Çalıştıracak engelli bulamıyorlar

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
5 yıldır faaliyetini sürdüren Kocaeli Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi'nde çalışanların yüzde 85'i engellilerden oluşuyor.


AB desteğiyle kurulan merkez yeni projelerle büyütülmek isteniyor; ancak çalışacak engelli bulmak kolay olmuyor. Merkez yetkilisi Hüsnü Bayraktar, özellikle konfeksiyon bölümünde eleman sıkıntısı çektiklerini söylüyor.

Kocaeli'nde engellileri topluma kazandırmak amacıyla Avrupa Birliği desteğiyle kurulan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi, çalışan eleman bulmakta sıkıntı yaşıyor. 43 engellinin çalıştığı üretim merkezi, yeni projeyle istihdamı artırmayı planlıyor; ancak yeterli müracaat olmaması endişesini taşıyor. 2007 yılında üretime başlayan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi, İzmit Akmeşe yolunun 10'uncu kilometresinde bulunuyor. Çalışanlardan yüzde 85'i engellilerden oluşan merkez, engellilerin üretim sürecine katılmalarını, kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılar duruma gelmelerini ve aynı zamanda ekonomiye katkıda bulunmalarını sağlamayı amaçlıyor. 63 çalışanından 43'ünün engelli olduğu üretim merkezinde, mantar ve konfeksiyon üretiminin yanı sıra arıcılık ile açık alan sebze ve meyve üreticiliği ve yetiştiriciliği yapılıyor.

Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Bayraktar, 2007 yılında üretime başlayan merkezin kurulması için Avrupa Birliği'nin 1,5 milyon, İşkur ve Sanayi Odası ile sanayi kuruluşlarının 1,5 milyon Euro verdiğini söyledi. Bayraktar, merkezin başlangıçta işe, konfeksiyon, açık alan sebze meyve üreticiliği ve yetiştiriciliği, arı, mantar, mozaik ve tavşan ile başladığını ancak bir süre sonra rantabl olmadığı için; mozaik ve tavşanı bıraktığını ifade etti. 63 çalışandan 43'ünün engelli olduğunu belirten Bayraktar, şunları aktardı: "Amacımız üreterek buranının kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak. Konfeksiyonda ihracat ürünü yapıyoruz. İyi markalara çalışıyoruz. Bu da engellilerin nasıl üretim yaptıklarını ispatlar bir durum. Bu konuda tüm Türkiye'ye örnek olduğumuzu düşünüyorum."

Bayraktar, özellikle konfeksiyon bölümünde çalışacak eleman bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Bayraktar, şu bilgileri verdi: "Eleman bulmakta zorlandığımız kısımların başında konfeksiyon geliyor. Ya aileler göndermek istemiyor ya da engelliler 'bu işi başaramayız' diye müracaat etmiyorlar. Geçen yıl bir proje yaptık, 40 kişiyi eğitime aldık bunun içinden 20 kişiyi istihdam edeceğimizi söyledik; ama fazla müracaat olmadı. Biz yine de 18 kişiyi seçtik işe yerleştirdik. Çalışıyorlar ve çok da iyiler." Bayraktar, yeni hedeflerinin İşkur ile proje yaparak konfeksiyon bölümüne yeni istihdamlar kazandırmak olduğunu, bu doğrultuda çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. Bayraktar, ayrıca, üretim merkezinde çağrı merkezi kurulmasını istediklerinin altını çizerek, "Bununla ilgili destek arıyoruz. Bize destek vermek isteyen firmalara çağrı yapıyoruz. Kurulacak olan bir çağrı merkezi, buranın kendi ayakları üzerinde durması için olmazsa olmaz projelerden biri olacaktır diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

MERKEZDE ÇALIŞAN ENGELLİLER MEMNUN

Kuruluşundan itibaren Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi'nde çalışan Yüksel Kök, projeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kök, "Böyle projeyi hayata geçirenlere teşekkür ediyoruz. Böyle projelerin artmasını istiyoruz." dedi. Kök, proje sayesinde meslek öğrendiklerini, ardından para kazanmaya başladıklarını kaydederek, "Burada toplumun içerisinde oluyoruz. Bu da sosyal çevreye uyum sağlama açısından çok güzel." diye konuştu. Suna Bağrıyanık ise üretim merkezinde kurulduğu günden itibaren çalıştığını söyledi. Üretim merkezinin engellilere güzel iş imkânları sağladığını belirten Bağrıyanık, şunları söyledi: "Engellilerin topluma kazandırılması açısından güzel proje. Ancak yeterli desteği alamıyoruz, bunun için yardım gerekiyor."

Zaman
 
Tekerlekli Sandalye
Üst