışan emekli isteğiyle işinden ayrıldığında tazminat alabilir mi?

Çalışan emeklilerin kıdem tazminatı alabilmeleri için önce emekli aylığını kestirip 2-3 ay normal çalıştıktan sonra yeniden emeklilik dilekçesi vermeleri gerekiyor. Böylece 2-3 aylık emekli aylığı kaybı yaşamalarına karşın emekli aylıklarının yanı sıra kıdem tazminatına da kavuşmuş oluyorlar.


EMEKLİ ÇALIŞANIN KIDEM HAKKI SÜRER

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler üç gruba ayrılıyor. Birinci grubu, emekliliği hak ettikten sonra 'kıdem tazminatını almadan' emekli aylığı bağlatarak sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle aynı işyerinde çalışmaya devam edenler oluşturuyor.

İkinci grupta, o güne kadar hak etmiş olduğu 'kıdem tazminatını alıp' emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenler; üçüncü grupta ise kıdem tazminatını alıp emekli olduktan sonra 'başka bir işyerinde çalışanlar' yer alıyor.

İş Kanunu'na göre, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler ile diğer çalışanlar arasında bir fark bulunmuyor. Dolayısıyla, kıdem, ihbar, yıllık izin gibi hakların aynısı emekli olduktan sonra çalışanlar için de geçerliliğini koruyor.

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederken işveren tarafından işten çıkarılan ya da haklı bir nedenle istifa eden tüm işçiler kıdem tazminatını alabilirler.

İKİNCİ EMEKLİLİK DURUMUNDA

Emekli olduktan sonra çalışanların yeniden emeklilik gerekçesiyle istifa etmesinde durum değişiyor. Kıdem tazminatını almadan aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçiler, artık fiilen emekliye ayrılmak istediklerinde, hem emeklilik öncesi, hem de emeklilik sonrası döneme ilişkin kıdem tazminatlarını topluca alabilirler.

İkinci ve üçüncü grupta yer alan, yani önceki döneme ilişkin kıdem tazminatlarını alıp emekli aylığı bağlatarak aynı işyerinde veya başka bir işyerinde çalışmaya devam edenlerin yeniden emekliliği ya da 15 yıl sigortalılık - 3600 gün prim koşulunu ileri sürme hakları bulunmuyor. Ancak, bunlar için başka bir çıkış yolu bulunuyor. İşveren anlaşma yoluyla iş akdini feshetmezse işçinin 5510 sayılı sosyal güvenlik yasasında sağlanan hakkını kullanarak kıdem tazminatını alması mümkün.

5510 sayılı yasa, emekli aylığı almakta iken çalışmaya devam edenlere istedikleri her an emekli aylıklarını kestirip normal çalışmaya devam etme hakkı tanıyor. Canan Hanım'ın durumundaki gibi olanlar, emekli aylıklarını kestirip normal çalışmaya dönme talebiyle dilekçe verebilirler. İki üç ay böyle çalıştıktan sonra yeniden emeklilik dilekçesi verdiklerinde, bu kez, emeklilik sonrasındaki çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatını alabilirler. Böylece 2-3 aylık emekli aylığı kaybı yaşamalarına karşın önceki emekli aylıkları ve tazminata da kavuşmuş olurlar.

SAĞLIK GEREKÇESİYLE İŞTEN AYRILAN TAZMİNAT ALIR

Emekli olduktan sonra çalışanlar, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek de ayrılıp kıdem tazminatı alabilir Uzun süreli tedavi gerektiren bir sağlık sorunu olan, rapor alarak iş akdini feshedebilir.

YARGITAY 2005'TE 'TAZMİNAT ALIR' DEDİ

Emekli olunduktan sonraki çalışma dönemi açısından kıdem tazminatında örnek teşkil edebilecek Yargıtay kararları mevcut. Bunlardan biri de Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 5 Nisan 2005 tarihli kararı. Ödenmeyen hafta tatili ile bayram ve genel tatil ücretleri nedeniyle sözleşmesini fesheden çalışan için Yargıtay, fesih haklı nedene dayandığı için emeklilik sonrası çalışmalar için de kıdem tazminatına hak kazanıldığının kabul edilmesi gerektiğine karar vermişti. Yargıtay kararında, "… Davacı işçinin emeklilik öncesi ve sonrası hizmetleri birleştirilmek suretiyle kıdem tazminatı isteğinin kabulüne karar verilmelidir" deniliyor.

Kıdem tazminatının hesaplanması, işçinin son ücreti üzerinden yapılıyor. Hesaplama sırasında, ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve parayla ölçülmesi mümkün yemek, giyecek yardımı gibi menfaatler de dikkate alınıyor.Yasada her yıl için 30 gün belirlenen kıdem tazminatı süresi sözleşmeyle işçi lehine artırılabiliyor. Ancak, toplu sözleşmelerle veya hizmet akitleriyle belirlenen kıdem tazminatlarının yıllık miktarı, en yüksek devlet memuruna ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemez.

Bu rakam her 6 ayda bir memur maaş katsayısına göre yeniden belirleniyor. Ancak bu sene memurlarla ağustos ayında imzalanan toplusözleşmenin ardından memur emekli aylıklarında ilave artış yapıldı. Bu da kıdem tazminatı tavanında 118 lira artış sağladı. Bu yıl ocak – haziran döneminde 3 bin 541.37 lira uygulanan kıdem tazminatı tavanı, temmuz ayında 3 bin 709.98 lira oldu. Memur emekli aylıklarında eylül ayında ilave artış yapılınca, kıdem tazminatı tavanı da 118 lira ilave arttı ve 3 bin 828.37 liraya çıktı. Memur emeklilerine yapılan bu artışlar kıdem tazminatı tavanı dolayısıyla ücreti yüksek olan işçilere de yansıdı.

TAZMİNAT ALAN EMEKLİ ÇALIŞANIN İZNİ AZALIR

Kıdem tazminatını almak suretiyle emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin izin süreleri kısalıyor. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 53. maddesi uyarınca, işçinin izne hak kazanabilmesi için en az bir yıl çalışmış olması gerekir. Yıllık ücretli izin süresi, 1-5 yıl arası çalışan işçilerde 14 gün, 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 gün, 15 yıldan fazla olanlara 26 gün olarak uygulanıyor.

Bir işyerinde 15 yıl çalıştıktan sonra emekli aylığı bağlatarak yeniden çalışmaya başlayan kişi eğer kıdem tazminatını almışsa ertesi yıl sadece 14 gün izin kullanabilir. Kıdem tazminatını almadan aynı işyerinde çalışmaya devam ederse yılda 26 gün izin hakkı devam eder.

İHBAR TAZMİNATI HAKKI SÜRÜYOR

Emekli aylığı almakta iken çalışmaya devam edenlerin ihbar tazminatı hakları da diğer işçilerle aynı hükümlere tabi. Kıdem tazminatını almadan emekli olup çalışanların ihbar tazminatında, emeklilik öncesindeki çalışma süreleri de dikkate alınıyor. Kıdem tazminatını aldıktan sonra aynı işyerinde veya başka bir işte çalışanların ihbar tazminatı hesabında ise sadece emeklilik sonrası sürelerdeki çalışmalar dikkate alınıyor.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Çalışan emekliye kıdem ve ihbar tazminatı var mı?

İNSANLAR, çalışırken emekli olacakları dönemin de hayalini kuruyorlar...

Deniz kenarında bir eve yerleşip, alacağı küçük tekneyle balık tutmanın veya dünya turuna çıkmanın hesabını yapıyorlar. Kimileri de torunlarıyla birlikte olmanın, arkadaşlarıyla daha çok birlikte olmanın, golf ya da tenis oynamanın hesabını yapıyorlar.

Yıllar çabuk geçiyor. Emeklilik günleri yaklaşıyor.. Emeklilik dönemi geldiğinde veya emekli olduklarında, hayatın acı gerçekleriyle karşılaşıyorlar.

Durmak yok, çalışmaya devam...

İŞTEN AYRILMA VE TAZMİNATLAR

1. Kıdem Tazminatı olayında; bu tazminatı almaya hak kazananlara, en son brüt ücretleri üzerinden, çalıştığı süreye göre (ay ve gün de göz önüne alınarak) kıdem tazminatı ödeniyor.

Kıdem tazminatının her altı ayda bir değişen tavanı var.

Kıdem tazminatı tavanına yani 3.034 liraya kadar olan tutar, gelir vergisi kesintisine tabi tutulmuyor ancak binde 6.6 “Damga Vergisi” kesiliyor.

2. İhbar Tazminatı:

İşten çıkartılan işçinin,
tabloda gösterilen “hizmet süresine göre” ödeniyor. Normal ücret gibi gelir vergisi ve damga vergisi kesintisine tabi.

55eaf8f8f018fbb8f8a2a4f4


KIDEM TAZMİNATI

Yeni bir işyerinde, yeniden işe başlıyor ya da emekli olduktan sonra aynı işyerinde SSK’lı (4/a’lı) olarak çalışmaya devam ediliyor.
Sonra.. o günler de geçiyor ve tekrar işten ayrılınıyor.
İşte bu aşamada, “kıdem tazminatı” gündeme geliyor.
Burada “üç olasılık” var.

1. Emekli olan ücretli, çalışmaya başladığında, emekliliğini durdurmuşsa:
Kendi isteğiyle de ayrılmış olsa, kıdem tazminatını alır.
2. Emekli olarak çalışırken, işveren işine son vermişse:
Son işyerinde çalıştığı dönem için kıdem tazminatını alır.
3. Emekli olarak çalışırken, kendi isteğiyle son işyerinden ayrılmışsa:
Kıdem tazminatı alamaz.

İHBAR TAZMİNATI

Emeklilik, evlilik (kadınlar için) ve askere gitme gibi nedenlerle işten ayrılanlara, kıdem tazminatı ödeniyor. Ancak ihbar tazminatı ödenmiyor.

Emekli olarak destek primine tabi olarak çalışırken, işveren tarafından işten çıkartılanlara ise ihbar tazminatı ödeniyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst