Çalışma Bakanlığından müjdeler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlayan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasında Dair Kanun Tasarısı ile uygulamadan kaynaklanan ve çoğu sigortalı ve emekliyi mağdur eden sorunlara neşter vuruluyor.

Liseyi bitiren öğrencilere ilave 120 gün sağlık hizmeti

Mevcut uygulamada, 18 yaşına kadar olan çocuklar koşulsuz, lise ve dengi öğrenim gören erkek çocuklara öğrenimleri devam ettiği sürece 20 yaşına kadar, üniversite öğrenimde olanlara da 25 yaşına kadar anne veya babaları üzerinden sağlık hizmeti verilmektedir.

18 yaşını tamamladıktan sonra liseden mezun olan erkek öğrenciler, mezun oldukları tarih itibariyle bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamından çıkmakta ve gelir testine tabi tutulmak kaydıyla sağlık yardımı alabilmektedir.

Ancak, liseden Haziran ayında mezun olan öğrenci üniversite sınavını kazanarak yükseköğrenimine başlayacağı tarihe kadar geçen 4 aylık sürede prim ödemek zorunda kalıyor ve sağlık yardımları kesintiye uğruyordu.

Tasarıyla, 18 yaşını tamamladıktan sonra mezun olan ve üniversite sınavına giren erkek öğrenciye, yükseköğrenime yerleşeceği tarihe kadar geçen sürede 120 gün daha koşulsuz sağlık hizmeti verilmesi sağlanacak.

Uygulamanın yürürlük tarihinin 1/6/2012 öngörülmesi ile de getirilen düzenleme geçmişe yürütülerek bu tarihten sonra gelir tespite tabi tutulan 400 bin erkek öğrenin 120 günlük süreye ilişkin prim borçları da affedilmiş olacak.

Vatani Hizmet Tertibinden aylık alanlara özel hastanelerin yolu açıldı

" 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun,
" 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun,
" Harp malullüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu,

Kapsamında aylık alanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin özel hastanelerden yararlanabilmeleri ve bunlardan ilave ücret alınmaması, kamu hastanelerince sevk edilme şartıyla mümkündü.

Kanun tasarısıyla bu şart kaldırılarak vatani hizmet tertibinden aylık alanlar doğrudan özel hastanelere gidebilecek ve fark ücret ödemeyecektir.

Sürpriz borçlara son

1/10/2008 tarihinden önceki dönemde Bağ-Kur sigortalıların basamaklarının tespitinde SSK ve Bağ-Kur'a tabi geçen hizmet süreleri de dikkate alınmaktaydı. Bu uygulama ile aylık bağlanması talebinde bulunan ya da aylık bağlanmış olan birçok sigortalının geçmiş yıllardaki SSK veya Emekli Sandığı hizmeti nedeniyle basamakları yükselmekte ve bu beklenmedik durum da aylık almayı bekleyen Bağ-Kur'luya sürpriz borç olarak geri dönmekteydi.

Tasarı Bağ-Kur'a tabi sigortalılığın başladığı tarihten önceki SSK ve Emekli Sandığına tabi hizmetlerin basamak tespitinde dikkate alınmaması uygulamasını getirerek, Bağ-Kur'luların bu nedenle yaşadıkları sıkıntıların önüne geçilecek.

SGK teşkilatı güçlendiriliyor

Tasarı ile merkez teşkilatına 469, taşra teşkilatına da 3500 kadro ihdas edilerek, toplam 3969 kadro veriliyor.

Bağ-Kur'lunun 92 milyon sağlık borcu affediliyor

Bağ-Kur sigortalılığı nedeniyle 60 günden fazla prim borcu olan sigortalılar sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktadır. Ancak, bu durumda olmasına rağmen, eşi ya da çocukları üzerinden bakmakla yükümlü olarak sağlık yardımından yararlananlara yersiz olarak yapılan sağlık giderleri bütçe kanunları ile geçmiş yıllarda affedilmişti.

Sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanması ve sağlık hak sahipliliklerinin farklı bilgisayar programları üzerinden yürütülmesi nedeniyle sağlık yardımı almaması gerekenlere yapılan 92 milyon tutarındaki sağlık hizmet bedellerinin bu tasarıyla affı öngörülüyor.

Bu düzenlemede otomatik aktivasyonun uygulamaya girdiği 1/1/2012 tarihi esas alınarak, bu tarihe kadar yapılan yersiz ödemeler terkin ediliyor.

Destek primi borçlularına yapılandırma

Aylık bağlandıktan sonra ticari faaliyetine devam etmesi nedeniyle aylıklarından sosyal güvenlik destek pirimi kesilmesi ya da destek primini kendisi ödemekle yükümlü olan emeklilerin birikmiş destek prim borçları gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte tahsil edilmektedir.

Tasarının yasalaşmasından sonra 3 ay içinde müracaat eden emeklilerin birikmiş destek primi borçları 6111 sayılı Kanuna göre 36 aya kadar taksitlendirilerek ödenecek.

Kamu işyerinde çalışanlar için büyük kolaylık

5335 sayılı Kanun gereği kamu işyerlerinde çalışan emeklilerin aylıkları kesilmekte ve kesilen aylıkların yeniden bağlanması bu işyerlerinden ayrılmaları ve aylık bağlanması için yazılı başvuruda bulunmaları şartına bağlıydı.

Özellikle belediyelere ait şirketlerde çalışan emeklilerin bildiriminin bu işyerlerince yanlış yapılması ya da hiç yapılmaması nedeniyle kısa süreli çalışması olan emeklilerin, bu çalışmalarının aradan uzun yıllar geçtikten sonra tespit edilmesi durumunda, işten çıkmalarına rağmen tespitin yapıldığı tarihe kadar yapılan aylıkların tamamı borç çıkarılarak faiziyle birlikte istenmekteydi.

Tasarı, borç çıkarılacak dönemi sadece çalışılan sürelerle sınırlandırmakta ve aylığın yeniden başlanması için yazılı istek şartını kaldırarak, bu işyerinden ayrıldıkları tarihten itibaren otomatik olarak aylıklarının bağlanması imkanını getirmektedir. 6 ay süreyle kamu kurumunda çalışan ancak çalıştığına dair tespit 5 yıl sonra yapılan bir emekliye sadece ve sadece 6 aylık süreye ilişkin borç çıkarılacak ve işten ayrıldığı tarihte aylığı yeniden bağlanarak, başvuru şartı yok diye 5 yıla ilişkin aylıklar geri istenmeyecek.

Tasarıda yer alan geçici madde ile de geçmişte bu durumdan dolayı mağduriyet yaşayan emeklilerin de bu uygulamadan yararlandırılması sağlanmaktadır.

Çok sayıda İş ve Meslek Danışmanı alıcak

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Meclise sevkedildi. Bu Tasarının geçici 3 üncü maddesine göre KPSS (B) grubu KPSSP3 puan türünde 10.7.2010 ve 11.07.2010 tarihlerinde yapılan sınavlara girmiş ve en az 70 puan alanlar bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 20 gün içerisinde yazılı olarak müracaat edenler Kurum tarafından balirlenen usul ve esaslar çerçevesinde boş bulunan İş ve Meslek Danışmanı pozisyonlarına atanır.

2012 yılında yapılan KPSS sonuçlarının niçin kabul edilmediği anlaşılır bir durum değildir. En azından şuan geçersiz sınav sonuçlarının kullanılması öngörülürken geçerli olan 2012 yılı KPSS sonuçları da kabul edilmeliydi.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda önemli değişiklikler yapan bu Tasarıya ulaşmak için
TIKLAYINI
 
Tekerlekli Sandalye
Üst